2015-09-12 06:00

2015-09-12 06:00

Marken hela helgen lång

HELGPRAT: Örjan Jansson, marknadsgeneral

Allt började 1964 och fortfarande, 51 år senare, står sig Bergslagsmarken i Hällefors stark.

Inför helgens tillställning har arrangörerna Lions funnit nya knep och metoder som underlättat arbetet både för dem själva och knallarna.

FT ringde upp marknadsgeneralen Örjan Jansson för att höra om årets höjdpunkter.

1 Marknadsgeneralen, vad har du för uppgifter?

– Många! Tidigare generaler har tagit emot bokningar och sedan lämnat över till någon annan för att placera ut knallarna. Jag har väl lite större ansvar på den biten. Från och med i år har vi även ett nytt bokningssystem som underlättar mycket, knallarna kan till exempel boka in sig via vår hemsida. Tack vare det nya systemet upplever jag det inte lika stressigt, förra året fick jag däremot känna på hur jäkligt de har haft det förut. Nästan all fakturering sker över mejlen nu också – det gäller att göra det smidigt och hitta små besparingar för överlevnadens skull.

2 Det är Lions i Hällefors som arrangerar, är ni många som jobbar med att få ihop marknaden?

– Det är faktiskt relativt få medlemmar som är med, alla som kan måste därför ställa upp. Det här är mitt andra år som jag är med i marknadskommittén, men i Lions har jag varit med i tolv år innan. På ett sätt tror jag det är bra att ha samma general, knallarna vet vem det är och så. Samtidigt tror jag det är bra när det kommer in någon med nya idéer.

3 Hur många knallar har ni inbokande?

– Närmre 80 stycken. Det kommer vara över 600 meter marknadsstånd – ända från järnvägen till korningen vid Bjässevägen (genom Hällefors centrum, reds. amn.) Vi har ju lite konkurrens om knallarna eftersom det är marken på många andra ställen nu också, som Torsby och Ludvika.

4 Och besökare, hur många räknar ni med kommer?

– Det där är alltid så svårt att säga, men jag har hört att det brukar vara runt 10 000- 12 000 besökare.

5 Vad är det bästa med Bergslagsmarken?

– Vi har ju en stor fördel i att får hit Axels tivoli, det brukar dra många barnfamiljer.

6 Årets höjdpunkt, vad skulle du säga att det är?

– För min del just nu är det nog att det känns som om vi har kontroll på allt. När det kommer till själva marknaden är det nog det här man alltid brukar köpa – godis, cocosbollar...

– Nu mer brukar vi själva städa efter marken, det ger en himla fin sammanhållning måste jag säga. Det visar att vi jobbar tillsammans och för varandra, det brukar vara himla kul alltså. Det ger känslan av att vi gjort ett bra jobb.

7 När allt det här är över, kommer du tycka att det är en befrielse eller kommer du åka runt på andra marknader för att du inte vill släppa taget riktigt än?

– Jag kommer nog att få en väldig abstinens! Haha! Nej, men jag kommer nog på något att göra, älgjakten börjar ju snart. I år har det ändå inte varit så hårt, vi har kunnat sprida ur arbetet över hela året, förr var allt så koncentrerat till augusti.

– Jag måste även passa på att skicka en eloge till kommunen som varit väldigt hjälpsamma. De har ställt upp med lokal, toaletter och anvisningar till torget.

1 Marknadsgeneralen, vad har du för uppgifter?

– Många! Tidigare generaler har tagit emot bokningar och sedan lämnat över till någon annan för att placera ut knallarna. Jag har väl lite större ansvar på den biten. Från och med i år har vi även ett nytt bokningssystem som underlättar mycket, knallarna kan till exempel boka in sig via vår hemsida. Tack vare det nya systemet upplever jag det inte lika stressigt, förra året fick jag däremot känna på hur jäkligt de har haft det förut. Nästan all fakturering sker över mejlen nu också – det gäller att göra det smidigt och hitta små besparingar för överlevnadens skull.

2 Det är Lions i Hällefors som arrangerar, är ni många som jobbar med att få ihop marknaden?

– Det är faktiskt relativt få medlemmar som är med, alla som kan måste därför ställa upp. Det här är mitt andra år som jag är med i marknadskommittén, men i Lions har jag varit med i tolv år innan. På ett sätt tror jag det är bra att ha samma general, knallarna vet vem det är och så. Samtidigt tror jag det är bra när det kommer in någon med nya idéer.

3 Hur många knallar har ni inbokande?

– Närmre 80 stycken. Det kommer vara över 600 meter marknadsstånd – ända från järnvägen till korningen vid Bjässevägen (genom Hällefors centrum, reds. amn.) Vi har ju lite konkurrens om knallarna eftersom det är marken på många andra ställen nu också, som Torsby och Ludvika.

4 Och besökare, hur många räknar ni med kommer?

– Det där är alltid så svårt att säga, men jag har hört att det brukar vara runt 10 000- 12 000 besökare.

5 Vad är det bästa med Bergslagsmarken?

– Vi har ju en stor fördel i att får hit Axels tivoli, det brukar dra många barnfamiljer.

6 Årets höjdpunkt, vad skulle du säga att det är?

– För min del just nu är det nog att det känns som om vi har kontroll på allt. När det kommer till själva marknaden är det nog det här man alltid brukar köpa – godis, cocosbollar...

– Nu mer brukar vi själva städa efter marken, det ger en himla fin sammanhållning måste jag säga. Det visar att vi jobbar tillsammans och för varandra, det brukar vara himla kul alltså. Det ger känslan av att vi gjort ett bra jobb.

7 När allt det här är över, kommer du tycka att det är en befrielse eller kommer du åka runt på andra marknader för att du inte vill släppa taget riktigt än?

– Jag kommer nog att få en väldig abstinens! Haha! Nej, men jag kommer nog på något att göra, älgjakten börjar ju snart. I år har det ändå inte varit så hårt, vi har kunnat sprida ur arbetet över hela året, förr var allt så koncentrerat till augusti.

– Jag måste även passa på att skicka en eloge till kommunen som varit väldigt hjälpsamma. De har ställt upp med lokal, toaletter och anvisningar till torget.