2016-09-23 06:00

2016-09-23 06:00

Filipstad har siktet inställt på dubbla segrar

FOTBOLL: Kan vinna två serier

Det började trögt med två förluster och 0–10 i målskillnad. Men Filipstads J-19 lag fann nytt mod och på lördag har laget chansen att säkra seriesegern i J19 Värmland.

Filipstads A-lag har haft en tuff säsong i division 5 i år, med en ung spelartrupp har laget haft svårt att få med sig poäng från matcherna med en degradering som följd - det betyder inte för den sakens skull att framtiden ser mörk ut, tvärtom!

Med två omgångar kvar att spela, toppar Filipstad tabellerna i både J19 och P16-17-serierna. Tränare för de båda lagen är Jonas Pontén, som tog över rodret i våras.

– Det finns många olika nationaliteter i laget. Det är en liten förening och i början kände jag att det fanns mycket grupperingar inom laget, men vi har jobbat för att killarna ska känna att laget är som en andra familj. Det handlar om att respektera varandra och sina medmänniskor. Vi bygger inte bara för fotbollen utan även för framtiden, säger Pontén.

När FT besöker Kalhyttan under onsdagen, så tränar P16-17-laget tillsammans med J19-laget. Detta är dock ingenting som har hört till vanligheterna under säsongen.

Öppnade svagt

– Vi har en grupp på åtta, nio spelare från J-19 som tillhör A-laget, det är först efter att det blev klart att A-laget åker ur sin serie som de tränat tillsammans med oss. Tidigare tränade de tre dagar i veckan, men nu har A-laget gått ner på två träningar vilket ger dem möjlighet att vara med oss på onsdagarna också, förklarar Pontén.

Filipstads J19-lag bygger på dessa A-lagsspelare. Sedan har det fyllts på med spelare från P16-17 laget.

– Stort credd till de yngre som kommit upp, de knackar på A-lagsdörren nu vill jag påstå, säger Jonas Pontén.

Efter en trög start för J19 med två inledande förluster och 0–10 i målskillnad, har laget öst på och gått obesegrade genom resterande matcher under säsongen. Nu toppar laget serien, fyra poäng före tvåan FBK Karlstad.

På lördag kan seriesegern säkras i den näst sista omgången när laget på bortaplan möter Villastaden.

Även P16-17 har goda möjligheter att ta hem sin serie. Laget vann sin vårserie, där de fyra bästa från två olika Värmlandsserier sedan slogs samman till en division 1 serie. När två omgångar återstår i denna division 1-serie, toppar Filipstad tabellen på samma poäng, men med bättre målskillnad än tvåan IF Viken.

Målvakt får beröm

En stor anledning till framgångarna anser Jonas Pontén beror på den goda sammanhållning som byggts upp.

– Moralen har varit häpnadsväckande. Jag tror vi legat under i sju matcher någonting som vi sedan vänt till vinst, säger han.

Filipstadstränaren berättar att grabbarna tycker det är jättekul, och lyfter sedan fram målvakten Jimmy Paulsson som ett exempel.

– Han är här 1,5 timme innan träning varje gång och sliter som ett djur. Han har tagit stora kliv framåt i år, berömmer Pontén.

Till sin hjälp har Jonas Pontén haft Dan Karlsson som assisterande tränare i J19 samt Ronnie Eriksson i samma roll för P16-17. Dessutom har Bengt Eriksson fungerat som en ”gubben i lådan” för båda lagen.

Hårt matchande

– Bengt är en riktig eldsjäl. Han skjutsar och tvättar kläder, jag tror att många spelare skulle lägga ner om han slutade, säger Pontén och skrattar.

För många av spelarna har deras unga ålder inneburit att de haft möjlighet att spela för tre lag, det vill säga P16-17, J19 och A-lag.

– En del spelare har kört trippla matcher under helgerna, förklarar Pontén.

En av dem som spelat trippelt är 15-årige Mohamed Obama Ramadan. Till helgen får han genom en öppen dialog mellan honom själv, A-lagstränaren Ingvar Ludvigsson, samt med Jonas Pontén själv välja om han vill vara med och spela om seriesegern med J19-laget eller starta i den avslutande A-lagsmatchen för säsongen.

