2017-03-17 06:00

2017-03-17 06:00

Pusselbitarna faller på plats

ISHOCKEY: Oviss framtid för publikfavoriten

Filipstad har under de senaste tre åren skapat ett drag kring ishockeyn i distriktet med publikfesterna i Wasahallen.
Men den gångna säsongen fick ett abrupt slut och laget hann knappt inleda kvalspelet förrän det var över.
Nu ser sportchefen Emil Jacobsson fram emot nästa säsong och lämnar här sina tankar om Filipstads trupp.

Filipstads spelartrupp kommer att förändras till hösten.

Sportchefen Emil Jacobsson flaggar dock inte för några kraftiga ingrepp. Att några spelare slutar eller söker sig till andra klubbar ser han som naturligt, liksom att nya ansikten ansluter till föreningen och laget.

Han vill kunna sy ihop merparten av den kommande truppen så fort som möjligt, men frågan som för tillfället har hans högsta prioritet är hur Filipstads nästa lagledning ska se ut.

Klart är att Stefan Asplund lämnar sitt uppdrag som huvudtränare efter tre framgångsrika år.

– För tillfället för vi diskussioner med ett par namn. Men vi är på jakt och vi är beredda på att lyssna på fler intresserade och även på att ta emot tips på fler namn. Vi känner ingen panik än, utan vi vill avvakta och se vad som kommer att hända med de namn som vi har pratat med, säger Emil Jacobsson.

Klart är att det finns en tydlig strategi i hur han vill bygga upp den kommande lagledningen.

– Vår tanke är att tränaren som har huvudansvaret ska vara en tränare som kommer utifrån och som inte har jobbat med merparten av truppen sedan tidigare, men sen vill vi ha en assisterande tränare som gärna får komma från Filipstad, säger Emil Jacobsson.

När det gäller truppen finns inget sista datum för när den måste vara spikad.

– Det kommer inte att ramla in nyförvärv under våren och sommaren, utan vi vill ha i stort sett samma lag som vi hade under den gångna säsongen. Vi kommer att vilja få in en tongivande spelare under sommaren och i höst är det möjligt att vi kommer att satsa på en try out som vi gjorde förra hösten, säger Emil Jacobsson.

Filipstads innebandyherrar presenterade nyligen hemvändaren David Endl som ett utmärkt nyförvärv inför sin kommande säsong. Kommer ni att kunna göra någonting liknande och presentera Daniel Wessner?

– Jag kan inte göra någonting nu utan måste förstås vänta ut BIK Karlskogas säsong. Självklart kommer jag att ringa Daniel och höra mig för, men jag ser det som osannolikt att han spelar för Filipstad eller är involverad i klubben på något sätt nästa säsong. För tillfället är han center i tredje- eller fjärdekedjan i BIK och han gör det mycket bra och kommer att göra det bra i minst ett-två år till. Han är nyttig för BIK och jag kan inte se någonting annat än att BIK kommer att förlänga kontraktet med honom.

Har följer en stor genomgång av truppen, med sportchefens kommentarer och betyg.

Betygskalan går från 1-5. 1 är underkänd, 2 godkänd, 3 bra, 4 mycket bra, 5 för bra för division 2.

Simon Nydahl, målvakt:

– Jag har pratat med Simon och han har sagt att han vill spela en säsong tillsammans med Linus (Åhgren). Simon stod elva matcher för oss under säsongen medan Linus stod 17. Simon var inte riktigt nöjd med det, men vi kände att han gjorde en av sina bästa säsonger. Inget kontrakt är påskrivet än, men han har muntligt sagt att han vill spela i Filipstad och det räcker gott för mig så länge, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Linus Åhgren, målvakt:

– Han är kontrakterad och klar för ett år till. Jag försökte att få till ett tvåårsavtal med honom, men han sa att det är mycket som händer i livet och att det är svårt att veta hur det ser ut två år framåt i tiden – därför kände han att det är lagom med ett år. Med Linus och Simon känns det stabilt på målvaktsfronten, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg 3.

Tony Trust, målvakt:

– Han är vår tredjemålvakt och var med på två matcher den här säsongen. Tony är den spelare som det är lättast att förhandla med, han brukar säga ring så kommer jag. Han ställer alltid upp för laget och är otroligt viktig för oss. Jag räknar med att han kör vidare, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: Har spelat för lite för att kunna betygsättas.

