2016-02-20 20:23

2016-02-20 20:26

Tv-serier ska bli vårkonsert

ÅMÅL: Åmål Concert Band och Slottsbrons musikkår hade rephelg på Karlberg

Två orkestrar i en – kombinerat med musik ur kända tv-serier. Åmål Concert Band och Slottsbrons musikkår ger i april två konserter med toner från bland annat ”Dallas” och ”Mupparna”. I lördags var det hårdnötning på Karlberg, när musikerna tränade tillsammans för första gången.

I Åmål Concert Band ingår 50–52 musiker och i Slottsbrons musikkår 12–15 så det blir en maffig orkester som gemensamt ger två konserter den 9–10 april, en i Åmål och en i Grums.

Musikerna träffades alla tillsammans i lördags när den första gemensamma repetitionshelgen inför konserten hölls. Yngste medlemmen är 12 år och den äldste 70. Dirigenter Fredrik Myrén och Pär Burman delar på arbetet att leda orkestern, och när de inte dirigerar sitter de med och spelar.

– Fortissimo med ansvar, kraxar en hes Fredrik Myrén som anvisning under övandet. Kom igen, upptakt 35 tutti.

Ny som slagverkare

Några har fått byta till nya, ovana instrument. Det visade sig till exempel bli för många saxofoner, så Bengt Malmén i Åmål Concert Band fick hux flux flytta bak och bli slagverkare. Magnus Carlsson från Slottsbrons musikkår däremot, som brukar vara ensam på tuba, uppskattade att ha fått tre kollegor bredvid sig i sektionen.

Det är inte bara musikaliskt som det är en fördel att vara många:

– Det sociala är viktigt, att få spela med andra, men också träffas och få prata med varandra i pauserna, säger Pär Burman, som leder Slottsbrons musikkår.

Musik som känns igen

Konserten innehåller enbart musik ur kända tv-serier. Det var ett önskemål, inte minst från de yngre musikerna. Så publiken kommer att få höra musik ur såväl ”Dallas” och ”Mupparna” som ”Törnfåglarna” och ”På farligt uppdrag”, som ”Mission impossible” hette när serien sändes i Sverige.

– Vi ville ha nåt som folk känner igen, så att det ska bli en aha-upplevelse, säger Fredrik Myrén som arbetar som musiklärare i Åmål.

Det finns kopplingar mellan Åmål och Slottsbron sedan förut, Fredrik Myrén är med i båda orkestrarna, men det är första gången hela Åmål Concert Band och Slottsbrons musikkår samarbetar på det här viset.

Nyrekrytering kan vara svårt och orkestrar lånar gärna musiker av varandra.

– I Åmål har vi det väldigt bra. Musikskolan satsar mycket på blåsarna och de slussas genom tre orkestrar in i Åmål Concert Band. Jag skulle säga att det är unikt i Sverige att ha 52 musiker i en egen orkester på en ort av Åmåls storlek, säger Fredrik Myrén.

I Åmål Concert Band ingår 50–52 musiker och i Slottsbrons musikkår 12–15 så det blir en maffig orkester som gemensamt ger två konserter den 9–10 april, en i Åmål och en i Grums.

Musikerna träffades alla tillsammans i lördags när den första gemensamma repetitionshelgen inför konserten hölls. Yngste medlemmen är 12 år och den äldste 70. Dirigenter Fredrik Myrén och Pär Burman delar på arbetet att leda orkestern, och när de inte dirigerar sitter de med och spelar.

– Fortissimo med ansvar, kraxar en hes Fredrik Myrén som anvisning under övandet. Kom igen, upptakt 35 tutti.

Ny som slagverkare

Några har fått byta till nya, ovana instrument. Det visade sig till exempel bli för många saxofoner, så Bengt Malmén i Åmål Concert Band fick hux flux flytta bak och bli slagverkare. Magnus Carlsson från Slottsbrons musikkår däremot, som brukar vara ensam på tuba, uppskattade att ha fått tre kollegor bredvid sig i sektionen.

Det är inte bara musikaliskt som det är en fördel att vara många:

– Det sociala är viktigt, att få spela med andra, men också träffas och få prata med varandra i pauserna, säger Pär Burman, som leder Slottsbrons musikkår.

Musik som känns igen

Konserten innehåller enbart musik ur kända tv-serier. Det var ett önskemål, inte minst från de yngre musikerna. Så publiken kommer att få höra musik ur såväl ”Dallas” och ”Mupparna” som ”Törnfåglarna” och ”På farligt uppdrag”, som ”Mission impossible” hette när serien sändes i Sverige.

– Vi ville ha nåt som folk känner igen, så att det ska bli en aha-upplevelse, säger Fredrik Myrén som arbetar som musiklärare i Åmål.

Det finns kopplingar mellan Åmål och Slottsbron sedan förut, Fredrik Myrén är med i båda orkestrarna, men det är första gången hela Åmål Concert Band och Slottsbrons musikkår samarbetar på det här viset.

Nyrekrytering kan vara svårt och orkestrar lånar gärna musiker av varandra.

– I Åmål har vi det väldigt bra. Musikskolan satsar mycket på blåsarna och de slussas genom tre orkestrar in i Åmål Concert Band. Jag skulle säga att det är unikt i Sverige att ha 52 musiker i en egen orkester på en ort av Åmåls storlek, säger Fredrik Myrén.