2016-04-04 16:27

2016-04-04 16:27

Lawén (S) tar över efter Pedersen (S)

FORSHAGA: "Hans position blev ohållbar"

Det blir Per Lawén som tar över uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Forshaga efter Benny Pedersen.

Han ville sitta kvar. Men partikamraterna anser att hans situation är ohållbar. Benny Pedersen tvingades bort från kommunalrådsposten två dagar efter NWT:s avslöjande.

– Vi gjorde en samlad bedömning. Det var omöjligt för honom att sitta kvar mot bakgrund av de allvarliga anklagelser som riktats mot honom, säger Per Lawén, ordförande i Ullerud - Forshaga arbetarkommun.

Enhälligt

Trots att han än så länge bara är misstänkt, inte dömd, har han inte längre partiets förtroende.

– Så är det. Men vi dömer inte, den juridiska processen forsätter. Vi har uppmanat honom att avgå.

Arbetarkommunens beslut på det snabbinkallade krismötet i söndags kväll var enhälligt.

– Alla tio ordinarie ledmöter är vidtalade och står bakom beslutet. Benny deltog naturligtvis inte i beslutet.

I fredags avslöjade NWT att Benny Pedersens förre arbetsgivare Grums kommun polisanmält honom och att en förundersökning om misstänkt trolöshet mot huvudman har inletts. Kommunen misstänker att han köpt saker till sig själv som han låtit arbetsgivaren betala. Bland annat en dator, en robotdammsugare och en robotgräsklippare.

Med undantag för datorn nekar han till anklagelserna. Och i lördagens NWT sa han att han inte ville avgå utan fortsätta som kommunalråd.

Nu tvingas han bort från samtliga politiska uppdrag. Fyra av partikamraterna kommer att dela på hans arbetsuppgifter. På tisdagskvällens ordinarie sammanträde med kommunfullmäktige kommer Per Lawén att utses som den som tills vidare ersätter Benny Pedersen som kommunstyrelsens ordförande.

Inom någon månad hoppas man kunna välja nytt kommunalråd.

– Jag står till förfogande om partiet vill ha mig, säger Per Lawén, 50-årig ombudsman på Elektrikerförbundet, arbetarkommunens ordförande, ledamot i kommunstyrelsen, ordförande i lärande- och arbetsnämnden och Benny Pedersens huvudmotståndare när Angelica Rages efterträdare utsågs efter valet 2014.

Han ville sitta kvar. Men partikamraterna anser att hans situation är ohållbar. Benny Pedersen tvingades bort från kommunalrådsposten två dagar efter NWT:s avslöjande.

– Vi gjorde en samlad bedömning. Det var omöjligt för honom att sitta kvar mot bakgrund av de allvarliga anklagelser som riktats mot honom, säger Per Lawén, ordförande i Ullerud - Forshaga arbetarkommun.

Enhälligt

Trots att han än så länge bara är misstänkt, inte dömd, har han inte längre partiets förtroende.

– Så är det. Men vi dömer inte, den juridiska processen forsätter. Vi har uppmanat honom att avgå.

Arbetarkommunens beslut på det snabbinkallade krismötet i söndags kväll var enhälligt.

– Alla tio ordinarie ledmöter är vidtalade och står bakom beslutet. Benny deltog naturligtvis inte i beslutet.

I fredags avslöjade NWT att Benny Pedersens förre arbetsgivare Grums kommun polisanmält honom och att en förundersökning om misstänkt trolöshet mot huvudman har inletts. Kommunen misstänker att han köpt saker till sig själv som han låtit arbetsgivaren betala. Bland annat en dator, en robotdammsugare och en robotgräsklippare.

Med undantag för datorn nekar han till anklagelserna. Och i lördagens NWT sa han att han inte ville avgå utan fortsätta som kommunalråd.

Nu tvingas han bort från samtliga politiska uppdrag. Fyra av partikamraterna kommer att dela på hans arbetsuppgifter. På tisdagskvällens ordinarie sammanträde med kommunfullmäktige kommer Per Lawén att utses som den som tills vidare ersätter Benny Pedersen som kommunstyrelsens ordförande.

Inom någon månad hoppas man kunna välja nytt kommunalråd.

– Jag står till förfogande om partiet vill ha mig, säger Per Lawén, 50-årig ombudsman på Elektrikerförbundet, arbetarkommunens ordförande, ledamot i kommunstyrelsen, ordförande i lärande- och arbetsnämnden och Benny Pedersens huvudmotståndare när Angelica Rages efterträdare utsågs efter valet 2014.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.