2015-05-07 11:16

2015-05-08 07:39

17-åring åtalas för båda butiksrånen

DEJE: Nekar till brott

(UPPDATERAD) – Detta är ett rån! Öppna kassan. Ge mig pengarna!
På torsdagen åtalades en 17-åring för båda butiksrånen i Deje.

En ung vikarie på ICA utsattes för hot och våld i samband med knivrånet den 9 februari. I polisförhör berättar vikarien att han just expedierat en kund och tittade inåt butiken för att se om det var fler kunder på väg mot kassan när rånaren kom från andra hållet.

Vikarien kände en hård smäll på vänster överarm. När han vände sig om såg han en kniv med kraftigt blad och en kille som hade en scarf uppdragen under ögonen.

– Detta är ett rån, sa knivmannen. Öppna kassan. Ge mig pengarna!

När vikarien öppnade kassalådan böjde sig rånaren fram över disken och plockade åt sig sedlar som han stoppade ner i en gulrödvit kasse från ICA Nära i Deje Rånaren blev aggressiv när han märkte att det bara fanns sedlar av mindre valörer.

– Var är femhundringarna? skrek han.

Vikarien försökte öppna lådan där de större sedlarna förvarades men var så skärrad att han misslyckades. När en kollega till honom och en kund kom mot kassan flydde gärningsmannen.

Åtalas för båda rånen

På torsdagen åtalades en 17-åring för rånet. 17-åringen är från Gotland, men har vistats tillfälligt i Deje. Åklagare Ola Lavie gör gällande att han genom hot och våld kom över 6650 kronor. 17-åringen ska ha slagit vikarien med kniven på armen och gett honom ytterligare ett slag i ansiktet, för att han inte fick pengarna tillräckligt snabbt.

17-åringen åtalades också för rånet mot Konsum den 12 april. Där ska han ha hotat en kvinnlig anställd med kniv och stulit 3075 kronor.

– Han hade en kniv i handen som han viftade med och skrek ”ge mej pengarna, ge mej pengarna”, berättar kvinnan i polisförhör.

Viftade med kniven

Rånaren, som hade en spräcklig scarf över ansiktet, sprang in bakom kassan och skrek till kvinnan att hon skulle öppna kassalådan.

– Öppna själv din jävel, svarade kvinnan.

Rånaren viftade med kniven framför hennes ansikte och tvingade henne att öppna åt honom. Han var så fokuserad på kassan att han inte märkte att hon tryckte på larmknappen. När han rafsat åt sig sedlarna och stoppat dem i en plastkasse sprang han från platsen.

Under polisinsatsen efter det första rånet, det mot ICA, kontrollerades 17-åringen av en patrull på gångvägen vid Bruksvägen. Han bar på en genomskinlig plastpåse med en Coca-cola och choklad och uppgav att han varit och handlat lite dricka och godis. Under veckan efter rånen kontrollerades han också av en hundpatrull som tyckte att han stämde med signalementet.

Oskyldig greps

Efter Konsumrånet greps en annan 17-åring som också stämde med signalementet, men gripandet visade sig vara ett misstag och han frigavs.

Hoprullade sedlar

När den nu åtalade 17-åringen greps hittade polisen 8650 kronor i hans gömmor. Sedlarna låg hoprullade i en gulrödvit plastkasse från ICA Nära i Deje.

Vid husrannsakan påträffades också en kniv liknande den rånaren hotade med, och kläder som ser ut som de rånaren bar.

På entrédörren till ICA har ett handavtryck från 17-åringen säkrats. På en övervakningsfilm kan man se att rånaren sätter sin hand mot dörren.

17-åringen har under förhören nekat till brott. Handavtrycket tror han kommer från något tillfälle då han handlar på ICA. Sedelbunten är hans sparpengar, säger han, och kläderna är sådana som bärs av måga unga människor.

En ung vikarie på ICA utsattes för hot och våld i samband med knivrånet den 9 februari. I polisförhör berättar vikarien att han just expedierat en kund och tittade inåt butiken för att se om det var fler kunder på väg mot kassan när rånaren kom från andra hållet.

Vikarien kände en hård smäll på vänster överarm. När han vände sig om såg han en kniv med kraftigt blad och en kille som hade en scarf uppdragen under ögonen.

– Detta är ett rån, sa knivmannen. Öppna kassan. Ge mig pengarna!

När vikarien öppnade kassalådan böjde sig rånaren fram över disken och plockade åt sig sedlar som han stoppade ner i en gulrödvit kasse från ICA Nära i Deje Rånaren blev aggressiv när han märkte att det bara fanns sedlar av mindre valörer.

– Var är femhundringarna? skrek han.

Vikarien försökte öppna lådan där de större sedlarna förvarades men var så skärrad att han misslyckades. När en kollega till honom och en kund kom mot kassan flydde gärningsmannen.

Åtalas för båda rånen

På torsdagen åtalades en 17-åring för rånet. 17-åringen är från Gotland, men har vistats tillfälligt i Deje. Åklagare Ola Lavie gör gällande att han genom hot och våld kom över 6650 kronor. 17-åringen ska ha slagit vikarien med kniven på armen och gett honom ytterligare ett slag i ansiktet, för att han inte fick pengarna tillräckligt snabbt.

17-åringen åtalades också för rånet mot Konsum den 12 april. Där ska han ha hotat en kvinnlig anställd med kniv och stulit 3075 kronor.

– Han hade en kniv i handen som han viftade med och skrek ”ge mej pengarna, ge mej pengarna”, berättar kvinnan i polisförhör.

Viftade med kniven

Rånaren, som hade en spräcklig scarf över ansiktet, sprang in bakom kassan och skrek till kvinnan att hon skulle öppna kassalådan.

– Öppna själv din jävel, svarade kvinnan.

Rånaren viftade med kniven framför hennes ansikte och tvingade henne att öppna åt honom. Han var så fokuserad på kassan att han inte märkte att hon tryckte på larmknappen. När han rafsat åt sig sedlarna och stoppat dem i en plastkasse sprang han från platsen.

Under polisinsatsen efter det första rånet, det mot ICA, kontrollerades 17-åringen av en patrull på gångvägen vid Bruksvägen. Han bar på en genomskinlig plastpåse med en Coca-cola och choklad och uppgav att han varit och handlat lite dricka och godis. Under veckan efter rånen kontrollerades han också av en hundpatrull som tyckte att han stämde med signalementet.

Oskyldig greps

Efter Konsumrånet greps en annan 17-åring som också stämde med signalementet, men gripandet visade sig vara ett misstag och han frigavs.

Hoprullade sedlar

När den nu åtalade 17-åringen greps hittade polisen 8650 kronor i hans gömmor. Sedlarna låg hoprullade i en gulrödvit plastkasse från ICA Nära i Deje.

Vid husrannsakan påträffades också en kniv liknande den rånaren hotade med, och kläder som ser ut som de rånaren bar.

På entrédörren till ICA har ett handavtryck från 17-åringen säkrats. På en övervakningsfilm kan man se att rånaren sätter sin hand mot dörren.

17-åringen har under förhören nekat till brott. Handavtrycket tror han kommer från något tillfälle då han handlar på ICA. Sedelbunten är hans sparpengar, säger han, och kläderna är sådana som bärs av måga unga människor.