Henrik Skalare, back:

– Han är faktiskt ett osäkert kort inför nästa säsong. Det känns som att han alltid har funnits med, men han ska bli tvåbarnspappa under våren och han är dessutom produktionsledare på Ovako, där han har ett stort ansvar på jobbet. Känslan är att det kan bli tufft för honom att spela en full säsong för oss. Men vi vill ha honom i laget och kan tänka oss ett upplägg där han är med efter bästa förmåga. Inget kontrakt är skrivet och vi vet inte hur det ser ut med allt, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

André Knoph, back:

– Vi åt en härlig lunch tillsammans för några veckor sedan. Då kom det fram att han vill stanna och att vi vill ha honom kvar, det enda som fattas är underskriften, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Emanuel Henriksson, back:

– I min värld är han en Filipstadsspelare även nästa säsong, men jag tror att sommaruppehållet kom lägligt för honom. Det har varit mycket för honom med hockeyn, jobbet och hans egna träning. Jag skulle bli ledsen och besviken om han inte fortsätter med ishockeyn. Han är en viktig del av laget och han är en äkta stassare – och det är såna spelare vi gärna vill ha. Jag tänker inte pressa honom i nuläget utan låta honom ha lite semester, sen får jag ringa honom senare under våren och kolla läget med honom, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Jakob Knoph, back:

– Vi har samma inställning till honom som för André (Knoph). Både han och André har betytt mycket och har breddat vår backsida. Vi vill ha honom kvar, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Håkan Hammargren, back:

– Han har haft en tuff konkurrenssituation, men han är en otroligt härlig kille som är engagerad och intresserad av hur det kommer att gå för laget. Jag räknar inte bort honom inför nästa säsong. När man pratar med honom ena dagen kan han säga att han har gjort sin sista träning, för att nästa dag säga att han ska fortsätta. Jag tror att han är i lite samma situation som Sammy Svensson, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Andreas Karlsson, back:

– Han gjorde klart tidigt med en fortsättning. Han har visat att han älskar Filipstad och Filipstads hockey. Den här säsongen blev hans bästa i karriären hittills när han med sina 39 poäng vann backarnas poängliga i serien. Vi är otroligt nöjda med att han har skrivit på för ytterligare ett år med klubben. Han gör även ett otroligt bra jobb vid sidan av isen och han har hjälpt mig mycket, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 4.

Johan Berntsen, back:

– Han är en hårdskjutande back som gjorde åtta mål under säsongen, men fler assist. Han blev trea i lagets interna poängliga. Han är en spelare som vi verkligen vill ha kvar, men han har blivit nerringd av i stort sett alla division 2-klubbar i Värmland samt några division 1-klubbar. Mot slutet av mars behöver vi nog ett besked. Han har sagt att han trivs otroligt bra i Filipstad, men har samtidigt sagt att han vill visa respekt för alla som har hört av sig genom att lyssna på vad de har att säga. Jag hoppas att han kommer att välja Filipstad nästa säsong, oavsett vad de andra klubbarna kommer att erbjuda honom, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 4.

Alexander Karlsson, back:

– Den här säsongen var han med mer än någonsin tidigare och han fick axla en sjundebacksroll. Han kom in i laget när vi hade skador och sjukdomar och i playoff fick han spela en hel del och gjorde det bra. Han är en stassare som vi vill ha kvar. Fortsätter han jobba hårt kan han ta en topp sex-plats bland backarna, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Adam Lindgren, forward:

– Han har gjort det väldigt bra den här säsongen och han har utifrån mitt synsätt inte haft en alltför rolig roll som center i fjärdekedjan. Han har sagt att han vill vara kvar och vi vill ha honom kvar. Underskriften fattas, men jag känner att vi är överens, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Billy Dahlgren, forward:

– Billy har redan skrivit på ett nytt kontrakt. Han är viktig för oss och utgör stommen i laget. Han hjälper mig med många saker utanför isen. Han är drivande och det känns jätteskönt att han blir kvar i ett år till, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3,5.

