2017-09-11 08:20

2017-09-11 08:20

Dags för första spadtaget

HÄLLEFORS: Lokaledningen närmar sig

På lördag, den 16 september, är det dags för första spadtaget på Lokaledningen.
Det har tagit nio år, men nu gör sig kommunalrådet Annalena Järnberg redo med spaden.

Vattnet som blir Lokavatten finns – som namnet antyder...– i Loka. Men fabriken där det buteljeras finns i Hammarn, Hällefors. I nio år har det projekterats och planerats för en ledning som ska förbinda dessa två, och nu är det äntligen dags för byggstart.

Den första etappen är cirka 9 kilometer lång och går mellan källan Loka 3 i Lugnsälven och Hälleforsanläggningen.

– Idag tas vattnet från två tappningsplatser: Loka 1 vid Loka Brunn och Loka 2 vid Skarped. För närvarande kan vi få upp till 140 miljoner liter ur källorna Loka 1 och Loka 2. När Lokaledningen och den nya källan Loka 3 (vid Lugnsälven) tas i drift kommer vi ha en tillgång på 360 miljoner liter Lokavatten per år, berättar företaget i ett pressmeddelande.

På lördag kommer första spadtaget att tas, och i samband med detta har Spendrups – som är företaget som gör Lokavatten – öppet hus på sin anläggning.

Lokaledningen beräknas vara i drift under senare delen av andra kvartalet nästa år.

Vattnet som blir Lokavatten finns – som namnet antyder...– i Loka. Men fabriken där det buteljeras finns i Hammarn, Hällefors. I nio år har det projekterats och planerats för en ledning som ska förbinda dessa två, och nu är det äntligen dags för byggstart.

Den första etappen är cirka 9 kilometer lång och går mellan källan Loka 3 i Lugnsälven och Hälleforsanläggningen.

– Idag tas vattnet från två tappningsplatser: Loka 1 vid Loka Brunn och Loka 2 vid Skarped. För närvarande kan vi få upp till 140 miljoner liter ur källorna Loka 1 och Loka 2. När Lokaledningen och den nya källan Loka 3 (vid Lugnsälven) tas i drift kommer vi ha en tillgång på 360 miljoner liter Lokavatten per år, berättar företaget i ett pressmeddelande.

På lördag kommer första spadtaget att tas, och i samband med detta har Spendrups – som är företaget som gör Lokavatten – öppet hus på sin anläggning.

Lokaledningen beräknas vara i drift under senare delen av andra kvartalet nästa år.