2015-11-02 21:51

2015-11-02 21:51

Nio nya rum för dementa

FORSHAGA: På onsdag flyttar de första in

Gammalt möter nytt i stora ljusa lokaler. Det var ambitionen med nya demensboendet Oasen i Forshaga, och så blev det.
– På tre veckor har vi fått det som vi vill, säger enhetschef Fatmire Katallozi.

Det började som ålderdomshem, blev korttidsboende och sedan kontor för arbetsmarknadsenheten. Nu har lokalerna i norra Lintjärn i Forshaga åter blivit ett vårdboende, demensboendet Oasen.

– Antalet dementa har ökat och vi har därför fått ett ökat behov av boende för dem. Här har vi nio nya lägenheter, stort kök och matsal, stora gemensamhetsytor och två innegårdar. Vi har inspirerats av både Munkfors som går i gammal stil och Zakrisdal som är modernt och gjort vår egen blandning, säger Fatmire Katallozi, enhetschef för Forshaga kommuns demensboenden.

Personfokus

De fasta delarna i kök och gemensamhetsrum är moderna och så har personalen toppat med loppisfynd och ”tingeltangel” för hög mysfaktor.

– Vi jobbar med reminiscens, hur gamla saker, bilder och musik kan väcka känslor och minne till liv hos de åldersdementa, fortsätter hon.

Andra arbetssätt de använder är salutogent perspektiv, fokus på det friska och det som ger hälsa istället för det sjuka och det som orsakar ohälsa. De jobbar också med personcentrerad vård, fokuserar på de resurser varje person har.

– Vi ska ha djur och barn här och mycket promenader. Vi ska göra skillnad och vardagen ska styra vad vi gör. På fredag och lördag dukar vi fint till middag och då hjälper de till och klär sig fint och kan också få lite alkohol i glasen de som vill.

Fullt hus

I Forshaga kommun finns just nu tio demenssjuka i kö för en plats. Efter att dessa nio flyttat in återsår alltså bara en. På måndagen var det öppet hus för pensionärsgrupper, anhöriga, personal och politiker. Invigningen är den 17 december.

– Beslutsvägarna är korta i en liten kommun och när det väl var bestämt gick det fort att få i ordning det. Vi försöker anpassa verksamheten efter de behov som finns, säger Fatmire Katallozi.

Det började som ålderdomshem, blev korttidsboende och sedan kontor för arbetsmarknadsenheten. Nu har lokalerna i norra Lintjärn i Forshaga åter blivit ett vårdboende, demensboendet Oasen.

– Antalet dementa har ökat och vi har därför fått ett ökat behov av boende för dem. Här har vi nio nya lägenheter, stort kök och matsal, stora gemensamhetsytor och två innegårdar. Vi har inspirerats av både Munkfors som går i gammal stil och Zakrisdal som är modernt och gjort vår egen blandning, säger Fatmire Katallozi, enhetschef för Forshaga kommuns demensboenden.

Personfokus

De fasta delarna i kök och gemensamhetsrum är moderna och så har personalen toppat med loppisfynd och ”tingeltangel” för hög mysfaktor.

– Vi jobbar med reminiscens, hur gamla saker, bilder och musik kan väcka känslor och minne till liv hos de åldersdementa, fortsätter hon.

Andra arbetssätt de använder är salutogent perspektiv, fokus på det friska och det som ger hälsa istället för det sjuka och det som orsakar ohälsa. De jobbar också med personcentrerad vård, fokuserar på de resurser varje person har.

– Vi ska ha djur och barn här och mycket promenader. Vi ska göra skillnad och vardagen ska styra vad vi gör. På fredag och lördag dukar vi fint till middag och då hjälper de till och klär sig fint och kan också få lite alkohol i glasen de som vill.

Fullt hus

I Forshaga kommun finns just nu tio demenssjuka i kö för en plats. Efter att dessa nio flyttat in återsår alltså bara en. På måndagen var det öppet hus för pensionärsgrupper, anhöriga, personal och politiker. Invigningen är den 17 december.

– Beslutsvägarna är korta i en liten kommun och när det väl var bestämt gick det fort att få i ordning det. Vi försöker anpassa verksamheten efter de behov som finns, säger Fatmire Katallozi.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.