Kasper Takalo, forward:

– Kasper hade svårare att göra sina mål i år och det är svårt att svara på vad det berodde på. Men han är en spelare som sliter varje träning och varje match. När det gäller nästa säsong är det oklart när det gäller honom. Vi bör tänka på att Karlskoga, där han bor, har fått fram ett eget lag i division 2 och han vill förstås lyssna på vad de har att säga. Samtidigt har han planer på att börja att plugga och var han spelar beror nog lite på var han kommer in på en utbildning, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Christoffer Josefsson, forward:

– Han drog på sig en oturlig skada och har inte spelat med oss sedan jul. Han skrev på en förlängning av sitt kontrakt med gipsad arm och är otroligt revanschsugen inför nästa säsong, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Filip Eriksson, forward:

– Filip har fått jobb i Karlskoga och därmed sagt att han vill köra ett år till i Filipstad. Han är en ovärderlig fjärdekedjaspelare som betyder mycket för vårt boxplay. Han är en spelare som täcker många skott och käkar puck, som man brukar säga, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Ludvig Magnusson, forward:

– Han är inte klar än för nästa säsong. Han gick lite sämre den här säsongen jämfört med säsongen innan då han vann poängligan. Han fick en hjärnskakning tidigt på säsongen och led länge av den och det känns lite som att den gjorde att han tappade lite av glädjen. Och jag tror att han har känt att han inte har kunnat göra sig rättvisa. Jag vill att han spelar ishockey med Filipstad nästa säsong. Jag tror att han behöver en nytändning och det kan han få hos oss med en ny tränare som leder laget. Det vore katastrof om han inte spelar nästa säsong, men jag har inte legat på honom utan låtit honom ta det lite lugnt. Vi avvaktar, men vi kommer att komma till en punkt då vi kommer att behöva veta vad han har tänkt sig, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Adam Björklund, forward:

– Poängkungen! Han gjorde sin första hela säsong på tre år och kom in i laget och blev lagets bäste poängplockare. Han har relativt nyligen blivit tvåbarnsfar, men har ändå tidigt valt att skriva på nytt kontrakt och därmed gått i bräschen ur den aspekten. Han brinner för laget och för Filipstad, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 5.

Viktor Lorin, forward:

– Det har varit tufft med speltid för honom. Men han har knappt missat en träning på hela säsongen och han ger otroligt mycket till sina lagkamrater. Han har utvecklats mycket och kan spela i fjärdekedjan från start nästa säsong utan bekymmer. Vi har ännu inte pratat om något kontrakt, men jag har inte hört från honom att han inte vill spela. Vi vill ha honom kvar, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Anton Magnusson, forward:

– Han är klar för nästa säsong, han var en av de första som skrev på. Han är en av lagets viktigaste spelare, för han ger laget otroligt mycket energi samtidigt som han tar energi från våra motståndare. Han tacklas, jobbar hårt över hela planen och är en poängproducerande spelare. Han har det mesta som man kan behöva på den här nivån och det känns kul att vi kunde komma överens så fort, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 5.

Sammy Svensson, forward:

– Han är vår lagkapten och trotjänare. I nuläget vet jag inte vad som kommer att hända. Jag låter tiden få gå lite grand. Om han sommartränar den dagen jag kommer att ringa honom vet jag att han vill spela ishockey nästa säsong, men sommartränar han inte är det förmodligen godnatt för fortsatt spel. Känslan är att han tyvärr kommer att ge sig, men jag ska göra vad jag kan för att få med honom i laget på något sätt. Han är otroligt viktig för oss, han är vårt ansikte utåt och jag hoppas att han finns med till nästa säsong. En stor del av laget och FIF hockey skulle försvinna med honom om han skulle lämna, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Marcus Karlsson, forward:

– Han är inte klar än för nästa säsong. Han blev pappa för tre veckor sedan och han måste nu ta hand om barnet och familjen i första hand. Han bor i Karlstad och jobbar i Karlskoga, så det är också något att tänka på för honom. Han har dock sagt till mig att om han spelar ishockey överhuvudtaget nästa säsong så gör han det i Filipstad. Det skulle betyda mycket för oss, eftersom han var lagets näst bäste målskytt den här säsongen efter Adam Björklund, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 4.