Obama, som i framtiden drömmer om att bli fotbollsproffs, berättar själv vad han tror ligger bakom de fina resultaten i Filipstads båda ungdomslag.

– På grund av tränaren, och spelarna också som skött sig bra, säger han.

Filipstads A-lag har haft en tuff säsong i division 5 i år, med en ung spelartrupp har laget haft svårt att få med sig poäng från matcherna med en degradering som följd - det betyder inte för den sakens skull att framtiden ser mörk ut, tvärtom!

Med två omgångar kvar att spela, toppar Filipstad tabellerna i både J19 och P16-17-serierna. Tränare för de båda lagen är Jonas Pontén, som tog över rodret i våras.

– Det finns många olika nationaliteter i laget. Det är en liten förening och i början kände jag att det fanns mycket grupperingar inom laget, men vi har jobbat för att killarna ska känna att laget är som en andra familj. Det handlar om att respektera varandra och sina medmänniskor. Vi bygger inte bara för fotbollen utan även för framtiden, säger Pontén.

När FT besöker Kalhyttan under onsdagen, så tränar P16-17-laget tillsammans med J19-laget. Detta är dock ingenting som har hört till vanligheterna under säsongen.

Öppnade svagt

– Vi har en grupp på åtta, nio spelare från J-19 som tillhör A-laget, det är först efter att det blev klart att A-laget åker ur sin serie som de tränat tillsammans med oss. Tidigare tränade de tre dagar i veckan, men nu har A-laget gått ner på två träningar vilket ger dem möjlighet att vara med oss på onsdagarna också, förklarar Pontén.

Filipstads J19-lag bygger på dessa A-lagsspelare. Sedan har det fyllts på med spelare från P16-17 laget.

– Stort credd till de yngre som kommit upp, de knackar på A-lagsdörren nu vill jag påstå, säger Jonas Pontén.

Efter en trög start för J19 med två inledande förluster och 0–10 i målskillnad, har laget öst på och gått obesegrade genom resterande matcher under säsongen. Nu toppar laget serien, fyra poäng före tvåan FBK Karlstad.

På lördag kan seriesegern säkras i den näst sista omgången när laget på bortaplan möter Villastaden.

Även P16-17 har goda möjligheter att ta hem sin serie. Laget vann sin vårserie, där de fyra bästa från två olika Värmlandsserier sedan slogs samman till en division 1 serie. När två omgångar återstår i denna division 1-serie, toppar Filipstad tabellen på samma poäng, men med bättre målskillnad än tvåan IF Viken.

Målvakt får beröm

En stor anledning till framgångarna anser Jonas Pontén beror på den goda sammanhållning som byggts upp.

– Moralen har varit häpnadsväckande. Jag tror vi legat under i sju matcher någonting som vi sedan vänt till vinst, säger han.

Filipstadstränaren berättar att grabbarna tycker det är jättekul, och lyfter sedan fram målvakten Jimmy Paulsson som ett exempel.

– Han är här 1,5 timme innan träning varje gång och sliter som ett djur. Han har tagit stora kliv framåt i år, berömmer Pontén.

Till sin hjälp har Jonas Pontén haft Dan Karlsson som assisterande tränare i J19 samt Ronnie Eriksson i samma roll för P16-17. Dessutom har Bengt Eriksson fungerat som en ”gubben i lådan” för båda lagen.

Hårt matchande

– Bengt är en riktig eldsjäl. Han skjutsar och tvättar kläder, jag tror att många spelare skulle lägga ner om han slutade, säger Pontén och skrattar.

För många av spelarna har deras unga ålder inneburit att de haft möjlighet att spela för tre lag, det vill säga P16-17, J19 och A-lag.

– En del spelare har kört trippla matcher under helgerna, förklarar Pontén.

En av dem som spelat trippelt är 15-årige Mohamed Obama Ramadan. Till helgen får han genom en öppen dialog mellan honom själv, A-lagstränaren Ingvar Ludvigsson, samt med Jonas Pontén själv välja om han vill vara med och spela om seriesegern med J19-laget eller starta i den avslutande A-lagsmatchen för säsongen.

Obama, som i framtiden drömmer om att bli fotbollsproffs, berättar själv vad han tror ligger bakom de fina resultaten i Filipstads båda ungdomslag.

– På grund av tränaren, och spelarna också som skött sig bra, säger han.

  • Mattias Karlsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.