2015-11-27 15:30

2015-11-27 15:34

Kortar vägen till jobb för unga

HÄLLEFORS: Arbetsmarknadskunskap viktigt redan tidigt

Handelskammaren Bergslagen har i dagsläget pratat med 10 000 elever i årskurserna 7 och 9 i grundskolan samt 1 och 3 på gymnasiet för att få dem att förstå att arbetsmarknadskunskap är viktigt för att i framtiden få ett jobb.

På torsdagskvällen fick företagare i Hällefors lyssna på vad som sägs till ungdomarna.

– Handelskammaren Bergslagens uppdrag går ut på att minska vägen till jobben, säger Joakim Henriksson. Det första är att man har rätt utbildning och vi berättar för ungdomarna vilka krav arbetsgivarna har. Men för att eleverna ska nå dit måste det finnas en kombination av lust, glädje och vilja.

Attityder

Rätt attityd är viktig om man vill ha ett jobb.

– Vi frågar eleverna var det tror att det kan få jobb om de hoppar av gymnasiet, säger Joakim Henriksson. Alla svarar McDonalds, men det är inte så. I dag är det stor konkurrens om jobben på McDonalds och man tittar till vilken attityd de som söker har.

För att få jobb på hamburgerkedjan krävs det stresstålighet, att man är serviceminded, kan jobba i team och komma i tid.

Komma i tid

Vi säger till eleverna vad arbetsgivarna säger till oss och ibland är det så att en just attityd trumfar utbildning, säger Henriksson och fortsätter:

– För att få dem att förstå att det är viktigt att har en just attityd ritar vi ett streck på tavlan för varje som kommer för sent, utan att säga vad strecket betyder. Sedan talar vi vad strecken betyder och meddelar att de inte kommer att få jobbet de sökt. De undrar varför och då får vi tala om att det var för att de kom för sent. Att komma i tid är viktigt.

Erfarenhet

– Att ha erfarenhet är också ett plus, men ungdomar tycker i regel inte att de har någon erfarenhet, säger Henriksson och förklarar:

– Då brukar vi fråga om de har småsyskon som de passar i bland eller om de har husdjur som de sköter. Det är klart att ungdomar har erfarenhet, men att de behöver ha hjälp med att sätta ord på det.

Efter föredraget av Handelskammaren Bergslagen blev det lite tid för en paneldiskussion med Mia Spendrup vd för Loka Brunn, Phetra Eriksson personalchef på Ovako och Andreas Blom från Teknik College Örebro län.

– Handelskammaren Bergslagens uppdrag går ut på att minska vägen till jobben, säger Joakim Henriksson. Det första är att man har rätt utbildning och vi berättar för ungdomarna vilka krav arbetsgivarna har. Men för att eleverna ska nå dit måste det finnas en kombination av lust, glädje och vilja.

Attityder

Rätt attityd är viktig om man vill ha ett jobb.

– Vi frågar eleverna var det tror att det kan få jobb om de hoppar av gymnasiet, säger Joakim Henriksson. Alla svarar McDonalds, men det är inte så. I dag är det stor konkurrens om jobben på McDonalds och man tittar till vilken attityd de som söker har.

För att få jobb på hamburgerkedjan krävs det stresstålighet, att man är serviceminded, kan jobba i team och komma i tid.

Komma i tid

Vi säger till eleverna vad arbetsgivarna säger till oss och ibland är det så att en just attityd trumfar utbildning, säger Henriksson och fortsätter:

– För att få dem att förstå att det är viktigt att har en just attityd ritar vi ett streck på tavlan för varje som kommer för sent, utan att säga vad strecket betyder. Sedan talar vi vad strecken betyder och meddelar att de inte kommer att få jobbet de sökt. De undrar varför och då får vi tala om att det var för att de kom för sent. Att komma i tid är viktigt.

Erfarenhet

– Att ha erfarenhet är också ett plus, men ungdomar tycker i regel inte att de har någon erfarenhet, säger Henriksson och förklarar:

– Då brukar vi fråga om de har småsyskon som de passar i bland eller om de har husdjur som de sköter. Det är klart att ungdomar har erfarenhet, men att de behöver ha hjälp med att sätta ord på det.

Efter föredraget av Handelskammaren Bergslagen blev det lite tid för en paneldiskussion med Mia Spendrup vd för Loka Brunn, Phetra Eriksson personalchef på Ovako och Andreas Blom från Teknik College Örebro län.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.