2015-09-09 15:35

2015-09-09 15:35

Spadtag för nytt trygghetsboende

GRUMS: Ytterligare 20 lägenheter

På onsdagen togs det första spadtaget för ytterligare ett trygghetsboende på Ekgatan i Grums. Boendet kommer att innehålla 20 lägenheter som alla redan är uthyrda.

Hyreshusen på Ekgatan byggdes för 50 år sedan när Grums och Gruvöns bruk expanderade och många ville flytta till orten. Med åren har dock efterfrågan på traditionella hyreslägenheter minskat och inte så få har stått tomma. Däremot är det många som har frågat efter lägenheter anpassade för äldre människor.

39 lägenheter

För fyra år sedan bestämde sig kommunen för att bygga om hyreshuset på Ekgatan 6 till trygghetsboende med 39 lägenheter. Kommunen kom överens med statsägda Statens Bostadsomvandling AB som köpte huset och byggde om det så att det passar för äldre människor även med funktionsnedsättningar. Bland annat sattes hissar in i huset och en bovärd anställdes.

Huset hyrs sedan av den kommunala bostadsstiftelsen som står som hyresvärd.

Nu påbörjas en ny etapp. Den här gången är det hyreshuset Ekgatan 4 som ska renoveras och byggas om till 20 anpassade lägenheter. På onsdagen togs ett första symboliskt spadtag vid en ceremoni. Om några veckor börjar själva bygget med att det gjuts bottenplattor till nya trapphus med hissar.

– De hyresgäster som bodde på Ekgatan 4 har fått hjälp att flytta till andra lägenheter i kommunens bestånd, berättar Magnus Morin som är fastighetschef i Grums kommun.

Stort intresse

– Intresset har sedan varit stort för de nya lägenheterna. Hela 40 personer har anmält sitt intresse och de 20 som var först ute kommer att få flytta in.

Någon tredje etapp med trygghetsboende är inte planerad trots det stora intresset. Och det beror helt enkelt på att det nu för första gången på många år inte finns några lediga lägenheter i Grums.

Hyreshusen på Ekgatan byggdes för 50 år sedan när Grums och Gruvöns bruk expanderade och många ville flytta till orten. Med åren har dock efterfrågan på traditionella hyreslägenheter minskat och inte så få har stått tomma. Däremot är det många som har frågat efter lägenheter anpassade för äldre människor.

39 lägenheter

För fyra år sedan bestämde sig kommunen för att bygga om hyreshuset på Ekgatan 6 till trygghetsboende med 39 lägenheter. Kommunen kom överens med statsägda Statens Bostadsomvandling AB som köpte huset och byggde om det så att det passar för äldre människor även med funktionsnedsättningar. Bland annat sattes hissar in i huset och en bovärd anställdes.

Huset hyrs sedan av den kommunala bostadsstiftelsen som står som hyresvärd.

Nu påbörjas en ny etapp. Den här gången är det hyreshuset Ekgatan 4 som ska renoveras och byggas om till 20 anpassade lägenheter. På onsdagen togs ett första symboliskt spadtag vid en ceremoni. Om några veckor börjar själva bygget med att det gjuts bottenplattor till nya trapphus med hissar.

– De hyresgäster som bodde på Ekgatan 4 har fått hjälp att flytta till andra lägenheter i kommunens bestånd, berättar Magnus Morin som är fastighetschef i Grums kommun.

Stort intresse

– Intresset har sedan varit stort för de nya lägenheterna. Hela 40 personer har anmält sitt intresse och de 20 som var först ute kommer att få flytta in.

Någon tredje etapp med trygghetsboende är inte planerad trots det stora intresset. Och det beror helt enkelt på att det nu för första gången på många år inte finns några lediga lägenheter i Grums.