2016-09-27 06:00

2016-09-27 06:00

Hovrätten ger strängare straff

HÄLLEFORS: Drogpåverkad 57-åring körde motorcykel i 200 km/h

I narkotikapåverkat tillstånd försökte en 54-årig, körkortslös man att på motorcykel köra ifrån en civilpolisbil.
Saken har nu avgjorts i hovrätten som valt att skärpa domen och förlänga mannens fängelsestraff.

Det var i april förra året som mannen gjorde sin vansinnesfärd längs länsväg 205, mellan Grythyttan och Karlskoga.

Den 57-årige Hälleforsbon uppmärksammades av de civilkamouflerade poliserna då han i hög hastighet körde om polisbilen. Patrullen följde efter mannen och filmade hur han framförde fordonet på ett mycket vårdslöst sätt – i flera kurvor med skymd sikt körde mannen på fel sida vägen, stundtals i så höga hastigheter som 200 kilometer i timmen.

Poliserna följde efter mannen i cirka 3,5 mil, jakten slutade då 57-åringen fick bensinstopp.

I maj detta år dömdes mannen i tingsrätten för grov olovlig körning då han saknar körkort och då han tidigare lagförts för samma brott, samt för drograttfylleri och eget brukande av narkotika då mannen vid tillfället för färden var hög på amfetamin. 57-åringen dömdes även för vårdslöshet i trafik – något som tingsrättens ordförande motsatte sig. Rådmannen menar att 57-åringen borde ha dömts, precis som åklagaren yrkade på, för grov vårdslöshet i trafik med anledning av det oaktsamma sätt han framfört motorcykeln på.

Åklagaren överklagade sålunda tingsrättens dom till hovrätten som nu valt att gå på åklagarens och rådmannens linje och skärper mannens dom. Den nya brottsrubriceringen blir därför grov vårdslöshet i trafik.

För detta döms mannen till tre månaders fängelse och inte en som tingsrätten först bestämt.

Det var i april förra året som mannen gjorde sin vansinnesfärd längs länsväg 205, mellan Grythyttan och Karlskoga.

Den 57-årige Hälleforsbon uppmärksammades av de civilkamouflerade poliserna då han i hög hastighet körde om polisbilen. Patrullen följde efter mannen och filmade hur han framförde fordonet på ett mycket vårdslöst sätt – i flera kurvor med skymd sikt körde mannen på fel sida vägen, stundtals i så höga hastigheter som 200 kilometer i timmen.

Poliserna följde efter mannen i cirka 3,5 mil, jakten slutade då 57-åringen fick bensinstopp.

I maj detta år dömdes mannen i tingsrätten för grov olovlig körning då han saknar körkort och då han tidigare lagförts för samma brott, samt för drograttfylleri och eget brukande av narkotika då mannen vid tillfället för färden var hög på amfetamin. 57-åringen dömdes även för vårdslöshet i trafik – något som tingsrättens ordförande motsatte sig. Rådmannen menar att 57-åringen borde ha dömts, precis som åklagaren yrkade på, för grov vårdslöshet i trafik med anledning av det oaktsamma sätt han framfört motorcykeln på.

Åklagaren överklagade sålunda tingsrättens dom till hovrätten som nu valt att gå på åklagarens och rådmannens linje och skärper mannens dom. Den nya brottsrubriceringen blir därför grov vårdslöshet i trafik.

För detta döms mannen till tre månaders fängelse och inte en som tingsrätten först bestämt.