2016-04-25 18:55

2016-04-25 18:55

Sjukintyg till allmänt beskådande

GRUMS: Kommunen uppgraderade it-system

Under en tid har vem som helst, med tillgång till Grums kommuns intranät, kunnat läsa dokument med känsliga personliga uppgifter om namngivna kommunanställda.

I förra veckan upptäckte en av kommunens anställda att det gick att klicka sig in på och läsa sjukintyg för en personligt bekant genom att gå in på kommunens intranät. Och det gällde inte bara sidan två med sjuskrivningens längd utan även sidan ett som innehåller en detaljerad beskrivning av sjukdom, symptom och ibland även ännu mer känsliga uppgifter.

– Vårt ärendehanteringssystem innehåller mest bara offentliga uppgifter men också en del som är sekretessbelagda, berättar kommunchef Annika Lomarker.

Missade kryssruta

– För att lägga in en sekretess måste man kryssa i rutor på flera håll. Men i samband med en uppdatering missade man det här och då blev även sekretessbelagda uppgifter läsbara för alla med behörighet.

Annika Lomarker säger sig inte veta hur länge sekretessbelagda uppgifter legat öppna till allmänt beskådande. Däremot vet hon att det är sjukintyg för ett tiotal av kommunens och Grums Hyresbostäders anställda som på det här sättet har kommit på drift.

– Det är mycket beklagligt att det här har hänt, säger Annika Lomarker. Nu har vi gjort om systemet så att just det här inte ska kunna hända igen och vi har kontaktat alla drabbade och bett om ursäkt.

Enligt vad NWT har erfarit funderar en del av de drabbade på att polisanmäla kommunen.

I förra veckan upptäckte en av kommunens anställda att det gick att klicka sig in på och läsa sjukintyg för en personligt bekant genom att gå in på kommunens intranät. Och det gällde inte bara sidan två med sjuskrivningens längd utan även sidan ett som innehåller en detaljerad beskrivning av sjukdom, symptom och ibland även ännu mer känsliga uppgifter.

– Vårt ärendehanteringssystem innehåller mest bara offentliga uppgifter men också en del som är sekretessbelagda, berättar kommunchef Annika Lomarker.

Missade kryssruta

– För att lägga in en sekretess måste man kryssa i rutor på flera håll. Men i samband med en uppdatering missade man det här och då blev även sekretessbelagda uppgifter läsbara för alla med behörighet.

Annika Lomarker säger sig inte veta hur länge sekretessbelagda uppgifter legat öppna till allmänt beskådande. Däremot vet hon att det är sjukintyg för ett tiotal av kommunens och Grums Hyresbostäders anställda som på det här sättet har kommit på drift.

– Det är mycket beklagligt att det här har hänt, säger Annika Lomarker. Nu har vi gjort om systemet så att just det här inte ska kunna hända igen och vi har kontaktat alla drabbade och bett om ursäkt.

Enligt vad NWT har erfarit funderar en del av de drabbade på att polisanmäla kommunen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.