2016-07-15 06:00

2016-07-15 06:00

Utmanar sig med mat

GRYTHYTTAN: Marie Carlsson lagar alla recept från Edward Bloms kokbok

Hostmedicin, mjöd och gryta med grodlår är bara några av recepten som Marie Carlsson har fått ta sig an när hon lagar alla recept ur Edwards Bloms kokbok.
– Det är mycket slibbriga djur och konstiga brygder, säger hon.

Marie bor i Solna, men varje sommar åker hon till sitt sommarhus vid sjön Saxen söder om Grythyttan. Under snart ett år har hon utmanat sig själv med att laga alla recept ur ”Kokkonst för livsnjutare” av Edward Blom och makan Gunilla Kinn Blom. Med omkring 500 följare på Facebook och Instagram har hon tagit sig an utmaningen som inspirerats från filmen ”Julie och Julia”. Filmen handlar om Julia Childs gigantiska matprojekt att ta sig an 524 recept på ett år.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt att göra något liknande, att ta mig igenom en hel kokbok. Sen har jag alltid varit väldigt fascinerad av Edward Blom, säger hon.

Stor variation

I kokboken finns recept med blandat innehåll. Marie berättar att hon har gjort allt från att laga hostmedicin till att grilla bläckfisk.

– Det är väldigt stor variation på recepten, det är oftast många ingredienser och gärna sådana som är lite ovanliga, som till exempel grodlår. men det allra konstigaste jag har fått laga är nog bläckfisk, det kändes lite otippat för mig, säger Marie.

Totalt innehåller kokboken 72 olika recept. Nu, nästan ett år senare, har Marie bara ett recept kvar.

– Det är en glaserad fasan som är kvar. Det kommer att ta lång tid. Beskrivningarna är oftast väldigt roliga och krångliga, det står till exempel att man ska ha såpass mycket gelé på fasanen så att man undrar vad man egentligen håller på med, då är blir det precis som det ska, säger Marie och skrattar.

”Nyttig mat”

Edward Blom är för många känd som en livsnjutare med stort intresse för mat. Att koppla ihop honom med hälsosam kost är däremot ovanligt. Men Marie menar att maten egentligen inte är så farlig som många tror.

– Han äter inte särskilt mycket socker eller kolhydrater. Jag skulle nog säga att maten som jag har lagat inte är särskilt onormal att äta ett par gånger i veckan. Jag skulle till och med kunna säga att maten är densamma som Katrin Zytomierska förespråkar, trots att hon och Edward kanske står för lite olika saker, säger Marie.

Marie tycker att maten hittills har varit god, men det är något som hennes dotter på sju år inte håller med om helt.

– Hon har varit med och hjälpt till många gånger, men hon tycker inte att det är särskilt gott. Det är många konstiga saker i, grodlårsgrytan kallade hon för ”trollmat”, säger Marie.

Genom uppdateringen på sociala medier lyckades hon även få kontakt med makarna Blom.

– De har kommenterat och jag har fått höra från dem att de tycker att det jag gör är roligt, säger Marie.

Nu när kokboken snart är slut har hon planer på vad nästa utmaning blir.

– I första hand kommer jag nog att laga recepten som jag har kvar från Edwards första kokbok. Men sen tror jag att jag kanske väljer en ny kokbok från någon annan profil, säger hon.

Marie bor i Solna, men varje sommar åker hon till sitt sommarhus vid sjön Saxen söder om Grythyttan. Under snart ett år har hon utmanat sig själv med att laga alla recept ur ”Kokkonst för livsnjutare” av Edward Blom och makan Gunilla Kinn Blom. Med omkring 500 följare på Facebook och Instagram har hon tagit sig an utmaningen som inspirerats från filmen ”Julie och Julia”. Filmen handlar om Julia Childs gigantiska matprojekt att ta sig an 524 recept på ett år.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt att göra något liknande, att ta mig igenom en hel kokbok. Sen har jag alltid varit väldigt fascinerad av Edward Blom, säger hon.

Stor variation

I kokboken finns recept med blandat innehåll. Marie berättar att hon har gjort allt från att laga hostmedicin till att grilla bläckfisk.

– Det är väldigt stor variation på recepten, det är oftast många ingredienser och gärna sådana som är lite ovanliga, som till exempel grodlår. men det allra konstigaste jag har fått laga är nog bläckfisk, det kändes lite otippat för mig, säger Marie.

Totalt innehåller kokboken 72 olika recept. Nu, nästan ett år senare, har Marie bara ett recept kvar.

– Det är en glaserad fasan som är kvar. Det kommer att ta lång tid. Beskrivningarna är oftast väldigt roliga och krångliga, det står till exempel att man ska ha såpass mycket gelé på fasanen så att man undrar vad man egentligen håller på med, då är blir det precis som det ska, säger Marie och skrattar.

”Nyttig mat”

Edward Blom är för många känd som en livsnjutare med stort intresse för mat. Att koppla ihop honom med hälsosam kost är däremot ovanligt. Men Marie menar att maten egentligen inte är så farlig som många tror.

– Han äter inte särskilt mycket socker eller kolhydrater. Jag skulle nog säga att maten som jag har lagat inte är särskilt onormal att äta ett par gånger i veckan. Jag skulle till och med kunna säga att maten är densamma som Katrin Zytomierska förespråkar, trots att hon och Edward kanske står för lite olika saker, säger Marie.

Marie tycker att maten hittills har varit god, men det är något som hennes dotter på sju år inte håller med om helt.

– Hon har varit med och hjälpt till många gånger, men hon tycker inte att det är särskilt gott. Det är många konstiga saker i, grodlårsgrytan kallade hon för ”trollmat”, säger Marie.

Genom uppdateringen på sociala medier lyckades hon även få kontakt med makarna Blom.

– De har kommenterat och jag har fått höra från dem att de tycker att det jag gör är roligt, säger Marie.

Nu när kokboken snart är slut har hon planer på vad nästa utmaning blir.

– I första hand kommer jag nog att laga recepten som jag har kvar från Edwards första kokbok. Men sen tror jag att jag kanske väljer en ny kokbok från någon annan profil, säger hon.

  • Frida Johansson

Se mer av Marie

Om du vill se mer av Marie och hennes matlagning kan du följa henne på sociala medier. Du hittar henne under namnet ”Kokkonst för livsnjutare - Julie & Julia” på Facebook, eller ”livsnjutarejulieochjulia” på Instagram.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.