2015-11-05 16:45

2015-11-05 16:45

"Värsta chocken har lagt sig – nu går vi vidare"

HÄLLEFORS: På måndag bildas arbetsgrupper för att rädda Ovako

På torsdagen inleddes de första diskussionerna mellan IF Metall och koncernledningen på Ovako AB i Hällefors, efter det chockartade besked som företaget presenterade förra veckan.

Förra veckan meddelade koncernledningen för Ovako AB att valsverket i Hällefors ska stängas och verksamheten flyttas till bland annat Boxholm. Ett besked som lade sordin på hela samhället och invånarna chockades. På torsdagen inleddes den första diskussionen mellan facket IF Metall och företagsledningen.

Framfötterna

– Vi har inlett den första diskussionen och från IF Metalls sida kommer vi att jobba på att valsverket i Hällefors ska vara kvar, säger Peter Ström som är ordförande i IF Metall Hällefors. Nu gäller det att få det här att gå vidare och alla måste visa framfötterna.

Tror det går att ändra

Peter Ström ser ingen omöjlighet i att få koncernledningen att ändra det beslut man tog förra veckan, som om det verkställs innebär att valsverket stängs och 150 Hälleforsbor blir av med jobbet.

– Jag tror att det går att få alla att se att det här går att ändra på, säger Peter Ström. Koncernen har meddelat att man startat ett omstruktureringsprogram, men det är mycket tid kvar innan något slutgiltigt beslut tas.

När du säger visa framfötterna vad menar du med det?

– Det jag menar är att vi måste se till att vi håller en bra leveranstakt och vara på tå och köra, säger Peter Ström och fortsätter:

– Skulle vi sätta oss ner nu och det blir deppigt, då blir det inte mycket kvar här i Hällefors. Nu har den värsta chocken lagt sig och nu jobbar vi för att få vara kvar. På måndag ska vi ha nästa diskussion och då kommer det att bildas grupper som ska jobba med olika saker.

Kommer ni att titta på hur de har gjort på andra bruksorter där samma saker har hänt? Degerfors som exempel?

– Det vet jag inte i nuläget, men jag har kontakt med Bjarne Rasmussen när vi har möte i Karlskoga, säger Peter Ström. Självklart kommer vi att ha en dialog när det gäller Ovako i Hällefors.

Förra veckan meddelade koncernledningen för Ovako AB att valsverket i Hällefors ska stängas och verksamheten flyttas till bland annat Boxholm. Ett besked som lade sordin på hela samhället och invånarna chockades. På torsdagen inleddes den första diskussionen mellan facket IF Metall och företagsledningen.

Framfötterna

– Vi har inlett den första diskussionen och från IF Metalls sida kommer vi att jobba på att valsverket i Hällefors ska vara kvar, säger Peter Ström som är ordförande i IF Metall Hällefors. Nu gäller det att få det här att gå vidare och alla måste visa framfötterna.

Tror det går att ändra

Peter Ström ser ingen omöjlighet i att få koncernledningen att ändra det beslut man tog förra veckan, som om det verkställs innebär att valsverket stängs och 150 Hälleforsbor blir av med jobbet.

– Jag tror att det går att få alla att se att det här går att ändra på, säger Peter Ström. Koncernen har meddelat att man startat ett omstruktureringsprogram, men det är mycket tid kvar innan något slutgiltigt beslut tas.

När du säger visa framfötterna vad menar du med det?

– Det jag menar är att vi måste se till att vi håller en bra leveranstakt och vara på tå och köra, säger Peter Ström och fortsätter:

– Skulle vi sätta oss ner nu och det blir deppigt, då blir det inte mycket kvar här i Hällefors. Nu har den värsta chocken lagt sig och nu jobbar vi för att få vara kvar. På måndag ska vi ha nästa diskussion och då kommer det att bildas grupper som ska jobba med olika saker.

Kommer ni att titta på hur de har gjort på andra bruksorter där samma saker har hänt? Degerfors som exempel?

– Det vet jag inte i nuläget, men jag har kontakt med Bjarne Rasmussen när vi har möte i Karlskoga, säger Peter Ström. Självklart kommer vi att ha en dialog när det gäller Ovako i Hällefors.