2017-07-12 17:31

2017-07-12 17:31

Anställd avskedad och polisanmäld

GRUMS: Misstänks ha betalat ut pengar till kreditbolag och eget konto

En kvinna har avskedats av Grums kommun efter att hon har gjort utbetalningar till dels sitt eget konto, dels ett kreditbolag. Det handlar om minst 159 000 kronor och saken är även polisanmäld.

Det hela upptäcktes när en vikarie gick igenom utbetalningar som kvinnan tidigare hade gjort, enligt polisanmälan från Grums kommun. Vikarien hittade flera utbetalningar till ett visst bankgironummer, men det saknades både underlag och förklaringar. Det visade sig att utbetalningarna gjorts till ett kreditbolag, där kvinnan har ett konto.

Den första utbetalningen gjordes i december 2015 och den sista i mitten av juni 2017. Totalt handlar det om drygt 159 000 kronor, enligt polisanmälan.

Har erkänt

Utöver det misstänker kommunen att kvinnan har gjort tre utbetalningar till sitt privata bankkonto. Hur mycket pengar det handlar om kan personalchef Sven Andersson inte säga, eftersom det inte är utrett ännu.

Enligt polisanmälan har kvinnan erkänt utbetalningarna till kreditbolaget. Hon stängdes av från sin tjänst strax före midsommar och kommunen skickade ett varsel om avsked till facket, som valde att inte begära någon överläggning i ärendet, enligt Sven Andersson. Ett avsked har nu skickats till kvinnan.

– Avsked är det grövsta vi har att ta till, eftersom man får sluta med omedelbar verkan. Jag har varit här i snart 16 år och det har inträffat vid fyra–fem tillfällen, men aldrig av det här skälet.

Har det här fallet lett till förändrade rutiner hos kommunen?

– Ja, det har införts att ytterligare en person går in och kollar utbetalningarna. Ytterligare ett led behövs, sedan går det aldrig helt att skydda sig.

Polisen rubricerar ärendet som trolöshet mot huvudman.

Det hela upptäcktes när en vikarie gick igenom utbetalningar som kvinnan tidigare hade gjort, enligt polisanmälan från Grums kommun. Vikarien hittade flera utbetalningar till ett visst bankgironummer, men det saknades både underlag och förklaringar. Det visade sig att utbetalningarna gjorts till ett kreditbolag, där kvinnan har ett konto.

Den första utbetalningen gjordes i december 2015 och den sista i mitten av juni 2017. Totalt handlar det om drygt 159 000 kronor, enligt polisanmälan.

Har erkänt

Utöver det misstänker kommunen att kvinnan har gjort tre utbetalningar till sitt privata bankkonto. Hur mycket pengar det handlar om kan personalchef Sven Andersson inte säga, eftersom det inte är utrett ännu.

Enligt polisanmälan har kvinnan erkänt utbetalningarna till kreditbolaget. Hon stängdes av från sin tjänst strax före midsommar och kommunen skickade ett varsel om avsked till facket, som valde att inte begära någon överläggning i ärendet, enligt Sven Andersson. Ett avsked har nu skickats till kvinnan.

– Avsked är det grövsta vi har att ta till, eftersom man får sluta med omedelbar verkan. Jag har varit här i snart 16 år och det har inträffat vid fyra–fem tillfällen, men aldrig av det här skälet.

Har det här fallet lett till förändrade rutiner hos kommunen?

– Ja, det har införts att ytterligare en person går in och kollar utbetalningarna. Ytterligare ett led behövs, sedan går det aldrig helt att skydda sig.

Polisen rubricerar ärendet som trolöshet mot huvudman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.