2016-04-22 13:56

2016-04-22 13:56

Hela Grums i fokus i ny bok

BÖCKER: Stort intresse vid Hasse Olssons boksläpp

”Det här är min sista bok”.
Så sade Hasse Olsson när han hade ”boksläpp” för sin femte egna bok. Dessutom har han medverkat i boken om papper och massa i Värmland.

Men det där med att det var sista boken... Ja, det köpte inte alla på boksläppet.

– Nja, det får vi nog se, sade Bengt Alsterlind, mångårig vän med Hasse, och den som höll ihop eftermiddagen.

Hasse passade på att fylla 85 år samma dag och Alsterlind ledde allsång och leveutrop.

ST fick en halvtimme på tu man hand med Hasse Olsson före ”boksläppet” och hela tiden betonade han att boken rör ”hela Grums kommun”.

– Visserligen är jag född i Segmon där jag arbetade 14 år på Kyrkebyns sulfitfabrik, sade Hasse. Det var stor sorg när den lades ned 1979 men det betydde även en ny väg i livet.

Jobbet flyttades över till Billerud där han blev arkivarie och bland annat läste in 25 poäng på Borås Högskola. Hela 51 år kom han att arbeta i Billerudskoncernen och 62 år bodde han inom Grums kommungränser. Hela tiden nämner Hasse ”vi i Grums” och det präglar den 128 sidor omfattande boken som heter ”Nedslag i Grums kommuns kulturhistoria.

– En hel del kommer från tidigare böcker men mycket är nytt, betonar Hasse.

Han belyser alla de kommundelar som finns i Grums och förklarar bland annat varifrån sockennamnen kommer. Varje bygds industri, kultur och föreningsliv från långt tillbaka till nutid finns med och det är en imponerande mängd intressanta fakta som kommer fram.

– Det har tagit två år och bland annat så har jag fått fram mycket bättre bildmaterial, säger Hasse.

Föreningsman

Han har även med egna upplevelser från sina 35 år som domare när polisen en gång fick ordna hemfärden, 15 år som ordförande i Liljedahls IF och lika många i Segmons IF. Dessutom 20 år i Slottsbrons IF. En verklig föreningsman!

Kamraterna Ingvar Karlsson, Kent Heder, Rune Andersson och Cent Carlstedt bjöd på musikalisk underhållning under boksläppet. Kent Heder sjöng en egenkomponerad sång om Hasse. Grums kommuns kultur- och fritidschef Martin Karlsson tackade och menade att böcker som Hasses har stor betydelse för en kommun.

Värmlands Idrottshistoriska Sällskap uppvaktade med blommor och diplom.

– Hasse Olsson är vår äldste kontaktperson men en av de piggaste, sade Agne Andersson.

En annan gratulant var Slottsbrons hembygdsförening och därtill kom massor av vänner som grattade. Medan Hasse signerade böcker, som såldes för den nästan symboliska summan 100 kronor, åts det tårta och dracks kaffe och minglades.

500 ex

Över 80 personer hade kommit till Grums Biblioteks Värmlandsrum.

– Jag vill ha en bok och köper även en till sonen, sade Bertil Ottosson.

Upplagan ligger på 500 ex och det gäller nog att passa på innan första upplagan är slutsåld. Som helhet en synnerligen trevlig festlighet när Hasse Olsson släppte sin sista (?) eller senaste bok.

Men det där med att det var sista boken... Ja, det köpte inte alla på boksläppet.

– Nja, det får vi nog se, sade Bengt Alsterlind, mångårig vän med Hasse, och den som höll ihop eftermiddagen.

Hasse passade på att fylla 85 år samma dag och Alsterlind ledde allsång och leveutrop.

ST fick en halvtimme på tu man hand med Hasse Olsson före ”boksläppet” och hela tiden betonade han att boken rör ”hela Grums kommun”.

– Visserligen är jag född i Segmon där jag arbetade 14 år på Kyrkebyns sulfitfabrik, sade Hasse. Det var stor sorg när den lades ned 1979 men det betydde även en ny väg i livet.

Jobbet flyttades över till Billerud där han blev arkivarie och bland annat läste in 25 poäng på Borås Högskola. Hela 51 år kom han att arbeta i Billerudskoncernen och 62 år bodde han inom Grums kommungränser. Hela tiden nämner Hasse ”vi i Grums” och det präglar den 128 sidor omfattande boken som heter ”Nedslag i Grums kommuns kulturhistoria.

– En hel del kommer från tidigare böcker men mycket är nytt, betonar Hasse.

Han belyser alla de kommundelar som finns i Grums och förklarar bland annat varifrån sockennamnen kommer. Varje bygds industri, kultur och föreningsliv från långt tillbaka till nutid finns med och det är en imponerande mängd intressanta fakta som kommer fram.

– Det har tagit två år och bland annat så har jag fått fram mycket bättre bildmaterial, säger Hasse.

Föreningsman

Han har även med egna upplevelser från sina 35 år som domare när polisen en gång fick ordna hemfärden, 15 år som ordförande i Liljedahls IF och lika många i Segmons IF. Dessutom 20 år i Slottsbrons IF. En verklig föreningsman!

Kamraterna Ingvar Karlsson, Kent Heder, Rune Andersson och Cent Carlstedt bjöd på musikalisk underhållning under boksläppet. Kent Heder sjöng en egenkomponerad sång om Hasse. Grums kommuns kultur- och fritidschef Martin Karlsson tackade och menade att böcker som Hasses har stor betydelse för en kommun.

Värmlands Idrottshistoriska Sällskap uppvaktade med blommor och diplom.

– Hasse Olsson är vår äldste kontaktperson men en av de piggaste, sade Agne Andersson.

En annan gratulant var Slottsbrons hembygdsförening och därtill kom massor av vänner som grattade. Medan Hasse signerade böcker, som såldes för den nästan symboliska summan 100 kronor, åts det tårta och dracks kaffe och minglades.

500 ex

Över 80 personer hade kommit till Grums Biblioteks Värmlandsrum.

– Jag vill ha en bok och köper även en till sonen, sade Bertil Ottosson.

Upplagan ligger på 500 ex och det gäller nog att passa på innan första upplagan är slutsåld. Som helhet en synnerligen trevlig festlighet när Hasse Olsson släppte sin sista (?) eller senaste bok.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.