2017-04-13 13:22

2017-04-13 13:22

Hotet mot kanal avvärjt

FORSHAGA: Fortum ändrar sina planer

Det akuta hotet mot Forshaga kanal är nu avvärjt. Fortum har ändrat sina planer på ett sätt som inte kräver att kanalen fylls igen.

Forshaga kanal är ett bortglömt transporthistoriskt minnesmärke. Kanalen byggdes en gång för att bruken i mellersta Värmland skulle få tillgång till en rationell transportväg för sina produkter.

För tio år sedan tog Forshaga kommun initiativ till att röja bland växtligheten kring kanalen så att intresserade besökare skulle kunna se de två slussbassängerna och förtöjningsplatsen mellan slussarna. En skylt sattes också upp i anslutning till vägen mot Forsnäs. Det fanns också tankar på att renovera kanalen med helt nya slussportar så att båtar åter skulle kunna ta sig förbi fallen i Forshaga.

Hot från fiskodling

Men så, för ett och ett halvt år sedan, blev det känt att kraftföretaget Fortum, som äger Forshaga kanal, planerade för en modernisering och utvidgning av den fiskodlingsanstalt som företaget har i Forshaga. Fiskodlingsanstalten är närmaste granne till Forshaga kanal och så som Fortums planer såg ut skulle den södra slussbassängen fyllas igen.

Det är lax och öring som föds upp i fiskodlingsanstalten som har verksamhet i både Forshaga och Gammelkroppa. Fortums planer gick ut på att göra fiskodlingen mer rationell genom att centralisera den till Forshaga.

Planerna har mött stort motstånd från dem som ser Forshaga kanal som ett minnesmärke som är värt att bevara. Forshaga kommun, som förutsattes ta fram en ny detaljplan, har ogillat dem. En förening för bevarande av Forshaga kanal har bildats och fått flera debattartiklar publicerade i NWT. Och dessutom har länsstyrelsen låtit meddela att man inte är beredd att hur som helt godta att ena slussbassängen fylls igen.

Och nu står det klart att Fortum har tagit åt sig av kritiken. Företaget tänker sig nu att man bygger ut verksamheten i både Forshaga och Gammelkroppa och då är Forshaga kanal inte längre i vägen. En begäran om ny planläggning har lämnats in till kommunen.

Lång tid

– Det skulle ha tagit för lång tid om vi hade fortsatt att driva våra tidigare planer, säger Tomas Utter som är projektledare på Fortum Generation.

Beskedet välkomnas av både Mårten Ohlsson från Föreningen Forshaga kanal och av kommunalrådet Per Lawén (S) i Forshaga.

– Det här öppnar en möjlighet att anlägga promenadvägar längs älven och kanalen, säger Per Lawén till NWT. Om man röjer och rustar kring kanalen samtidigt som det blir ett akvarium i anslutning till den nya fiskodlingsanstalten kan det bli ett besöksmål.

Frågan kommer naturligt upp om några veckor när representanter för Forshaga kommun och för Fortum träffas.

Forshaga kanal är ett bortglömt transporthistoriskt minnesmärke. Kanalen byggdes en gång för att bruken i mellersta Värmland skulle få tillgång till en rationell transportväg för sina produkter.

För tio år sedan tog Forshaga kommun initiativ till att röja bland växtligheten kring kanalen så att intresserade besökare skulle kunna se de två slussbassängerna och förtöjningsplatsen mellan slussarna. En skylt sattes också upp i anslutning till vägen mot Forsnäs. Det fanns också tankar på att renovera kanalen med helt nya slussportar så att båtar åter skulle kunna ta sig förbi fallen i Forshaga.

Hot från fiskodling

Men så, för ett och ett halvt år sedan, blev det känt att kraftföretaget Fortum, som äger Forshaga kanal, planerade för en modernisering och utvidgning av den fiskodlingsanstalt som företaget har i Forshaga. Fiskodlingsanstalten är närmaste granne till Forshaga kanal och så som Fortums planer såg ut skulle den södra slussbassängen fyllas igen.

Det är lax och öring som föds upp i fiskodlingsanstalten som har verksamhet i både Forshaga och Gammelkroppa. Fortums planer gick ut på att göra fiskodlingen mer rationell genom att centralisera den till Forshaga.

Planerna har mött stort motstånd från dem som ser Forshaga kanal som ett minnesmärke som är värt att bevara. Forshaga kommun, som förutsattes ta fram en ny detaljplan, har ogillat dem. En förening för bevarande av Forshaga kanal har bildats och fått flera debattartiklar publicerade i NWT. Och dessutom har länsstyrelsen låtit meddela att man inte är beredd att hur som helt godta att ena slussbassängen fylls igen.

Och nu står det klart att Fortum har tagit åt sig av kritiken. Företaget tänker sig nu att man bygger ut verksamheten i både Forshaga och Gammelkroppa och då är Forshaga kanal inte längre i vägen. En begäran om ny planläggning har lämnats in till kommunen.

Lång tid

– Det skulle ha tagit för lång tid om vi hade fortsatt att driva våra tidigare planer, säger Tomas Utter som är projektledare på Fortum Generation.

Beskedet välkomnas av både Mårten Ohlsson från Föreningen Forshaga kanal och av kommunalrådet Per Lawén (S) i Forshaga.

– Det här öppnar en möjlighet att anlägga promenadvägar längs älven och kanalen, säger Per Lawén till NWT. Om man röjer och rustar kring kanalen samtidigt som det blir ett akvarium i anslutning till den nya fiskodlingsanstalten kan det bli ett besöksmål.

Frågan kommer naturligt upp om några veckor när representanter för Forshaga kommun och för Fortum träffas.

Forshaga kanal

Forshaga kanal togs i bruk 1858. 1904 fick kanalen konkurrens av järnvägen mellan Munkfors och Karlstad och kanalen kom att utnyttjas allt mindre för kommersiell fartygstrafik. Men fram till 1991 var kanalen en del av Klarälvens flottningsled. Därefter har kanalen förfallit.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.