Patrik Bengtsson, forward:

– Bengan hade en riktigt strulig säsong. Han var skadad under en stor del av den, men även sjuk och avstängd. Det gick lite troll i det för hans del. Han har dessutom jobbat eftermiddag vissa veckor och har därför inte kunnat träna. Jag tycker ändå att han tog sin roll i laget på ett bra sätt och levererade det han skulle på isen. Jag har inte pratat med honom och vi får avvakta och se vad som händer. Med tanke på att den gångna säsongen var strulig för honom tror jag att han är revanschsugen inför nästa. Vi är intresserade av honom, men vi måste samtidigt veta att det finns en roll för honom i laget – och det vet vi inte i nuläget, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Thimm Persson Norberg, forward:

– Han har pendlat lite i laget och fått spela på flera olika positioner. Han har kvalitet, fina händer och är avig. Han är en spelare som gör mål när ingen förväntar sig att han ska göra det. Jag har inte pratat med honom än, men han är en kille vi verkligen vill ha kvar och som jag tror blir kvar, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Jonatan Fernström, forward:

– Jonatan fick pris av Jazzen (tränaren Stefan Asplund) under en av hans sista träningar. Han fick priset för att han hade utvecklats mest av alla under de tre år som Jazzen haft hand om laget. Jonatan är en spelare som har en otrolig fart på skridskorna. Han är en stassare som jag räknar med att han fortsätter i Filipstad – vi vill ha honom kvar, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Filip Gran, forward:

– Han kom in i laget när vi kände att det behövde ske någonting efter vår förlust med 1–7 mot Viking. Vi plockade in honom och Johan Jacobsson i det läget och det är ingen tvekan om att Filip är en skicklig spelare som har fina händer och ett bra spelsinne. För hans del hänger mycket på sommarträningen om han kommer att spela nästa säsong. Han har själv sagt att ”om jag lyckas gå ner till 75-80 kilo så spelar jag”. Ingen skulle bli gladare än jag om han skulle fortsätta, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Johan Jacobsson:

– Han är ett frågetecken. För hans del handlar mycket om att vilja vara med i laget utan att bli påtvingad. Han är viktig för laget och han behövs. Jag hoppas att han är med från start och jag tror att kan vilja vara med på den kommande resan, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Benjamin Trust:

– Han kom in i laget till den sista seriematchen. När jag pratade med honom efter säsongen sa han att det var först då som han kände att det var roligt att spela hockey igen, vilket han inte hade känt under en tid då han fick sparsamt med speltid.. Jag har sagt till honom att det bästa för både honom och oss vore att börja säsongen i Filipstad. Skulle han göra succé skulle vi inte stoppa honom från att gå till ett lag högre upp i seriesystemet utan gladeligen släppa honom vidare. Det kan nog vara bra för honom att köra vidare hos oss och få tillbaka självförtroendet. Som jag ser det är det 75 procents chans att han spelar i Filipstad i höst, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Stefan Asplund, tränare:

– Han har gjort tre fantastiska år i klubben och har tagit Filipstad från ett mittenlag i division 3 till ett topplag i division 2 och han ska ha all cred för det som han har gjort för Filipstad, säger Emil Jacobsson.

Magnus Henriksson, assisterande tränare:

– Mitt önskemål är att han ska fortsätta i den rollen. När han kom in i laget gjorde han det med ett annat perspektiv efter att ha följt laget från läktaren. Han bidrog med väldigt mycket och det vore suveränt om han ville fortsätta på ett eller annat sätt. Min förhoppning är att han ska tänka lite på saken och att jag sedan ska få ett positivt besked när jag ringer honom senare i vår, säger Emil Jacobsson.

Pia Olausson, lagledare:

– Jag hoppas verkligen att hon fortsätter, för hon är mycket uppskattad. Hon har servat laget med fika, sett till att allt och alla finns med på resorna och skött laguppställningen. Men framför allt har hon varit en bra sjukvårdare. Vi ska se vad vi kan komma fram till, säger Emil Jacobsson om Pia Olausson som också är hans mamma.

Torbjörn Skalare, materialförvaltare:

– Han har varit vår materialförvaltare samtidigt som han har drivit ett eget företag. Han har fått offra mycket för att kunna jobba med oss och det han har gjort har varit otroligt viktigt. Jag skulle tro att mycket för hans del hänger på om Henrik Skalare (Torbjörns son) fortsätter att spela. Sen tror jag att det har betydelse för honom hur den övriga ledarstaben kommer att se ut. För oss vore det ett tungt tapp om Torbjörn skulle lämna sitt uppdrag, säger Emil Jacobsson.

Johan Gustavsson, materialförvaltare:

– Jag tror dessvärre att vi kommer att förlora honom. Han har nu gjort två sejourer i klubben där han lagt ner mycket tid på att slipa skridskor och fixa inför matcherna. Men nu har han fått jobb i Karlstad och kommer att pendla dit, samtidigt som han har ett hus att sköta och en sambo att umgås med. För oss blir det svårt att behålla honom på heltid, säger Emil Jacobsson.

