2016-03-30 12:19

2016-03-30 12:20

Hopp om en glad sommar

HÄLLEFORS: Hasse Andersson och Lotta Engberg sjunger i herrgårdsparken

Våren är på gång, men när Hasse Andersson och Lotta Engberg smider planer ihop är det sommar som gäller. De gör gemensam turné i sommar och i augusti kommer de till Hällefors för en spelning i herrgårdsparken.
Och kanske, kanske hinner de en golfrunda på Saxå också.

Den 13 augusti är det dags för finbesök i herrgårdsparken i Hällefors. Hasse Andersson och Lotta Engberg gör då ett av sina arton turnéstopp på turnén som inleds i mitten av juli och avslutas i slutet av augusti.

– Just nu är vi i det där kreativa stadiet som är så roligt – vad vi ska göra för låtar, ska vi starta lite lugnt eller ska vi börja direkt med Guld och gröna skogar... Vi har suttit här och spånat, säger Lotta Engberg. Det vi är helt överens om är att det ska inte vara så krångligt, det ska svänga och folk ska känna igen sig. Det ska vara roligt!

Har mötts längs vägen

Hon och Hasse Andersson har inte jobbat ihop på det här sättet förut, men visst har deras vägar mötts under deras båda karriärer. Lotta har körat på skivinspelningar med Hasse och Hasse har i sin tur gästat Lottas tv-inspelningar.

– Det känns som att vi alltid gått samma stigar, säger Lotta Engberg och tycker att de hittat varandra bra musikaliskt.

– Vi är ju likadana! Vi tycker om samma musik och är väldigt enkla båda två, säger hon.

Och Hasse Andersson håller med:

– Vi tycker om samma sorts musik, vi är spelemän i hjärtat. Det känns jättebra! säger han om samarbetet.

Kanske man säga att det är lite av ett Mini-Diggiloo de nu ger sig ut på, med en lång rad utomhuskonserter uppbackade av ett bra band, med många kända låtar att ösa ur och utrymme även för nya grepp.

Lotta Engberg har turnerat sju somrar med Diggiloo så hon uppskattar nu det lite mindre formatet. Hasse Andersson ville inte heller till det storskaliga:

– Jag fick erbjudande från Diggiloo, men jag tyckte att det var så stort så jag ville göra något eget. Så började vi prata om Lotta och då trilla ju pengen ner direkt. Man vill gärna göra en turné tillsammans och när man hållt på några år är det kul att ha ett bollplank, någon att jobba med, säger han.

Hasse gör barn-teve

Båda har dock mer grejer än den gemensamma turnén på gång inför sommaren. Lotta Engberg har allsångsprogrammet från Liseberg att tänka på och för Hasse Andersson är det både små och stora uppdrag som ska klaras av innan det är dags för turnépremiär.

– Det är full fräs. Jag sitter här med min stora spelplan framför mig. Vi håller på för fullt. Jag ska ut med Svingelskogen först nu i april, i Skåne. Sen ska jag ut på lite vanliga spelningar och nu på fredag ska vi spela in en duett som jag och Lotta ska sjunga. Jag har skrivit en låt tillsammans med min fru Monica, hon har skrivit texten och jag musiken.

– Sen ska jag spela in en barnserie för tv, som heter Hasses trädgård, med tio program. Vi ska odla, jag och barnen och så ska vi skriva låtar om morötterna som vi odlar och rödbetorna och så.

Ung publik

Och att just Hasse gör tv ihop med barn är väl närmast en logisk följd av hans bejublade framträdande i Melodifestivalen. Hans Guld och gröna skogar gick hem hos den riktigt unga publiken.

– Jag har fått en ny, ung publik. Det roliga är att de tar sina föräldrar med sig och har inte föräldrarna haft nån aning om vem jag var tidigare, så vet de det nu!

Han tycker att det är lite roligt att flera generationer är representerade i publiken: barn, föräldrar, mor- och farföräldrar. Och barnen har dessutom upptäckt hans gamla låtar, så även om deras ingång till hans artisteri gick via senaste låten får han fortfarande önskningar om Änglahund...

Han låter själv överraskad när han berättar om vilka effekter Melodifestivalen haft på hans karriär.

– Det enda jag hade i huvudet när jag åkte till Örebro var att jag skulle upp och göra ett bra jobb och jag skulle inte komma sist, det var min tanke. Jag hade ju inte en tanke på att jag skulle gå vidare eller till Andra chansen eller så, men det gjorde jag och hamnade fyra till slut i finalen.

Men det som sedan väntade påminner mer om ett segertåg.

– Jag gjorde 110 konserter från maj fram till jul...

I år har han lagt in några lediga sommardagar i kalendern.

– I fjol var det tufft men i år ska vi lugna oss lite grann.

Kanske kan någon av dagarna komma att användas till golf? Det hoppas Lotta få Hasse med på i sommar.

– Hasse har spelat i 126 år och jag tog grönt kort nyss, säger Lotta och lyser upp när hon får tipset om att det finns en naturskön golfbana i Saxån på bekvämt avstånd från Hällefors herrgård.

