2015-06-26 15:05

2015-06-26 15:05

Hällefors satsar på hjärtat

HÄLLEFORS: Hjärtstartare ska rädda liv

Av alla 27 människor som varje dag drabbas av plötsligt hjärtstopp över lever endast en person.
Hällefors kommun har nu valt att försöka göra vad de kan för att förbättra oddsen och har därför köpt in sex hjärtstartare.

När ett hjärta slutar slå är varje sekund dyrbar. Personen som drabbas kollapsar, förlorar medvetandet, blir utan puls och slutar att andas. Ges ingen behandling eller om ingen hjärtstartare används snarast, beräknas dödligheten vid ett hjärtstopp öka med cirka tio procent per minut.

Som ett led i en större satsning har Hällefors kommun köpt in sex hjärtstartare som placerats ut på olika platser – Formens hus, sporthallen, kulturskolans lokal i Folkets hus, Klockarhagsskolan, Sörgården i Grythyttan samt på Björkhaga.

Kommunen har även påbörjat en utbildning för personal som arbetar i närheten av där hjärtstartarna är placerade.

– En snabb insats vid akut hjärt– och kärlsjukdom kan rädda liv. Därför är jag nöjd att kommunen kunnat genomföra satsningen på att köpa in fler hjärtstartare, säger kommunstyrelsens ordförande Annalena Jernberg (S) i ett pressmeddelande.

Fakta hämtades från Sveriges hjärtstartarregister

När ett hjärta slutar slå är varje sekund dyrbar. Personen som drabbas kollapsar, förlorar medvetandet, blir utan puls och slutar att andas. Ges ingen behandling eller om ingen hjärtstartare används snarast, beräknas dödligheten vid ett hjärtstopp öka med cirka tio procent per minut.

Som ett led i en större satsning har Hällefors kommun köpt in sex hjärtstartare som placerats ut på olika platser – Formens hus, sporthallen, kulturskolans lokal i Folkets hus, Klockarhagsskolan, Sörgården i Grythyttan samt på Björkhaga.

Kommunen har även påbörjat en utbildning för personal som arbetar i närheten av där hjärtstartarna är placerade.

– En snabb insats vid akut hjärt– och kärlsjukdom kan rädda liv. Därför är jag nöjd att kommunen kunnat genomföra satsningen på att köpa in fler hjärtstartare, säger kommunstyrelsens ordförande Annalena Jernberg (S) i ett pressmeddelande.

Fakta hämtades från Sveriges hjärtstartarregister