2015-06-15 13:37

2015-06-15 13:37

Dejemyggen bombas inte i dag

FORSHAGA: Helikoptern skickas tillbaks till Östersund

Den kritiserade miljöchefen Urban Ledin ska just ringa till helikopterföretaget för att lämna besked om myggbekämpningen när NWT når honom.

– Vi ska meddela att helikoptern kan återvända till Östersund. Det blir ingen bekämpning i dag, säger han.

Forshaga kommun har avsatt en miljon kronor för att bomba Dejemyggen med det biologiska ämnet BTI via helikopter.

Men alla förutsättningar måste stämma, konstaterar de ansvariga på kommunen.

Kommunens mätningar på måndagsförmiddagen visade att det var ”väldigt lite mygglarver”.

– Det innebär att det är på väg att inte bli så mycket mygg. Vi hade kontakt hela förra veckan med helikopterföretaget när de myggbekämpade i nedre Dalälven. De är klara där i dag, men de kan återvända till Östersund, i stället för att komma hit, säger Urban Ledin.

Vad händer nu?

– Vi kommer att mäta mängden flygande mygg i morgon. Det görs mätningar dagligen och vi kommer att ringa in helikoptern när det går att bekämpa myggen. Den har en inställelsetid på ett par timmar, säger Urban Ledin.

Stämningen i Forshaga kommun är minst sagt infekterad, inte minst bland oppositionspolitikerna som vill att miljöchefen ska avsättas efter ett uttalande om att bekämpningsmedlet Vectobac G är cancerogent. Kommunalrådet Benny Pedersén tillbakavisar kritiken:

– Jag har ett fortsatt förtroende för miljöchefen Urban Ledin. Han hade fått information om Vectobac från Kemikalieinspektionen. Hade han inte påtalat vilka risker det kan medföra hade det varit fel av honom. Detta har fått för stora proportioner, säger Benny Pedersén.

Han tycker att det är fel att göra politik av myggfrågan.

– Debatten har hamnat på en låg nivå. Egentligen är vi alla eniga om att vi vill bli av med myggen, men vi har olika tillvägagångssätt. Från vår sida vill satsa på långsiktig myggbekämpning. Människor är förtvivlade, men de som tar till sig fakta förstår att alla delar måste falla på plats innan vi kan bekämpa med helikopter, säger Benny Pedersén.

Forshaga kommun har avsatt en miljon kronor för att bomba Dejemyggen med det biologiska ämnet BTI via helikopter.

Men alla förutsättningar måste stämma, konstaterar de ansvariga på kommunen.

Kommunens mätningar på måndagsförmiddagen visade att det var ”väldigt lite mygglarver”.

– Det innebär att det är på väg att inte bli så mycket mygg. Vi hade kontakt hela förra veckan med helikopterföretaget när de myggbekämpade i nedre Dalälven. De är klara där i dag, men de kan återvända till Östersund, i stället för att komma hit, säger Urban Ledin.

Vad händer nu?

– Vi kommer att mäta mängden flygande mygg i morgon. Det görs mätningar dagligen och vi kommer att ringa in helikoptern när det går att bekämpa myggen. Den har en inställelsetid på ett par timmar, säger Urban Ledin.

Stämningen i Forshaga kommun är minst sagt infekterad, inte minst bland oppositionspolitikerna som vill att miljöchefen ska avsättas efter ett uttalande om att bekämpningsmedlet Vectobac G är cancerogent. Kommunalrådet Benny Pedersén tillbakavisar kritiken:

– Jag har ett fortsatt förtroende för miljöchefen Urban Ledin. Han hade fått information om Vectobac från Kemikalieinspektionen. Hade han inte påtalat vilka risker det kan medföra hade det varit fel av honom. Detta har fått för stora proportioner, säger Benny Pedersén.

Han tycker att det är fel att göra politik av myggfrågan.

– Debatten har hamnat på en låg nivå. Egentligen är vi alla eniga om att vi vill bli av med myggen, men vi har olika tillvägagångssätt. Från vår sida vill satsa på långsiktig myggbekämpning. Människor är förtvivlade, men de som tar till sig fakta förstår att alla delar måste falla på plats innan vi kan bekämpa med helikopter, säger Benny Pedersén.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.