Fast det har nog Hasse redan koll på, gammal Filipstadsambassadör som han är. Visst minns han både Filipstad och Spångbergskällan som han var med och rustade under sitt ambassadörsår, 2003. Och ett väldigt handfast minne har han kvar från den tiden:

– Jag har min lilla Nils Ferlin-gubbe i fönstret på mitt kontor. Den ser jag varenda dag, så Filipstad finns med mig hela tiden.

Den 13 augusti är det dags för finbesök i herrgårdsparken i Hällefors. Hasse Andersson och Lotta Engberg gör då ett av sina arton turnéstopp på turnén som inleds i mitten av juli och avslutas i slutet av augusti.

– Just nu är vi i det där kreativa stadiet som är så roligt – vad vi ska göra för låtar, ska vi starta lite lugnt eller ska vi börja direkt med Guld och gröna skogar... Vi har suttit här och spånat, säger Lotta Engberg. Det vi är helt överens om är att det ska inte vara så krångligt, det ska svänga och folk ska känna igen sig. Det ska vara roligt!

Har mötts längs vägen

Hon och Hasse Andersson har inte jobbat ihop på det här sättet förut, men visst har deras vägar mötts under deras båda karriärer. Lotta har körat på skivinspelningar med Hasse och Hasse har i sin tur gästat Lottas tv-inspelningar.

– Det känns som att vi alltid gått samma stigar, säger Lotta Engberg och tycker att de hittat varandra bra musikaliskt.

– Vi är ju likadana! Vi tycker om samma musik och är väldigt enkla båda två, säger hon.

Och Hasse Andersson håller med:

– Vi tycker om samma sorts musik, vi är spelemän i hjärtat. Det känns jättebra! säger han om samarbetet.

Kanske man säga att det är lite av ett Mini-Diggiloo de nu ger sig ut på, med en lång rad utomhuskonserter uppbackade av ett bra band, med många kända låtar att ösa ur och utrymme även för nya grepp.

Lotta Engberg har turnerat sju somrar med Diggiloo så hon uppskattar nu det lite mindre formatet. Hasse Andersson ville inte heller till det storskaliga:

– Jag fick erbjudande från Diggiloo, men jag tyckte att det var så stort så jag ville göra något eget. Så började vi prata om Lotta och då trilla ju pengen ner direkt. Man vill gärna göra en turné tillsammans och när man hållt på några år är det kul att ha ett bollplank, någon att jobba med, säger han.

Hasse gör barn-teve

Båda har dock mer grejer än den gemensamma turnén på gång inför sommaren. Lotta Engberg har allsångsprogrammet från Liseberg att tänka på och för Hasse Andersson är det både små och stora uppdrag som ska klaras av innan det är dags för turnépremiär.

– Det är full fräs. Jag sitter här med min stora spelplan framför mig. Vi håller på för fullt. Jag ska ut med Svingelskogen först nu i april, i Skåne. Sen ska jag ut på lite vanliga spelningar och nu på fredag ska vi spela in en duett som jag och Lotta ska sjunga. Jag har skrivit en låt tillsammans med min fru Monica, hon har skrivit texten och jag musiken.

– Sen ska jag spela in en barnserie för tv, som heter Hasses trädgård, med tio program. Vi ska odla, jag och barnen och så ska vi skriva låtar om morötterna som vi odlar och rödbetorna och så.

Ung publik

Och att just Hasse gör tv ihop med barn är väl närmast en logisk följd av hans bejublade framträdande i Melodifestivalen. Hans Guld och gröna skogar gick hem hos den riktigt unga publiken.

– Jag har fått en ny, ung publik. Det roliga är att de tar sina föräldrar med sig och har inte föräldrarna haft nån aning om vem jag var tidigare, så vet de det nu!

Han tycker att det är lite roligt att flera generationer är representerade i publiken: barn, föräldrar, mor- och farföräldrar. Och barnen har dessutom upptäckt hans gamla låtar, så även om deras ingång till hans artisteri gick via senaste låten får han fortfarande önskningar om Änglahund...

Han låter själv överraskad när han berättar om vilka effekter Melodifestivalen haft på hans karriär.

– Det enda jag hade i huvudet när jag åkte till Örebro var att jag skulle upp och göra ett bra jobb och jag skulle inte komma sist, det var min tanke. Jag hade ju inte en tanke på att jag skulle gå vidare eller till Andra chansen eller så, men det gjorde jag och hamnade fyra till slut i finalen.

Men det som sedan väntade påminner mer om ett segertåg.

– Jag gjorde 110 konserter från maj fram till jul...

I år har han lagt in några lediga sommardagar i kalendern.

– I fjol var det tufft men i år ska vi lugna oss lite grann.

Kanske kan någon av dagarna komma att användas till golf? Det hoppas Lotta få Hasse med på i sommar.

– Hasse har spelat i 126 år och jag tog grönt kort nyss, säger Lotta och lyser upp när hon får tipset om att det finns en naturskön golfbana i Saxån på bekvämt avstånd från Hällefors herrgård.

Fast det har nog Hasse redan koll på, gammal Filipstadsambassadör som han är. Visst minns han både Filipstad och Spångbergskällan som han var med och rustade under sitt ambassadörsår, 2003. Och ett väldigt handfast minne har han kvar från den tiden:

– Jag har min lilla Nils Ferlin-gubbe i fönstret på mitt kontor. Den ser jag varenda dag, så Filipstad finns med mig hela tiden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.