Filipstads spelartrupp kommer att förändras till hösten.

Sportchefen Emil Jacobsson flaggar dock inte för några kraftiga ingrepp. Att några spelare slutar eller söker sig till andra klubbar ser han som naturligt, liksom att nya ansikten ansluter till föreningen och laget.

Han vill kunna sy ihop merparten av den kommande truppen så fort som möjligt, men frågan som för tillfället har hans högsta prioritet är hur Filipstads nästa lagledning ska se ut.

Klart är att Stefan Asplund lämnar sitt uppdrag som huvudtränare efter tre framgångsrika år.

– För tillfället för vi diskussioner med ett par namn. Men vi är på jakt och vi är beredda på att lyssna på fler intresserade och även på att ta emot tips på fler namn. Vi känner ingen panik än, utan vi vill avvakta och se vad som kommer att hända med de namn som vi har pratat med, säger Emil Jacobsson.

Klart är att det finns en tydlig strategi i hur han vill bygga upp den kommande lagledningen.

– Vår tanke är att tränaren som har huvudansvaret ska vara en tränare som kommer utifrån och som inte har jobbat med merparten av truppen sedan tidigare, men sen vill vi ha en assisterande tränare som gärna får komma från Filipstad, säger Emil Jacobsson.

När det gäller truppen finns inget sista datum för när den måste vara spikad.

– Det kommer inte att ramla in nyförvärv under våren och sommaren, utan vi vill ha i stort sett samma lag som vi hade under den gångna säsongen. Vi kommer att vilja få in en tongivande spelare under sommaren och i höst är det möjligt att vi kommer att satsa på en try out som vi gjorde förra hösten, säger Emil Jacobsson.

Filipstads innebandyherrar presenterade nyligen hemvändaren David Endl som ett utmärkt nyförvärv inför sin kommande säsong. Kommer ni att kunna göra någonting liknande och presentera Daniel Wessner?

– Jag kan inte göra någonting nu utan måste förstås vänta ut BIK Karlskogas säsong. Självklart kommer jag att ringa Daniel och höra mig för, men jag ser det som osannolikt att han spelar för Filipstad eller är involverad i klubben på något sätt nästa säsong. För tillfället är han center i tredje- eller fjärdekedjan i BIK och han gör det mycket bra och kommer att göra det bra i minst ett-två år till. Han är nyttig för BIK och jag kan inte se någonting annat än att BIK kommer att förlänga kontraktet med honom.

Har följer en stor genomgång av truppen, med sportchefens kommentarer och betyg.

Betygskalan går från 1-5. 1 är underkänd, 2 godkänd, 3 bra, 4 mycket bra, 5 för bra för division 2.

Simon Nydahl, målvakt:

– Jag har pratat med Simon och han har sagt att han vill spela en säsong tillsammans med Linus (Åhgren). Simon stod elva matcher för oss under säsongen medan Linus stod 17. Simon var inte riktigt nöjd med det, men vi kände att han gjorde en av sina bästa säsonger. Inget kontrakt är påskrivet än, men han har muntligt sagt att han vill spela i Filipstad och det räcker gott för mig så länge, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Linus Åhgren, målvakt:

– Han är kontrakterad och klar för ett år till. Jag försökte att få till ett tvåårsavtal med honom, men han sa att det är mycket som händer i livet och att det är svårt att veta hur det ser ut två år framåt i tiden – därför kände han att det är lagom med ett år. Med Linus och Simon känns det stabilt på målvaktsfronten, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg 3.

Tony Trust, målvakt:

– Han är vår tredjemålvakt och var med på två matcher den här säsongen. Tony är den spelare som det är lättast att förhandla med, han brukar säga ring så kommer jag. Han ställer alltid upp för laget och är otroligt viktig för oss. Jag räknar med att han kör vidare, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: Har spelat för lite för att kunna betygsättas.

