2016-03-09 16:57

2016-03-09 16:57

Detaljplan för hamnområdet

BORGVIK: Stor potential

Det finns stora planer för den vackra hamnen i Borgvik. Området skulle då kunna bli ännu mer attraktivt för tillresande turister. Men först ska Grums kommun ta fram en detaljplan.

Borgvik är nog det finaste som finns i Grums kommun. Vi tänker då på masugnsruinen, den gamla bebyggelsen med 1700-talskyrkan och den mer än 300 år gamla herrgården i centrum, men också på krogen Kungskvarnen och konsthallen Sliperiet.

Hamnområdet

Mitt i detta ligger hamnområdet med bryggor, ett enkelt kafé och ställplatser för husvagnar.

Sedan snart ett år hyr lantbrukaren Niclas Lundsten och hans familj hamnområdet med avsikten att köpa det.

– Vi har stora planer för hamnområdet, berättar han. Vi vill bygga ett större och bättre kafé och vi vill kompletera ställplatserna med en camping.

Kommunen har nu bestämt sig för att underlätta dessa planer genom att ta fram en detaljplan. Då kommer man också att få klart för sig var det går att bygga och hur man behöver anpassa sig till den omgivande kulturmiljön.

Niclas Lundsten och hans familj driver sedan några år en fiskecamp vid badplatsen i Sävsjön. Via ett par belgiska företag får han internationella turister till Sävsjön och Borgvik. Nu ser han framför sig uthyrning av både cyklar, kanoter och båtar så att turister kan röra sig både på Borgvikssjön och i Värmeln.

Borgvik är nog det finaste som finns i Grums kommun. Vi tänker då på masugnsruinen, den gamla bebyggelsen med 1700-talskyrkan och den mer än 300 år gamla herrgården i centrum, men också på krogen Kungskvarnen och konsthallen Sliperiet.

Hamnområdet

Mitt i detta ligger hamnområdet med bryggor, ett enkelt kafé och ställplatser för husvagnar.

Sedan snart ett år hyr lantbrukaren Niclas Lundsten och hans familj hamnområdet med avsikten att köpa det.

– Vi har stora planer för hamnområdet, berättar han. Vi vill bygga ett större och bättre kafé och vi vill kompletera ställplatserna med en camping.

Kommunen har nu bestämt sig för att underlätta dessa planer genom att ta fram en detaljplan. Då kommer man också att få klart för sig var det går att bygga och hur man behöver anpassa sig till den omgivande kulturmiljön.

Niclas Lundsten och hans familj driver sedan några år en fiskecamp vid badplatsen i Sävsjön. Via ett par belgiska företag får han internationella turister till Sävsjön och Borgvik. Nu ser han framför sig uthyrning av både cyklar, kanoter och båtar så att turister kan röra sig både på Borgvikssjön och i Värmeln.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.