2017-07-14 06:00

2017-07-14 06:00

Lycka till i NHL, Rasmus

FILIP FUNDERAR

Tack Rasmus Asplund för att du har bestämt dig för att stanna i Sverige och Färjestad kommande säsong.

Det innebär att alla dina supportrar hemma i Filipstad får chansen att se dig spela i SHL en vinter till, att du låter oss alla få chansen att säga hejdå och lycka till innan du nästa år korsar Atlanten för att spela NHL-hockey i Buffalo.

Det är klart att det vore kul att se dig spela och bjuda på din hockey i FBK-tröjan i flera år till, men du har visat att du har vad som krävs för att spela i världens bästa liga och det är bara att hoppas att du får en lång och framgångsrik karriär. Så från och med nästa år vill vi bara träffa dig under somrarna – och glöm inte att du gärna får ta med dig Lord Stanley of Prestons pokal när du besöker din gamla hemstad.

Ja, jag vet, mycket kan fortfarande hända. Men det går inte att komma ifrån att Rasmus Asplund imponerade stort på sin kommande klubb Buffalo Sabres under veckans utvecklingsläger. Enligt lagledningen var han ett av framtidsnamnen som stack ut mest och Rasmus Asplund utsågs därför till pristagare av Craig Ramsay award, ett pris som går till den spelare som har jobbat hårdast under lägret.

Det har varit roligt att se alla klipp under veckan som Buffalo Sabres har lagt ut från lägret på sin officiella hemsida. Där har det gått att se Rasmus Asplund under träningarna liksom i den avslutande turneringen med tre mot tre-spel. Det har också gått att se flera intervjuer med Rasmus. Det har varit kul att se och höra att redan nu ha en så flytande engelska, att han kan föra ett klokt resonemang utan att staka sig eller behöva tid att leta efter ord.

Känslan är snarare att Rasmus Asplund har gjort sin läxa, att han vid sidan av isen sedan lång tid tillbaka har övat in engelskan till perfektion. I Buffalo Sabres intervjuer lät han visserligen lite väl mycket mediatränad emellanåt, men han gav ett professionellt, trevligt och ödmjukt intryck.

Rasmus Asplund känns förberedd för att ingå i samma trupp med stjärnor som Jack Eichel redan nu. Men först väntar en säsong till med Färjestad i SHL. Skulle han lyckas att ta ytterligare ett steg eller två i sin utveckling den här säsongen är det realistiskt att tro att han har en chans att ta en plats i Tre kronors trupp som ska delta i vinter-OS i Pyeongchang, liksom i ishockey-VM i Köpenhamn.

Svårigheten för honom under året blir just att hålla sin utvecklingskurva pekandes uppåt. Sannolikt kommer han att få spela i någon av Färjestads två toppkedjor där kraven på honom kommer att vara stora. På isen är han en skridskostark och intelligent spelare, att han har en utomordentlig förmåga att läsa spelet råder inga tvivel om.

Hans enda svaghet är att han hittills inte visat att han haft det rätta målsinnet. Förra säsongen gjorde han sex mål på 39 grundseriematcher i SHL och den siffran måste upp något om han ska ingå i en producerande kedja i FBK. Han har förmågan att skapa målchanser, men ibland har det sett ut som att han har sett målvakterna i stället för att se luckorna som målvakterna har lämnat.

Ett bekymmer i sammanhanget är att målsinne är någonting som är svårt att öva upp, antingen är du en naturlig målskytt, eller inte. Hur duktig Rasmus Asplund än är som ishockeyspelare har jag svårt att tro att han kan göra tolv eller fler FBK-mål i vinter.

Det innebär att alla dina supportrar hemma i Filipstad får chansen att se dig spela i SHL en vinter till, att du låter oss alla få chansen att säga hejdå och lycka till innan du nästa år korsar Atlanten för att spela NHL-hockey i Buffalo.

Det är klart att det vore kul att se dig spela och bjuda på din hockey i FBK-tröjan i flera år till, men du har visat att du har vad som krävs för att spela i världens bästa liga och det är bara att hoppas att du får en lång och framgångsrik karriär. Så från och med nästa år vill vi bara träffa dig under somrarna – och glöm inte att du gärna får ta med dig Lord Stanley of Prestons pokal när du besöker din gamla hemstad.

Ja, jag vet, mycket kan fortfarande hända. Men det går inte att komma ifrån att Rasmus Asplund imponerade stort på sin kommande klubb Buffalo Sabres under veckans utvecklingsläger. Enligt lagledningen var han ett av framtidsnamnen som stack ut mest och Rasmus Asplund utsågs därför till pristagare av Craig Ramsay award, ett pris som går till den spelare som har jobbat hårdast under lägret.

Det har varit roligt att se alla klipp under veckan som Buffalo Sabres har lagt ut från lägret på sin officiella hemsida. Där har det gått att se Rasmus Asplund under träningarna liksom i den avslutande turneringen med tre mot tre-spel. Det har också gått att se flera intervjuer med Rasmus. Det har varit kul att se och höra att redan nu ha en så flytande engelska, att han kan föra ett klokt resonemang utan att staka sig eller behöva tid att leta efter ord.

Känslan är snarare att Rasmus Asplund har gjort sin läxa, att han vid sidan av isen sedan lång tid tillbaka har övat in engelskan till perfektion. I Buffalo Sabres intervjuer lät han visserligen lite väl mycket mediatränad emellanåt, men han gav ett professionellt, trevligt och ödmjukt intryck.

Rasmus Asplund känns förberedd för att ingå i samma trupp med stjärnor som Jack Eichel redan nu. Men först väntar en säsong till med Färjestad i SHL. Skulle han lyckas att ta ytterligare ett steg eller två i sin utveckling den här säsongen är det realistiskt att tro att han har en chans att ta en plats i Tre kronors trupp som ska delta i vinter-OS i Pyeongchang, liksom i ishockey-VM i Köpenhamn.

Svårigheten för honom under året blir just att hålla sin utvecklingskurva pekandes uppåt. Sannolikt kommer han att få spela i någon av Färjestads två toppkedjor där kraven på honom kommer att vara stora. På isen är han en skridskostark och intelligent spelare, att han har en utomordentlig förmåga att läsa spelet råder inga tvivel om.

Hans enda svaghet är att han hittills inte visat att han haft det rätta målsinnet. Förra säsongen gjorde han sex mål på 39 grundseriematcher i SHL och den siffran måste upp något om han ska ingå i en producerande kedja i FBK. Han har förmågan att skapa målchanser, men ibland har det sett ut som att han har sett målvakterna i stället för att se luckorna som målvakterna har lämnat.

Ett bekymmer i sammanhanget är att målsinne är någonting som är svårt att öva upp, antingen är du en naturlig målskytt, eller inte. Hur duktig Rasmus Asplund än är som ishockeyspelare har jag svårt att tro att han kan göra tolv eller fler FBK-mål i vinter.

  • Filip Kowalski