2016-09-18 19:36

2016-09-18 20:44

Firar flottningen flott på kulturcafé

DEJE: 25 år sedan timmerflottningen på Klarälven upphörde

Flottningshistorier, båtar och kôlbullar lockade många till kulturcaféet på gamla kraftstationen i Deje på söndagen.
Dessutom avslöjades Forshaga kommuns kulturstipendiat 2016.

För dagens yngre generationen är timmerflottning på Klarälven bara något de hört talas om. Något som hände ”förr”. I det här sammanhanget innebär förr 25 år sedan. Då upphörde flottningen i Klarälven.

Det ville flottningsentusiasterna Nils-Erik Englund, Helena Lundgren-Landin och Kalle ”Maskin” Johansson uppmärksamma och drog i gång ett kulturcafé på temat på gamla kraftstationen i Deje.

– Jag och Kalle maskin är gamla flottare och Helena, den verkliga experten, har skepparexamen och utbildar sig till maskinist. Vi tycker det är viktigt att samla in dokumentation om flottningen, så vi tar gärna emot bilder, berättelser och prylar via kraftstationen, säger Nils-Erik Englund.

Och intresset för flottningen var stort.

– Det har varit en invasion av folk från klockan nio på morgonen till stängning. Vi började med flottningsfrukost, båtarna är här, det har varit föredrag, bildvisning och kôlbullar. Och barnen har kunnat tälja barkbåtar och testat märkyxa till timmer. Det har varit en folkfest som sent ska glömmas. jag är jätteglad för det här initiativet, säger Linn Sönstebö Mossberg som driver kraftstationen.

Och vem blev då Forshaga kommuns kulturstipendiat 2016?

Jo det är journalisten och fotografen Cicci Wik, som ”genom ihärdigt skrivande lyfter den lokala kulturen i många olika mediekanaler” enligt motivationen.

För dagens yngre generationen är timmerflottning på Klarälven bara något de hört talas om. Något som hände ”förr”. I det här sammanhanget innebär förr 25 år sedan. Då upphörde flottningen i Klarälven.

Det ville flottningsentusiasterna Nils-Erik Englund, Helena Lundgren-Landin och Kalle ”Maskin” Johansson uppmärksamma och drog i gång ett kulturcafé på temat på gamla kraftstationen i Deje.

– Jag och Kalle maskin är gamla flottare och Helena, den verkliga experten, har skepparexamen och utbildar sig till maskinist. Vi tycker det är viktigt att samla in dokumentation om flottningen, så vi tar gärna emot bilder, berättelser och prylar via kraftstationen, säger Nils-Erik Englund.

Och intresset för flottningen var stort.

– Det har varit en invasion av folk från klockan nio på morgonen till stängning. Vi började med flottningsfrukost, båtarna är här, det har varit föredrag, bildvisning och kôlbullar. Och barnen har kunnat tälja barkbåtar och testat märkyxa till timmer. Det har varit en folkfest som sent ska glömmas. jag är jätteglad för det här initiativet, säger Linn Sönstebö Mossberg som driver kraftstationen.

Och vem blev då Forshaga kommuns kulturstipendiat 2016?

Jo det är journalisten och fotografen Cicci Wik, som ”genom ihärdigt skrivande lyfter den lokala kulturen i många olika mediekanaler” enligt motivationen.