Henrik Skalare, back:

– Han är faktiskt ett osäkert kort inför nästa säsong. Det känns som att han alltid har funnits med, men han ska bli tvåbarnspappa under våren och han är dessutom produktionsledare på Ovako, där han har ett stort ansvar på jobbet. Känslan är att det kan bli tufft för honom att spela en full säsong för oss. Men vi vill ha honom i laget och kan tänka oss ett upplägg där han är med efter bästa förmåga. Inget kontrakt är skrivet och vi vet inte hur det ser ut med allt, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

André Knoph, back:

– Vi åt en härlig lunch tillsammans för några veckor sedan. Då kom det fram att han vill stanna och att vi vill ha honom kvar, det enda som fattas är underskriften, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Emanuel Henriksson, back:

– I min värld är han en Filipstadsspelare även nästa säsong, men jag tror att sommaruppehållet kom lägligt för honom. Det har varit mycket för honom med hockeyn, jobbet och hans egna träning. Jag skulle bli ledsen och besviken om han inte fortsätter med ishockeyn. Han är en viktig del av laget och han är en äkta stassare – och det är såna spelare vi gärna vill ha. Jag tänker inte pressa honom i nuläget utan låta honom ha lite semester, sen får jag ringa honom senare under våren och kolla läget med honom, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Jakob Knoph, back:

– Vi har samma inställning till honom som för André (Knoph). Både han och André har betytt mycket och har breddat vår backsida. Vi vill ha honom kvar, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Håkan Hammargren, back:

– Han har haft en tuff konkurrenssituation, men han är en otroligt härlig kille som är engagerad och intresserad av hur det kommer att gå för laget. Jag räknar inte bort honom inför nästa säsong. När man pratar med honom ena dagen kan han säga att han har gjort sin sista träning, för att nästa dag säga att han ska fortsätta. Jag tror att han är i lite samma situation som Sammy Svensson, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Andreas Karlsson, back:

– Han gjorde klart tidigt med en fortsättning. Han har visat att han älskar Filipstad och Filipstads hockey. Den här säsongen blev hans bästa i karriären hittills när han med sina 39 poäng vann backarnas poängliga i serien. Vi är otroligt nöjda med att han har skrivit på för ytterligare ett år med klubben. Han gör även ett otroligt bra jobb vid sidan av isen och han har hjälpt mig mycket, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 4.

Johan Berntsen, back:

– Han är en hårdskjutande back som gjorde åtta mål under säsongen, men fler assist. Han blev trea i lagets interna poängliga. Han är en spelare som vi verkligen vill ha kvar, men han har blivit nerringd av i stort sett alla division 2-klubbar i Värmland samt några division 1-klubbar. Mot slutet av mars behöver vi nog ett besked. Han har sagt att han trivs otroligt bra i Filipstad, men har samtidigt sagt att han vill visa respekt för alla som har hört av sig genom att lyssna på vad de har att säga. Jag hoppas att han kommer att välja Filipstad nästa säsong, oavsett vad de andra klubbarna kommer att erbjuda honom, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 4.

Alexander Karlsson, back:

– Den här säsongen var han med mer än någonsin tidigare och han fick axla en sjundebacksroll. Han kom in i laget när vi hade skador och sjukdomar och i playoff fick han spela en hel del och gjorde det bra. Han är en stassare som vi vill ha kvar. Fortsätter han jobba hårt kan han ta en topp sex-plats bland backarna, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Adam Lindgren, forward:

– Han har gjort det väldigt bra den här säsongen och han har utifrån mitt synsätt inte haft en alltför rolig roll som center i fjärdekedjan. Han har sagt att han vill vara kvar och vi vill ha honom kvar. Underskriften fattas, men jag känner att vi är överens, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Billy Dahlgren, forward:

– Billy har redan skrivit på ett nytt kontrakt. Han är viktig för oss och utgör stommen i laget. Han hjälper mig med många saker utanför isen. Han är drivande och det känns jätteskönt att han blir kvar i ett år till, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3,5.

Kasper Takalo, forward:

– Kasper hade svårare att göra sina mål i år och det är svårt att svara på vad det berodde på. Men han är en spelare som sliter varje träning och varje match. När det gäller nästa säsong är det oklart när det gäller honom. Vi bör tänka på att Karlskoga, där han bor, har fått fram ett eget lag i division 2 och han vill förstås lyssna på vad de har att säga. Samtidigt har han planer på att börja att plugga och var han spelar beror nog lite på var han kommer in på en utbildning, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Christoffer Josefsson, forward:

– Han drog på sig en oturlig skada och har inte spelat med oss sedan jul. Han skrev på en förlängning av sitt kontrakt med gipsad arm och är otroligt revanschsugen inför nästa säsong, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Filip Eriksson, forward:

