2015-07-09 15:20

2015-07-09 15:20

Miljonböter efter fallolycka

GRUMS: Man föll till sin död på avfallsstation

Domstolsförhandlingarna kring den fallolycka som ägde rum på Karlbergs avfallsstation i Grums 2011 är nu färdigställda. Det hjälpte inte att bestrida, och kommunen ska nu betala en miljon kronor i företagsbot.

Den 9 maj 2011 föll en man ned mellan två containrar på Karlbergs avfallsstation i Grums. Fallet på strax över två meter orsakade honom så svåra skador, bland annat en skallfraktur, revbens- och skulderbrott, att han avled en knapp månad senare till följd av dessa.

Fattades fallskydd

Åklagaren har yrkat på att Grums kommun ska betala företagsbot på en miljon kronor då det vid tillfället fattades fallskydd i mellanrummet mellan containrarna och pekat på att ”risken för olyckor av detta slag borde ha varit uppenbar med tanke på hur platsen var utformad”.

Vanlig dag

Mannen i fråga var engagerad i en båtklubb och hade försommardagen till ära städat och gjort i ordning på bryggorna tillsammans med en klubbkamrat. Det blev en del träavfall och de två männen åkte tillsammans till Karlbergs avfallsstation för att göra sig av med det. Inför en andra vända med skräp bestämde sig klubbkamraten för att ta lunch medan den första mannen ville städa färdigt.

Klubbkamraten fick sedan höra om olyckan men kopplade den inte till sin kompis.

Ett vittne som var på plats på avfallsstationen för att kasta skräp med sin mamma såg inte fallet utan trodde att mannen hade snubblat på några vedklabbar. Han uppfattade det som att mannen tagit emot det mesta av smällen med sin arm, men såg också att det rann blod från mannens huvud, när han tillkallade ambulans.

Okontaktbar

Mannen var okontaktbar på väg till sjukhuset och sövdes ned för undersökning. Under den efterföljande månaden försämrades hans tillstånd och han avled den 2 juni till följd av skadorna.

Grums kommun motsatte sig 2013 talan om företagsbot och skadestånd, man menar att man visst gjort det som skäligen kan begäras för att förebygga en sådan olycka som inträffade, men har nu förlorat i fallet. Utöver företagsboten om en miljon kronor ska ett skadestånd om 2000 kronor betalas ut till den avlidne mannens son, samt 95 582 kronor till den offentlige försvararen och målsägandebiträdet.

Den 9 maj 2011 föll en man ned mellan två containrar på Karlbergs avfallsstation i Grums. Fallet på strax över två meter orsakade honom så svåra skador, bland annat en skallfraktur, revbens- och skulderbrott, att han avled en knapp månad senare till följd av dessa.

Fattades fallskydd

Åklagaren har yrkat på att Grums kommun ska betala företagsbot på en miljon kronor då det vid tillfället fattades fallskydd i mellanrummet mellan containrarna och pekat på att ”risken för olyckor av detta slag borde ha varit uppenbar med tanke på hur platsen var utformad”.

Vanlig dag

Mannen i fråga var engagerad i en båtklubb och hade försommardagen till ära städat och gjort i ordning på bryggorna tillsammans med en klubbkamrat. Det blev en del träavfall och de två männen åkte tillsammans till Karlbergs avfallsstation för att göra sig av med det. Inför en andra vända med skräp bestämde sig klubbkamraten för att ta lunch medan den första mannen ville städa färdigt.

Klubbkamraten fick sedan höra om olyckan men kopplade den inte till sin kompis.

Ett vittne som var på plats på avfallsstationen för att kasta skräp med sin mamma såg inte fallet utan trodde att mannen hade snubblat på några vedklabbar. Han uppfattade det som att mannen tagit emot det mesta av smällen med sin arm, men såg också att det rann blod från mannens huvud, när han tillkallade ambulans.

Okontaktbar

Mannen var okontaktbar på väg till sjukhuset och sövdes ned för undersökning. Under den efterföljande månaden försämrades hans tillstånd och han avled den 2 juni till följd av skadorna.

Grums kommun motsatte sig 2013 talan om företagsbot och skadestånd, man menar att man visst gjort det som skäligen kan begäras för att förebygga en sådan olycka som inträffade, men har nu förlorat i fallet. Utöver företagsboten om en miljon kronor ska ett skadestånd om 2000 kronor betalas ut till den avlidne mannens son, samt 95 582 kronor till den offentlige försvararen och målsägandebiträdet.