2015-12-08 06:00

2015-12-08 06:00

Kanalen kan bli igenfylld

FORSHAGA: En konsekvens när Fortum bygger ut fiskodlingen

Fortum vill fylla igen Forshaga kanal som stod färdig 1858. Anledningen är att företaget planerar för en utökad anläggning för fiskodling och då är kanalen i vägen.
– Tyvärr ser vi inga möjligheter att bevara kanalen, säger Tomas Utter.

NWT berättade i våras om Fortums planer på bygga ut dagens avelsfiskodling i Forshaga. 90 miljoner kronor ska satsas i en större och modernare anläggning där 185 000 smolt av Klarälvs- och Gullspångslax och -öring ska odlas.

Intill forsen vid den gamla Forshagakanalen vill man placera stora tankar. De ska få väggar av glas - förhoppningen är att anläggningen ska locka turister.

– Men kanalen är ett problem. För att vi ska få till ett enhetligt område för fiskodlingen måste den fyllas igen och därför har vi bett Forshaga kommun att ta fram en ny detaljplan. Det arbetet pågår, säger projektledaren Tomas Utter på Fortum generation.

I dåligt skick

I januari planerar Fortum att skicka in en ansökan till mark- och miljödomstolen att få fylla igen kanalen och slussen.

– Tyvärr ser vi inga möjligheter att bevara kanalen och Forshaga har inte råd att rusta upp den. Slussportarna har inte använts på många år och är i dåligt skick och vi ser inte på kulturaspekten även om kanalen kanske skulle kunna bli en sevärdhet om den rustades, säger Tomas Utter.

I stället är alltså målsättningen att storsatsa på avelsfiskodlingen som är en av de två anläggningar som Fortum driver i landet. Den andra finns i Söderhamn.

– Vi hoppas att processen i domstolen tar mellan ett halvt och ett år och det skulle innebära byggstart för den utökade anläggningen under 2017 och att den kan stå klar 2018. På sikt innebär det att odlingsverksamheten i Gammelkroppa läggs ner.

Forshaga kanal invigdes 1858 och byggdes för att förenkla transporterna förbi forsen i Forshaga av järn- och stålgods. En kanal påbörjades även i Deje, men fullfördes aldrig. I stället drogs järnvägen förbi forsen där som en ersättning för den planerade kanalen.

NWT berättade i våras om Fortums planer på bygga ut dagens avelsfiskodling i Forshaga. 90 miljoner kronor ska satsas i en större och modernare anläggning där 185 000 smolt av Klarälvs- och Gullspångslax och -öring ska odlas.

Intill forsen vid den gamla Forshagakanalen vill man placera stora tankar. De ska få väggar av glas - förhoppningen är att anläggningen ska locka turister.

– Men kanalen är ett problem. För att vi ska få till ett enhetligt område för fiskodlingen måste den fyllas igen och därför har vi bett Forshaga kommun att ta fram en ny detaljplan. Det arbetet pågår, säger projektledaren Tomas Utter på Fortum generation.

I dåligt skick

I januari planerar Fortum att skicka in en ansökan till mark- och miljödomstolen att få fylla igen kanalen och slussen.

– Tyvärr ser vi inga möjligheter att bevara kanalen och Forshaga har inte råd att rusta upp den. Slussportarna har inte använts på många år och är i dåligt skick och vi ser inte på kulturaspekten även om kanalen kanske skulle kunna bli en sevärdhet om den rustades, säger Tomas Utter.

I stället är alltså målsättningen att storsatsa på avelsfiskodlingen som är en av de två anläggningar som Fortum driver i landet. Den andra finns i Söderhamn.

– Vi hoppas att processen i domstolen tar mellan ett halvt och ett år och det skulle innebära byggstart för den utökade anläggningen under 2017 och att den kan stå klar 2018. På sikt innebär det att odlingsverksamheten i Gammelkroppa läggs ner.

Forshaga kanal invigdes 1858 och byggdes för att förenkla transporterna förbi forsen i Forshaga av järn- och stålgods. En kanal påbörjades även i Deje, men fullfördes aldrig. I stället drogs järnvägen förbi forsen där som en ersättning för den planerade kanalen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.