2017-07-14 06:00

2017-07-14 06:00

Ulligt, krulligt, gulligt

GRYTHYTTAN: Mjukt och vackert i kvarnen

Säg kvarn och de flesta tänker nog på tunga, hårda kvarnstenar som mal.
Nog finns det sådana även på Grythytte Qwarn, men det dominerande intrycket där nu i sommar är något mycket mjukt och varmt – fårskinn i mängd.

Lyxigt, lent, lockigt är underrubriken på utställningen som öppnade före midsommar och är kvar till och med den 27 augusti.

Alla som gillar hantverk, äkta material och inte minst mat har ett bra utflyktsmål att sikta in sig på, för även om fällarna är det mest massiva intrycket när man kliver in genom kvarndörrarna, finns också mycket annat på temat lamm och får i kvarnen.

Får som skinn, konst och mat står det också på utställningsaffischen.

Skinnen kommer från Team Stjärnskinn, en sammanslutning uppfödare som verkligen satsar på vackra fällar. Variationsrikedomen är förvånande – fällarna skiftar inte bara i färg, det finns också korthåriga och långhåriga, det finns krulliga pälsar och lite mer släta.

För att få kallas stjärnskinn ska de komma från lamm eller får av rasen Gotlandsfår eller Leicesterfår, från någon av de nio gårdarna i Östergötland, Småland och Närke som ingår i samarbetet. Inte alla skinn från dessa gårdar kvalar in som stjärnskinn. Gårdarna väljer själva ut cirka 200 skinn de tycker är finast och av dessa kvalar 15 in som stjärnskinn, och får en åtråvärd stjärnmärkning på baksidan.

”Skinnen som har fått kvalitetsstämpeln Stjärnskinn är motsvarande fårskinnens Rolls Royce”, hävdas det i ett faktablad. I detta framhålls också att de nio gårdarna satsar på naturbete och bra djurhållning: lammen får gå med sina mödrar, djuren får bara antibiotika om de faktiskt är sjuka.

Aveln sker med sikte på att få fram just de vackraste skinnen.

På utställningen visas förutom de mjuka fällarna också garn finns också som inspirerar. Orkar man inte sticka en hel flätmönstrad olle, kanske man klarar att göra ett par vantar?

Både entréplanet och andra våningen tas i anspråk av utställningen och det är klappvänligt, mjukt och vackert.

Saknar man något, är det väl endast några alldeles levande får; några määä och bäää skulle vara pricken över i.

Lyxigt, lent, lockigt är underrubriken på utställningen som öppnade före midsommar och är kvar till och med den 27 augusti.

Alla som gillar hantverk, äkta material och inte minst mat har ett bra utflyktsmål att sikta in sig på, för även om fällarna är det mest massiva intrycket när man kliver in genom kvarndörrarna, finns också mycket annat på temat lamm och får i kvarnen.

Får som skinn, konst och mat står det också på utställningsaffischen.

Skinnen kommer från Team Stjärnskinn, en sammanslutning uppfödare som verkligen satsar på vackra fällar. Variationsrikedomen är förvånande – fällarna skiftar inte bara i färg, det finns också korthåriga och långhåriga, det finns krulliga pälsar och lite mer släta.

För att få kallas stjärnskinn ska de komma från lamm eller får av rasen Gotlandsfår eller Leicesterfår, från någon av de nio gårdarna i Östergötland, Småland och Närke som ingår i samarbetet. Inte alla skinn från dessa gårdar kvalar in som stjärnskinn. Gårdarna väljer själva ut cirka 200 skinn de tycker är finast och av dessa kvalar 15 in som stjärnskinn, och får en åtråvärd stjärnmärkning på baksidan.

”Skinnen som har fått kvalitetsstämpeln Stjärnskinn är motsvarande fårskinnens Rolls Royce”, hävdas det i ett faktablad. I detta framhålls också att de nio gårdarna satsar på naturbete och bra djurhållning: lammen får gå med sina mödrar, djuren får bara antibiotika om de faktiskt är sjuka.

Aveln sker med sikte på att få fram just de vackraste skinnen.

På utställningen visas förutom de mjuka fällarna också garn finns också som inspirerar. Orkar man inte sticka en hel flätmönstrad olle, kanske man klarar att göra ett par vantar?

Både entréplanet och andra våningen tas i anspråk av utställningen och det är klappvänligt, mjukt och vackert.

Saknar man något, är det väl endast några alldeles levande får; några määä och bäää skulle vara pricken över i.