– Filip har fått jobb i Karlskoga och därmed sagt att han vill köra ett år till i Filipstad. Han är en ovärderlig fjärdekedjaspelare som betyder mycket för vårt boxplay. Han är en spelare som täcker många skott och käkar puck, som man brukar säga, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Ludvig Magnusson, forward:

– Han är inte klar än för nästa säsong. Han gick lite sämre den här säsongen jämfört med säsongen innan då han vann poängligan. Han fick en hjärnskakning tidigt på säsongen och led länge av den och det känns lite som att den gjorde att han tappade lite av glädjen. Och jag tror att han har känt att han inte har kunnat göra sig rättvisa. Jag vill att han spelar ishockey med Filipstad nästa säsong. Jag tror att han behöver en nytändning och det kan han få hos oss med en ny tränare som leder laget. Det vore katastrof om han inte spelar nästa säsong, men jag har inte legat på honom utan låtit honom ta det lite lugnt. Vi avvaktar, men vi kommer att komma till en punkt då vi kommer att behöva veta vad han har tänkt sig, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Adam Björklund, forward:

– Poängkungen! Han gjorde sin första hela säsong på tre år och kom in i laget och blev lagets bäste poängplockare. Han har relativt nyligen blivit tvåbarnsfar, men har ändå tidigt valt att skriva på nytt kontrakt och därmed gått i bräschen ur den aspekten. Han brinner för laget och för Filipstad, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 5.

Viktor Lorin, forward:

– Det har varit tufft med speltid för honom. Men han har knappt missat en träning på hela säsongen och han ger otroligt mycket till sina lagkamrater. Han har utvecklats mycket och kan spela i fjärdekedjan från start nästa säsong utan bekymmer. Vi har ännu inte pratat om något kontrakt, men jag har inte hört från honom att han inte vill spela. Vi vill ha honom kvar, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Anton Magnusson, forward:

– Han är klar för nästa säsong, han var en av de första som skrev på. Han är en av lagets viktigaste spelare, för han ger laget otroligt mycket energi samtidigt som han tar energi från våra motståndare. Han tacklas, jobbar hårt över hela planen och är en poängproducerande spelare. Han har det mesta som man kan behöva på den här nivån och det känns kul att vi kunde komma överens så fort, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 5.

Sammy Svensson, forward:

– Han är vår lagkapten och trotjänare. I nuläget vet jag inte vad som kommer att hända. Jag låter tiden få gå lite grand. Om han sommartränar den dagen jag kommer att ringa honom vet jag att han vill spela ishockey nästa säsong, men sommartränar han inte är det förmodligen godnatt för fortsatt spel. Känslan är att han tyvärr kommer att ge sig, men jag ska göra vad jag kan för att få med honom i laget på något sätt. Han är otroligt viktig för oss, han är vårt ansikte utåt och jag hoppas att han finns med till nästa säsong. En stor del av laget och FIF hockey skulle försvinna med honom om han skulle lämna, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Marcus Karlsson, forward:

– Han är inte klar än för nästa säsong. Han blev pappa för tre veckor sedan och han måste nu ta hand om barnet och familjen i första hand. Han bor i Karlstad och jobbar i Karlskoga, så det är också något att tänka på för honom. Han har dock sagt till mig att om han spelar ishockey överhuvudtaget nästa säsong så gör han det i Filipstad. Det skulle betyda mycket för oss, eftersom han var lagets näst bäste målskytt den här säsongen efter Adam Björklund, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 4.

Patrik Bengtsson, forward:

– Bengan hade en riktigt strulig säsong. Han var skadad under en stor del av den, men även sjuk och avstängd. Det gick lite troll i det för hans del. Han har dessutom jobbat eftermiddag vissa veckor och har därför inte kunnat träna. Jag tycker ändå att han tog sin roll i laget på ett bra sätt och levererade det han skulle på isen. Jag har inte pratat med honom och vi får avvakta och se vad som händer. Med tanke på att den gångna säsongen var strulig för honom tror jag att han är revanschsugen inför nästa. Vi är intresserade av honom, men vi måste samtidigt veta att det finns en roll för honom i laget – och det vet vi inte i nuläget, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Thimm Persson Norberg, forward:

