2016-04-29 11:11

2016-04-29 11:11

Sänder radio från mosse

HÄLLEFORS: Martin Emtenäs återvänder till fascinerande plats

Tidigt om lördagsmorgonen kommer det sändas radio från Knuthöjdsmossen. Bakom mikrofonen står Martin Emtenäs, känd från bland annat tv-programmet Mitt i naturen. Tillsammans med Hällefors ornitologiska förening har han kikaren inställd på smålom.

Mellan klockan sex och åtta varje lördagsmorgon sänds Naturmorgon i P1. Delar av varje program sänds alltid via en fältreporter som varje helg besöker olika platser i vårt land. Och just denna helg har det blivit dags för Knuthöjdsmossen att stå värd för programmet.

Det är dock inte första gången en händelse som denna inträffar – senast var för 15 år sedan berättar Gunde Persson, ordförande för Hällefors ornitologiska förening.

– Samma program var här då, det är kul – bra reklam för kommunen, säger han.

Trots att han inte är någon gröngöling när det kommer till att sända radio, blir helgens sändning från Knuthöjdsmossen Martin Emtenäs debut som fältreporter för Naturmorgon. Däremot är det inte första gången som han besöker naturreservatet.

– Han har ju varit där förut och är ganska så fascinerad av platsen, berättar Gunde som också avslöjar huvudanledningen till Emtenäs beundran:

– Det finns gott om smålom där. Det är nog den smålomstätaste platsen i Sverige. Det är bra spångat, det är till och med en handikappramp på 600 meter tror jag den är. Väl värt ett besök.

Förutom Gunde kommer tre andra medlemmar från föreningen och en representant från länsstyrelsen att delta vid radiosändningen.

– Vi ska prata lite om Knuthöjdsmossen, det blir väl om lommarna och fågellivet där, säger Gunde.

Varför är just Knuthöjdsmossen ett så trivsamt ställe för smålommen?

– Det finns massor med smågölar där, alltså små, små tjärnar som ligger väldigt tätt, förklarar Gunde.

Programmet börjar som nämnt att sändas klockan sex på lördagsmorgonen, det innebär att Gunde och hans kompanjoner måste vara på plats klockan fem för att förbereda sig. Men, vad gör väl en lördag utan sovmorgon när chansen till en vacker naturupplevelse finns. Nu hålls alla tummar för att det blir bra väder.

– Jag tror det ska bli ganska bra, i alla fall ingen nederbörd vad de visar nu.

Mellan klockan sex och åtta varje lördagsmorgon sänds Naturmorgon i P1. Delar av varje program sänds alltid via en fältreporter som varje helg besöker olika platser i vårt land. Och just denna helg har det blivit dags för Knuthöjdsmossen att stå värd för programmet.

Det är dock inte första gången en händelse som denna inträffar – senast var för 15 år sedan berättar Gunde Persson, ordförande för Hällefors ornitologiska förening.

– Samma program var här då, det är kul – bra reklam för kommunen, säger han.

Trots att han inte är någon gröngöling när det kommer till att sända radio, blir helgens sändning från Knuthöjdsmossen Martin Emtenäs debut som fältreporter för Naturmorgon. Däremot är det inte första gången som han besöker naturreservatet.

– Han har ju varit där förut och är ganska så fascinerad av platsen, berättar Gunde som också avslöjar huvudanledningen till Emtenäs beundran:

– Det finns gott om smålom där. Det är nog den smålomstätaste platsen i Sverige. Det är bra spångat, det är till och med en handikappramp på 600 meter tror jag den är. Väl värt ett besök.

Förutom Gunde kommer tre andra medlemmar från föreningen och en representant från länsstyrelsen att delta vid radiosändningen.

– Vi ska prata lite om Knuthöjdsmossen, det blir väl om lommarna och fågellivet där, säger Gunde.

Varför är just Knuthöjdsmossen ett så trivsamt ställe för smålommen?

– Det finns massor med smågölar där, alltså små, små tjärnar som ligger väldigt tätt, förklarar Gunde.

Programmet börjar som nämnt att sändas klockan sex på lördagsmorgonen, det innebär att Gunde och hans kompanjoner måste vara på plats klockan fem för att förbereda sig. Men, vad gör väl en lördag utan sovmorgon när chansen till en vacker naturupplevelse finns. Nu hålls alla tummar för att det blir bra väder.

– Jag tror det ska bli ganska bra, i alla fall ingen nederbörd vad de visar nu.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.