2016-09-27 10:49

2016-09-27 10:49

Bästa laxfisket i Forshaga på 75 år

FORSHAGA: Ny statistik visar på bra resultat

Inte sedan 1940-talet har det fångats lika mycket lax och öring i Klarälven i Forshaga som i år. Totalt har det fångats cirka fem ton, och än återstår ett par veckors fiske.

Det är Fortum som för statistik över fångsten vid det så kallade centralfisket i Forshaga.

– I år har hittills 1 337 stycken eller cirka 5 ton laxar och öringar med vilt ursprung fångats i centralfisket. Man får gå minst 75 år tillbaka i tiden för att hitta fler som registrerats vid centralfisket vilket är oerhört glädjande, säger Marco Blixt som är fiskeansvarig på Fortum.

1906

– För att få något att relatera till kan det nämnas att fångsten i Deje år 1906, då det ännu inte fanns några vattenkraftverk i Klarälven, också låg på ca 1 300 vilda Vänerlaxar.

Marco Blixt ser årets fångst som ett bevis för att Fortum genom sin avelsverksamhet i Forshaga och transporterna av vild Klarälvslax och öring till lekområdena uppströms lyckats säkra livscykeln och bevarandet av den vilda laxen.

Varje år sätts minst 175 000 lax- och öringsmolt ut i älven och i Vänern.

Uppskattad trolling

– Framförallt är trollingfisket mycket uppskattat. Genom ett projekt som Sportfiskarna leder får vi in kvalitetssäkrad fångstdata från fisket. Den data som insamlats hittills har påvisat en positiv trend. Att framgångsrikt lyckas kombinera både nyttjande- och bevarandeintressen är världsunikt för just Vänerlaxen, säger Marco Blixt.

Det är Fortum som för statistik över fångsten vid det så kallade centralfisket i Forshaga.

– I år har hittills 1 337 stycken eller cirka 5 ton laxar och öringar med vilt ursprung fångats i centralfisket. Man får gå minst 75 år tillbaka i tiden för att hitta fler som registrerats vid centralfisket vilket är oerhört glädjande, säger Marco Blixt som är fiskeansvarig på Fortum.

1906

– För att få något att relatera till kan det nämnas att fångsten i Deje år 1906, då det ännu inte fanns några vattenkraftverk i Klarälven, också låg på ca 1 300 vilda Vänerlaxar.

Marco Blixt ser årets fångst som ett bevis för att Fortum genom sin avelsverksamhet i Forshaga och transporterna av vild Klarälvslax och öring till lekområdena uppströms lyckats säkra livscykeln och bevarandet av den vilda laxen.

Varje år sätts minst 175 000 lax- och öringsmolt ut i älven och i Vänern.

Uppskattad trolling

– Framförallt är trollingfisket mycket uppskattat. Genom ett projekt som Sportfiskarna leder får vi in kvalitetssäkrad fångstdata från fisket. Den data som insamlats hittills har påvisat en positiv trend. Att framgångsrikt lyckas kombinera både nyttjande- och bevarandeintressen är världsunikt för just Vänerlaxen, säger Marco Blixt.