2016-03-22 06:00

2016-03-22 06:00

Här kan timmarna flyga

HÄLLEFORS: Släktforskningens dag firades på hembygdsgården

Hällefors släktforskarklubb deltog i firandet av släktforskningens dag i lördags, genom att hålla öppet hus i byggnaden Arkivet i Hällefors hembygdsgård.
– Temat för dagen är dna, men vi har inte jobbat med det. Vi låter i stället folk komma hit och forska i sina rötter, säger Anne-Christine Nordkvist som är klubbens kassör.

I takt med att samhället har blivit alltmer digitaliserat har många möjligheter öppnats upp inom olika områden – ett sådant är till exempel släktforskningen. Med hjälp av olika databaser och webbtjänster har det blivit mer tillgängligt än förr att leta efter sina rötter i gamla arkiv och kyrkböcker.

– Ja, visst är det så, säger Anne-Christine Nordkvist som är kassör i Hällefors släktforskarklubb.

Öppet hus

I lördags bjöd klubben in till öppet hus i Arkivet på Hällefors hembygdsgård.

Vid en av datorerna satt Silvy Bergström och letade i sin släkthistoria och fick assistans av Anne-Christine Nordkvist när spåren i hennes historia ledde till trakterna kring Hjulsjö.

– Det kan vara en riktig utmaning att hitta sina släktingar. Ibland får man leta efter ett namn bland böcker på 300 sidor, andra gånger kan det vara i böcker på 2 000 sidor – allt beror på hur stora församlingarna har varit, säger Anne-Christine Nordkvist.

Utflykter tillsammans

Det är lätt att förstå att det har sin tjusning i att söka i gamla husförhörslängder, födelseböcker, dödböcker, vigselböcker, inflyttnings- och utflyttningsböcker samt församlingsböcker.

– Ja, tiden kan bara försvinna när man släktforskar, säger Silvy Bergström med ett leende.

– Ja, det blir som ett gift. Släktforskningen är en typisk höst- och våraktivitet. När det är lite mörkt och kallt ute är det många som släktforskar. På sommaren avtar aktiviteten, då brukar man i stället åka ut och titta på de ställen som man har hittat där ens släkt har bott en gång i tiden, fyller Anne-Christine Nordkvist i.

Medlemmarna i Hällefors släktforskarklubb gör gemensamma utflykter emellanåt.

– Vi är en ganska aktiv klubb. Vi träffas tio gånger på hösten och tio gånger på våren under tisdagar i lokalen som vi hyr av Hällefors hembygdsförening. Under våren har vi också försökt att ha en aktivitet varje månad, vi har bland annat fått ta del av en föreläsning av Lars-Olof Herou som har berättat om skogsfinnar, säger hon.

Och det finns aktiviteter kvar på programmet att uppleva.

– Vi har planerat att vi ska göra ett besök och få en rundvandring på Högbergsfältet, säger Anne-Christine Nordkvist.

I takt med att samhället har blivit alltmer digitaliserat har många möjligheter öppnats upp inom olika områden – ett sådant är till exempel släktforskningen. Med hjälp av olika databaser och webbtjänster har det blivit mer tillgängligt än förr att leta efter sina rötter i gamla arkiv och kyrkböcker.

– Ja, visst är det så, säger Anne-Christine Nordkvist som är kassör i Hällefors släktforskarklubb.

Öppet hus

I lördags bjöd klubben in till öppet hus i Arkivet på Hällefors hembygdsgård.

Vid en av datorerna satt Silvy Bergström och letade i sin släkthistoria och fick assistans av Anne-Christine Nordkvist när spåren i hennes historia ledde till trakterna kring Hjulsjö.

– Det kan vara en riktig utmaning att hitta sina släktingar. Ibland får man leta efter ett namn bland böcker på 300 sidor, andra gånger kan det vara i böcker på 2 000 sidor – allt beror på hur stora församlingarna har varit, säger Anne-Christine Nordkvist.

Utflykter tillsammans

Det är lätt att förstå att det har sin tjusning i att söka i gamla husförhörslängder, födelseböcker, dödböcker, vigselböcker, inflyttnings- och utflyttningsböcker samt församlingsböcker.

– Ja, tiden kan bara försvinna när man släktforskar, säger Silvy Bergström med ett leende.

– Ja, det blir som ett gift. Släktforskningen är en typisk höst- och våraktivitet. När det är lite mörkt och kallt ute är det många som släktforskar. På sommaren avtar aktiviteten, då brukar man i stället åka ut och titta på de ställen som man har hittat där ens släkt har bott en gång i tiden, fyller Anne-Christine Nordkvist i.

Medlemmarna i Hällefors släktforskarklubb gör gemensamma utflykter emellanåt.

– Vi är en ganska aktiv klubb. Vi träffas tio gånger på hösten och tio gånger på våren under tisdagar i lokalen som vi hyr av Hällefors hembygdsförening. Under våren har vi också försökt att ha en aktivitet varje månad, vi har bland annat fått ta del av en föreläsning av Lars-Olof Herou som har berättat om skogsfinnar, säger hon.

Och det finns aktiviteter kvar på programmet att uppleva.

– Vi har planerat att vi ska göra ett besök och få en rundvandring på Högbergsfältet, säger Anne-Christine Nordkvist.