2016-02-02 06:00

2016-02-02 06:00

"Jala" slutar – men ändå inte...

HOCKEY/FOTBOLL: "Ska vi få ut något av dig får vi väl ge dig lite bättre betalt"

När han svarar i telefonen är det kort och gott: ”Andersson”. Det är annars som ”Jala” hela Grums och för all del en stor del av idrotts-Värmland känner honom, Jan ”Jala” Andersson.
För en dryg vecka sedan fyllde han 67 och gick i pension efter mer än 34 år som kanslist inom Grums IK. Men han gick hem – och behöll nycklarna!

Han skrattar när han säger:

– Jag är inte riktigt färdig för pensionärslivet. Dels skulle jag inte klara att bara sluta så där tvärt och dessutom ska jag både avsluta en del arbeten som jag måste göra plus att också en ny kanslist ska slussas in med lite hjälp av mig.

”Jala” kunde ha suttit på en NWT-stol och varit sportreporter om han i slutet av 60-talet tackat ja till dåvarande sportchefen Jan Liljas önskan.

– Jag fick ett erbjudande att börja skriva sport på heltid. Tackade nej eftersom jag hade ett år kvar i skolan. I stället blev jag lite senare ansvarig för sportbevakningen åt NWT i Grumsområdet. Det blev sex år, mellan 1969 och 1975.

Det var då han fick signaturen ”Jala” som lever kvar än i dag.

– Lite har jag då och då funderat på vad det blivit om jag tackat ja till Liljas erbjudande. Men klagar gör jag inte. Jag har ändå fått jobba med min hobby, sport.

Bättre betalt

Innan han blev kanslist i Grums IK jobbade ”Jala” som transportledare åt lastbilscentralen i Grums. Sedan kom erbjudandet.

Åke Edqvist var huvudordförande i Grums IK och han visste vem han ville ha som klubbens förste heltidsanställde kanslist.

– När vi träffades sa han om lönen. Ska vi få ut något av dig får vi väl ge dig lite mer betalt än du haft tidigare.

”Jala” tog jobbet och blev kvar.

– Jag var heltidsanställd men de senaste åren har jag jobbat halvtid och varit pensionär den andra halvan.

För långsam

Grums IK är i dag två föreningar, en med hockey på programmet och en med fotboll. Men ”Jala” har blivit kvar på båda ställena.

– Mellan åtta och tio har jag varit i hockeyns tjänst, sedan mellan tio och halv ett har det varit åt fotbollen.

”Jala” blev tidigt ledare, men han har en fotbollskarriär bakom sig.

– Största meriten är när jag var med att åka ur fyran. Jag var mittfältare med hyfsad teknik och speluppfattning, men för långsam för att vara riktigt bra.

Ett av de stora ledarminnena var segern i Lilla VM 1975.

– Degerfors och Karlstad BK var favoriter men vi skrällde och vann med spelare som Thomas Steen, Jan Ingman och Lars Nilsson i laget.

Steen störst

I dag håller Grums till i division fem med fotbollslaget och hockeyn leder division två.

– Ett snäpp uppåt skulle båda kunna ta, men mer än så är inte realistiskt längre.

Klubbens största stjärna genom tiderna?

– Thomas Steen, utan tvekan.

Livet som heltidspensionär får vänta tills vidare.

– Några timmar ett par dagar i veckan får det bli. Det är bokföring och den ekonomiska biten jag har en del att slutföra.

Och sedan då?

– Jag har ett hus att sköta. Min hustru gick bort i cancer för 12 år sedan så jag lever ensam men har tre vuxna barn. Den yngste spelar bandy i Slottsbron så bandy blir det också förutom att jag kommer fortsätta gå och se Grums när de spelar sina matcher. Jag håller på Arsenal inom fotbollen och brukar åka över en gång per säsong för att de dem live. Nu får jag kanske tid att åka över två gånger

Han skrattar när han säger:

– Jag är inte riktigt färdig för pensionärslivet. Dels skulle jag inte klara att bara sluta så där tvärt och dessutom ska jag både avsluta en del arbeten som jag måste göra plus att också en ny kanslist ska slussas in med lite hjälp av mig.

”Jala” kunde ha suttit på en NWT-stol och varit sportreporter om han i slutet av 60-talet tackat ja till dåvarande sportchefen Jan Liljas önskan.

– Jag fick ett erbjudande att börja skriva sport på heltid. Tackade nej eftersom jag hade ett år kvar i skolan. I stället blev jag lite senare ansvarig för sportbevakningen åt NWT i Grumsområdet. Det blev sex år, mellan 1969 och 1975.

Det var då han fick signaturen ”Jala” som lever kvar än i dag.

– Lite har jag då och då funderat på vad det blivit om jag tackat ja till Liljas erbjudande. Men klagar gör jag inte. Jag har ändå fått jobba med min hobby, sport.

Bättre betalt

Innan han blev kanslist i Grums IK jobbade ”Jala” som transportledare åt lastbilscentralen i Grums. Sedan kom erbjudandet.

Åke Edqvist var huvudordförande i Grums IK och han visste vem han ville ha som klubbens förste heltidsanställde kanslist.

– När vi träffades sa han om lönen. Ska vi få ut något av dig får vi väl ge dig lite mer betalt än du haft tidigare.

”Jala” tog jobbet och blev kvar.

– Jag var heltidsanställd men de senaste åren har jag jobbat halvtid och varit pensionär den andra halvan.

För långsam

Grums IK är i dag två föreningar, en med hockey på programmet och en med fotboll. Men ”Jala” har blivit kvar på båda ställena.

– Mellan åtta och tio har jag varit i hockeyns tjänst, sedan mellan tio och halv ett har det varit åt fotbollen.

”Jala” blev tidigt ledare, men han har en fotbollskarriär bakom sig.

– Största meriten är när jag var med att åka ur fyran. Jag var mittfältare med hyfsad teknik och speluppfattning, men för långsam för att vara riktigt bra.

Ett av de stora ledarminnena var segern i Lilla VM 1975.

– Degerfors och Karlstad BK var favoriter men vi skrällde och vann med spelare som Thomas Steen, Jan Ingman och Lars Nilsson i laget.

Steen störst

I dag håller Grums till i division fem med fotbollslaget och hockeyn leder division två.

– Ett snäpp uppåt skulle båda kunna ta, men mer än så är inte realistiskt längre.

Klubbens största stjärna genom tiderna?

– Thomas Steen, utan tvekan.

Livet som heltidspensionär får vänta tills vidare.

– Några timmar ett par dagar i veckan får det bli. Det är bokföring och den ekonomiska biten jag har en del att slutföra.

Och sedan då?

– Jag har ett hus att sköta. Min hustru gick bort i cancer för 12 år sedan så jag lever ensam men har tre vuxna barn. Den yngste spelar bandy i Slottsbron så bandy blir det också förutom att jag kommer fortsätta gå och se Grums när de spelar sina matcher. Jag håller på Arsenal inom fotbollen och brukar åka över en gång per säsong för att de dem live. Nu får jag kanske tid att åka över två gånger

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.