– Han har pendlat lite i laget och fått spela på flera olika positioner. Han har kvalitet, fina händer och är avig. Han är en spelare som gör mål när ingen förväntar sig att han ska göra det. Jag har inte pratat med honom än, men han är en kille vi verkligen vill ha kvar och som jag tror blir kvar, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Jonatan Fernström, forward:

– Jonatan fick pris av Jazzen (tränaren Stefan Asplund) under en av hans sista träningar. Han fick priset för att han hade utvecklats mest av alla under de tre år som Jazzen haft hand om laget. Jonatan är en spelare som har en otrolig fart på skridskorna. Han är en stassare som jag räknar med att han fortsätter i Filipstad – vi vill ha honom kvar, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Filip Gran, forward:

– Han kom in i laget när vi kände att det behövde ske någonting efter vår förlust med 1–7 mot Viking. Vi plockade in honom och Johan Jacobsson i det läget och det är ingen tvekan om att Filip är en skicklig spelare som har fina händer och ett bra spelsinne. För hans del hänger mycket på sommarträningen om han kommer att spela nästa säsong. Han har själv sagt att ”om jag lyckas gå ner till 75-80 kilo så spelar jag”. Ingen skulle bli gladare än jag om han skulle fortsätta, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Johan Jacobsson:

– Han är ett frågetecken. För hans del handlar mycket om att vilja vara med i laget utan att bli påtvingad. Han är viktig för laget och han behövs. Jag hoppas att han är med från start och jag tror att kan vilja vara med på den kommande resan, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 2.

Benjamin Trust:

– Han kom in i laget till den sista seriematchen. När jag pratade med honom efter säsongen sa han att det var först då som han kände att det var roligt att spela hockey igen, vilket han inte hade känt under en tid då han fick sparsamt med speltid.. Jag har sagt till honom att det bästa för både honom och oss vore att börja säsongen i Filipstad. Skulle han göra succé skulle vi inte stoppa honom från att gå till ett lag högre upp i seriesystemet utan gladeligen släppa honom vidare. Det kan nog vara bra för honom att köra vidare hos oss och få tillbaka självförtroendet. Som jag ser det är det 75 procents chans att han spelar i Filipstad i höst, säger Emil Jacobsson.

Sportchefens betyg: 3.

Stefan Asplund, tränare:

– Han har gjort tre fantastiska år i klubben och har tagit Filipstad från ett mittenlag i division 3 till ett topplag i division 2 och han ska ha all cred för det som han har gjort för Filipstad, säger Emil Jacobsson.

Magnus Henriksson, assisterande tränare:

– Mitt önskemål är att han ska fortsätta i den rollen. När han kom in i laget gjorde han det med ett annat perspektiv efter att ha följt laget från läktaren. Han bidrog med väldigt mycket och det vore suveränt om han ville fortsätta på ett eller annat sätt. Min förhoppning är att han ska tänka lite på saken och att jag sedan ska få ett positivt besked när jag ringer honom senare i vår, säger Emil Jacobsson.

Pia Olausson, lagledare:

– Jag hoppas verkligen att hon fortsätter, för hon är mycket uppskattad. Hon har servat laget med fika, sett till att allt och alla finns med på resorna och skött laguppställningen. Men framför allt har hon varit en bra sjukvårdare. Vi ska se vad vi kan komma fram till, säger Emil Jacobsson om Pia Olausson som också är hans mamma.

Torbjörn Skalare, materialförvaltare:

– Han har varit vår materialförvaltare samtidigt som han har drivit ett eget företag. Han har fått offra mycket för att kunna jobba med oss och det han har gjort har varit otroligt viktigt. Jag skulle tro att mycket för hans del hänger på om Henrik Skalare (Torbjörns son) fortsätter att spela. Sen tror jag att det har betydelse för honom hur den övriga ledarstaben kommer att se ut. För oss vore det ett tungt tapp om Torbjörn skulle lämna sitt uppdrag, säger Emil Jacobsson.

Johan Gustavsson, materialförvaltare:

– Jag tror dessvärre att vi kommer att förlora honom. Han har nu gjort två sejourer i klubben där han lagt ner mycket tid på att slipa skridskor och fixa inför matcherna. Men nu har han fått jobb i Karlstad och kommer att pendla dit, samtidigt som han har ett hus att sköta och en sambo att umgås med. För oss blir det svårt att behålla honom på heltid, säger Emil Jacobsson.