2015-12-09 12:21

2015-12-09 12:21

Nobelfest med gymnasiet

HÄLLEFORS: Pihlskolan firade med guldkant

Det var en guldkantad skoldag på Pihlskolan i tisdags.

Då, på kvällen, firades Nobelfest på Folkets hus.

Långa bord med vita dukar mötte eleverna i Hällefors Folkets hus och det var dukat för en festlig kväll med en trerättersmeny. 172 personer blev det som samlades och det är betydligt mer än tidigare år.

– Vi har ju fler elever i dag. Vi har många nyanlända som har kommit så det var nästan dubbelt så många i år som förra året. Det är roligt att vi kan träffa tillsammans så här och få nya kontakter och vänner, säger Annika Eriksson, rektor på Pihlskolan.

Hon berättar att festen brukar kallas för Lilla Nobel, och är en spegling av den stora Nobelfesten. Den hålls som bekant i Blå hallen i Stockholms stadshus, och precis som där bjöd kvällen i Hällefors på tal och musikunderhållning. På lilla Nobelfesten delas dessutom priser ut, såväl litterära – som härrör från en skrivartävling – som för prestationer inom samhällsvetenskap, fysik etcetera.

– Inom varje program har det getts ut priser och de priserna baseras på utveckling, inte betyg, berättar Annika Eriksson.

Eleverna på Pihlskolans restaurangprogram lagade maten och fick hjälp med serveringen av restaurangelever från Spångbergsgymnasiet.

På den stora Nobelfesten är kungafamiljen hedersgäster varje år. I Hällefors löste man det kungliga på ett annat vis:

– Alla elever var kungar och drottningar!

Långa bord med vita dukar mötte eleverna i Hällefors Folkets hus och det var dukat för en festlig kväll med en trerättersmeny. 172 personer blev det som samlades och det är betydligt mer än tidigare år.

– Vi har ju fler elever i dag. Vi har många nyanlända som har kommit så det var nästan dubbelt så många i år som förra året. Det är roligt att vi kan träffa tillsammans så här och få nya kontakter och vänner, säger Annika Eriksson, rektor på Pihlskolan.

Hon berättar att festen brukar kallas för Lilla Nobel, och är en spegling av den stora Nobelfesten. Den hålls som bekant i Blå hallen i Stockholms stadshus, och precis som där bjöd kvällen i Hällefors på tal och musikunderhållning. På lilla Nobelfesten delas dessutom priser ut, såväl litterära – som härrör från en skrivartävling – som för prestationer inom samhällsvetenskap, fysik etcetera.

– Inom varje program har det getts ut priser och de priserna baseras på utveckling, inte betyg, berättar Annika Eriksson.

Eleverna på Pihlskolans restaurangprogram lagade maten och fick hjälp med serveringen av restaurangelever från Spångbergsgymnasiet.

På den stora Nobelfesten är kungafamiljen hedersgäster varje år. I Hällefors löste man det kungliga på ett annat vis:

– Alla elever var kungar och drottningar!