2016-07-15 06:00

2016-07-15 06:00

Hälleforstjej tränar med Damkronorna

HÄLLEFORS/NORRTÄLJE: Siktet är inställt på landslaget

Sista veckan i juni var det träningsläger i Norrtälje för svenska damlandslaget i ishockey. Felicia Karlsson från Hällefors var en av de lyckliga att få vara med där.

Till vardags spelar Felicia Karlsson i Leksand IF i Riksserien, den högsta serien i damhockey. Hon påbörjar hon sin åttonde säsong i det dalska laget till hösten.

Under den gångna säsongen stod Felicia Karlsson för flera framgångar i Leksand, hon gjorde sju mål och spelade in totalt trettio poäng för laget.

Hur kändes det när du blev uttagen?

– Jag var reserv för att få komma med först. Men så ringde de en vecka innan det var dags för lägret och sa att jag fick komma med. Det var skönt att de ringde i såpass god tid, så att jag hann förbereda mig ordentligt. Jag vet andra spelare som fick besked ett par dagar i förväg bara. Det här var mitt första läger med damkronorna så det var lite pirrigt.

Är det något du haft på känn länge att det varit inom räckhåll?

– Jag har haft målet inställt på landslaget länge. Förra säsongen spelade jag på topp hela tiden och gjorde min bästa säsong hittills så det kändes ju lovande. Jag kunde träna som jag ville hela året förra året, även på sommaren vilket la grunden för en bra säsong på isen.

Hur var landslagslägret?

– Det var bra. Det inleddes med fystester, coopertestet och flera andra tester så att vi skulle veta på vilken nivå vi ligger. Det är också bra för att man ser väldigt tydligt vad träningen ger för resultat. Efter alla tester så tränade vi på många olika sätt, allt från fysträning till träningsmatcher och teori.

Vad säger du om dina framtida landslagschanser?

– Självklart är målet att få en ordinarie plats. Men det är hård konkurrens. Så vi får vänta och se helt enkelt. Det är ett till träningsläger i Kanada till hösten som jag hoppas att jag kommer med på.

Leif Boork, landslagstränaren, hur var han?

– Han är bra. Han är hård och ställer krav, vilket är jättebra när vi befinner oss på den nivån som vi gör så klarar man det. Han är tuff på ett bra sätt. Han har gjort och gör väldigt mycket för svensk damhockey så det var ett privilegium att träna hos honom.

Du påbörjar din åttonde säsong i Leksand till hösten, men vad gjorde du innan det?

– Jag bodde i Hällefors och tränade med Hällefors IK fram till 2009, då flyttade jag till Leksand och började på hockeygymnasiet. Efter att jag tog studenten 2012 så blev jag kvar i Leksand och det har ju gått ganska bra sedan dess.

Vad är din relation till Hällefors nu för tiden?

– Hällefors kommer alltid att vara hem. Mina föräldrar bor ju kvar där och jag kommer och hälsar på så ofta jag kan. Min pappa är tränare för mitt gamla lag så jag har ju kvar kontakten så också. De flesta jag spelade med har dock slutat av olika anledningar. Tillexempel var vi många som flyttade till Leksand samtidigt. Jag hoppas att de får ihop till ett lag i år trots att vi är många som flyttat.

Till vardags spelar Felicia Karlsson i Leksand IF i Riksserien, den högsta serien i damhockey. Hon påbörjar hon sin åttonde säsong i det dalska laget till hösten.

Under den gångna säsongen stod Felicia Karlsson för flera framgångar i Leksand, hon gjorde sju mål och spelade in totalt trettio poäng för laget.

Hur kändes det när du blev uttagen?

– Jag var reserv för att få komma med först. Men så ringde de en vecka innan det var dags för lägret och sa att jag fick komma med. Det var skönt att de ringde i såpass god tid, så att jag hann förbereda mig ordentligt. Jag vet andra spelare som fick besked ett par dagar i förväg bara. Det här var mitt första läger med damkronorna så det var lite pirrigt.

Är det något du haft på känn länge att det varit inom räckhåll?

– Jag har haft målet inställt på landslaget länge. Förra säsongen spelade jag på topp hela tiden och gjorde min bästa säsong hittills så det kändes ju lovande. Jag kunde träna som jag ville hela året förra året, även på sommaren vilket la grunden för en bra säsong på isen.

Hur var landslagslägret?

– Det var bra. Det inleddes med fystester, coopertestet och flera andra tester så att vi skulle veta på vilken nivå vi ligger. Det är också bra för att man ser väldigt tydligt vad träningen ger för resultat. Efter alla tester så tränade vi på många olika sätt, allt från fysträning till träningsmatcher och teori.

Vad säger du om dina framtida landslagschanser?

– Självklart är målet att få en ordinarie plats. Men det är hård konkurrens. Så vi får vänta och se helt enkelt. Det är ett till träningsläger i Kanada till hösten som jag hoppas att jag kommer med på.

Leif Boork, landslagstränaren, hur var han?

– Han är bra. Han är hård och ställer krav, vilket är jättebra när vi befinner oss på den nivån som vi gör så klarar man det. Han är tuff på ett bra sätt. Han har gjort och gör väldigt mycket för svensk damhockey så det var ett privilegium att träna hos honom.

Du påbörjar din åttonde säsong i Leksand till hösten, men vad gjorde du innan det?

– Jag bodde i Hällefors och tränade med Hällefors IK fram till 2009, då flyttade jag till Leksand och började på hockeygymnasiet. Efter att jag tog studenten 2012 så blev jag kvar i Leksand och det har ju gått ganska bra sedan dess.

Vad är din relation till Hällefors nu för tiden?

– Hällefors kommer alltid att vara hem. Mina föräldrar bor ju kvar där och jag kommer och hälsar på så ofta jag kan. Min pappa är tränare för mitt gamla lag så jag har ju kvar kontakten så också. De flesta jag spelade med har dock slutat av olika anledningar. Tillexempel var vi många som flyttade till Leksand samtidigt. Jag hoppas att de får ihop till ett lag i år trots att vi är många som flyttat.

  • Lotten Rönqvist

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.