2016-04-13 12:18

2016-04-13 12:18

Små och stora med företagsamhet

HÄLLEFORS: Företagarfrukost med många intryck

En liten nyföretagare, en storindustri och en företagare med fötterna i ett 200-årigt kulturarv – det var tre av programpunkterna när ett stort antal Hälleforsföretagare samlades till frukostmöte på onsdagsmorgonen.

Kristina Henricsson äger Grythyttans herrgård, som fyller 200 år i år. Hon äger och driver även kvarnen strax bredvid och med kvarn, gårdsbutik, uthyrning av herrgårdsrum och framtidsplaner för mer därtill har hon fullt upp med ett naturnära företag. Traditionen har hon i ryggen:

– Herrgården byggdes 1816 och min släkt har funnits på platsen sedan 1840-talet. Jag är femte generationen och det känns ju lite speciellt att ha förmånen att få driva verksamheten vidare. Jag är glad och tacksam att jag fått ett kulturarv att vara rädd om, säger hon.

Råvaror i skogen

Också Lilian Gilmark satsar på företagande där hon lever och bor. Hon har nyligen startat företaget Grythyttans naturskafferi.

– Jag bor på en skogsgård i Grythyttans socken och jag och sonen satt och pratade om skog. Vi skördar ju skog, svampar och bär, men det finns mer att skörda.

Nu plockar hon örter som hon använder i bland annat teer och salt, och säljer produkter i såväl Grythyttan som Nora. Och så har hon en mycket speciell produkt som gjort succé i Östermalmshallen i Stockholm: granskott. Det blev en storsäljare, berättar hon, som själv använder skotten för att koka sirap och kola.

– Det finns mycket därute i skogen att plocka – men har man inte tid kan man vända sig till oss!

Storproducent

Hans Lindgren, produktionschef på Spendrups bryggeri, berättade om ett av Hällefors största företag. Spendrups bryggeri har 900 medarbetare varav 70 i Hammarn, Hällefors. Övriga hittar man framför allt i Grängesberg, Vårby och Visby.

I Hälleforsfabriken produceras till största delen vatten och man gör både Lokavatten och Grythyttan vatten samt livsmedelskedjors egna varumärken. Och nej, det är inte samma vatten i alla flaskor, berättar Hans Lindgren.

Runt 75 till 80 miljoner liter vatten kommer från fabriken i Hällefors per år. Det motsvarar 110 miljoner flaskor! En hel del pengar sätts i rörelse också, avslöjade produktionschefen:

– Vi hade ett rekordår 2014, då vi omsatte 3,3 miljarder.

Mässa och klubb

Ytterligare några snabba informationspunkter från mötet:

• Företagarna i Hällefors kommer att få en enkät, när kommunen med hjälp av Region Örebro ska undersöka hur den kommunala servicen fungerar, exempelvis när det gäller serveringstillstånd, bygglov och livsmedelskontroll.

• Hans Karlsson återkommer till Hällefors, nu som utredare av utbildnngssystemet. Målet är att matcha utbildning bättre med företagarnas rekryteringsbehov.

• Petra Hofvander Edberg från Almi Företagspartner informerade om småföretagens chans att delta i ett projekt och analysera sina behov av affärsutveckling.

• Magda van Almenkerk från Företagarförenngen i Hällefors berättade bland annat att föreningen ska undersöka om ett klubbsystem liknande det som handlarna i Filipstad infört är något även för dem.

• Stefan Molander puffade för en föreningsmässa i Hällefors den 21 maj.

• Promotionbåten överges – nu arrangerar Handelskammaren i stället en konferensresa för företagare till Göteborg den 2-3 oktober med gemensam tågresa från Örebro.

Kristina Henricsson äger Grythyttans herrgård, som fyller 200 år i år. Hon äger och driver även kvarnen strax bredvid och med kvarn, gårdsbutik, uthyrning av herrgårdsrum och framtidsplaner för mer därtill har hon fullt upp med ett naturnära företag. Traditionen har hon i ryggen:

– Herrgården byggdes 1816 och min släkt har funnits på platsen sedan 1840-talet. Jag är femte generationen och det känns ju lite speciellt att ha förmånen att få driva verksamheten vidare. Jag är glad och tacksam att jag fått ett kulturarv att vara rädd om, säger hon.

Råvaror i skogen

Också Lilian Gilmark satsar på företagande där hon lever och bor. Hon har nyligen startat företaget Grythyttans naturskafferi.

– Jag bor på en skogsgård i Grythyttans socken och jag och sonen satt och pratade om skog. Vi skördar ju skog, svampar och bär, men det finns mer att skörda.

Nu plockar hon örter som hon använder i bland annat teer och salt, och säljer produkter i såväl Grythyttan som Nora. Och så har hon en mycket speciell produkt som gjort succé i Östermalmshallen i Stockholm: granskott. Det blev en storsäljare, berättar hon, som själv använder skotten för att koka sirap och kola.

– Det finns mycket därute i skogen att plocka – men har man inte tid kan man vända sig till oss!

Storproducent

Hans Lindgren, produktionschef på Spendrups bryggeri, berättade om ett av Hällefors största företag. Spendrups bryggeri har 900 medarbetare varav 70 i Hammarn, Hällefors. Övriga hittar man framför allt i Grängesberg, Vårby och Visby.

I Hälleforsfabriken produceras till största delen vatten och man gör både Lokavatten och Grythyttan vatten samt livsmedelskedjors egna varumärken. Och nej, det är inte samma vatten i alla flaskor, berättar Hans Lindgren.

Runt 75 till 80 miljoner liter vatten kommer från fabriken i Hällefors per år. Det motsvarar 110 miljoner flaskor! En hel del pengar sätts i rörelse också, avslöjade produktionschefen:

– Vi hade ett rekordår 2014, då vi omsatte 3,3 miljarder.

Mässa och klubb

Ytterligare några snabba informationspunkter från mötet:

• Företagarna i Hällefors kommer att få en enkät, när kommunen med hjälp av Region Örebro ska undersöka hur den kommunala servicen fungerar, exempelvis när det gäller serveringstillstånd, bygglov och livsmedelskontroll.

• Hans Karlsson återkommer till Hällefors, nu som utredare av utbildnngssystemet. Målet är att matcha utbildning bättre med företagarnas rekryteringsbehov.

• Petra Hofvander Edberg från Almi Företagspartner informerade om småföretagens chans att delta i ett projekt och analysera sina behov av affärsutveckling.

• Magda van Almenkerk från Företagarförenngen i Hällefors berättade bland annat att föreningen ska undersöka om ett klubbsystem liknande det som handlarna i Filipstad infört är något även för dem.

• Stefan Molander puffade för en föreningsmässa i Hällefors den 21 maj.

• Promotionbåten överges – nu arrangerar Handelskammaren i stället en konferensresa för företagare till Göteborg den 2-3 oktober med gemensam tågresa från Örebro.