2017-09-12 06:00

2017-09-12 06:00

Hittade politiken i kärnkraftsfrågan

DEJE: Så blev Maria Lindquist (C) politiker

Kärnkraften fick Maria Lindquist (C), 70, att engagera sig politiskt.
– Det har bara varit glädje med partiverksamheten.
Nu är hon ledamot i kommunfullmäktige i Forshaga.

Engagemanget började när hon bodde i Skåne.

– Granne med Barsebäck, där jag hamnade i kärnkraftsdebatten.

När hon flyttade till Värmland och Hällekil utanför Deje kände hon sig taggad för att fortsätta politiskt och kontaktade själv Centerpartiet. Det här var under 1970-talet.

– Som tillbakaflyttad var det bra att få ett nätverk, och det har blivit vänner för livet. Att jag engagerade mig var ett av de bättre valen när det gäller gemenskap. Det kan jag rekommendera unga människor, säger Maria Lindquist.

– Sedan får man utlopp för det man går och tänker på. Man får möjlighet att kanalisera både rikspolitik och kommunpolitik.

När är det som roligast att vara politiker?

– När du lägger motioner och ställer interpellationer. Jag skulle ha gjort det här baklänges och varit så här trygg från början, då hade jag kunna driva mera. Nu är jag inte rädd för att gå upp i talarstolen, men det är man som ung. Man ska stötta de yngre.

Finns det någon baksida med att vara politiker?

– Det gör det säkert. Man får ta lite skit ibland, men man blir ju härdad.

Om det var kärnkraften som tog dig in i politiken vad är det då som driver dig i dag?

– Jag tror att jag drivs av landsbygdsfrågorna. Det är viktigt med skola, vård och omsorg, men jag är lantis och ser att det behöver komma mer pengar ut utanför storstäderna.

Engagemanget började när hon bodde i Skåne.

– Granne med Barsebäck, där jag hamnade i kärnkraftsdebatten.

När hon flyttade till Värmland och Hällekil utanför Deje kände hon sig taggad för att fortsätta politiskt och kontaktade själv Centerpartiet. Det här var under 1970-talet.

– Som tillbakaflyttad var det bra att få ett nätverk, och det har blivit vänner för livet. Att jag engagerade mig var ett av de bättre valen när det gäller gemenskap. Det kan jag rekommendera unga människor, säger Maria Lindquist.

– Sedan får man utlopp för det man går och tänker på. Man får möjlighet att kanalisera både rikspolitik och kommunpolitik.

När är det som roligast att vara politiker?

– När du lägger motioner och ställer interpellationer. Jag skulle ha gjort det här baklänges och varit så här trygg från början, då hade jag kunna driva mera. Nu är jag inte rädd för att gå upp i talarstolen, men det är man som ung. Man ska stötta de yngre.

Finns det någon baksida med att vara politiker?

– Det gör det säkert. Man får ta lite skit ibland, men man blir ju härdad.

Om det var kärnkraften som tog dig in i politiken vad är det då som driver dig i dag?

– Jag tror att jag drivs av landsbygdsfrågorna. Det är viktigt med skola, vård och omsorg, men jag är lantis och ser att det behöver komma mer pengar ut utanför storstäderna.