2016-07-14 10:42

2016-07-14 10:42

Håller fortfarande igång

FILIPSTAD: Magnus Norman utmanar sig själv

Före detta tennisproffset Magnus Norman må ha lagt sin egen tenniskarriär på hyllan, men Filipstadssonen har mer på gång nu än någonsin.

I samband med sin fyrtioårsdag bestämde sig Magnus Norman för att han skulle genomföra en hel Iron Man och samla in pengar till Astma och Allergi Förbundet. Sagt och gjort, nu är han i gång.

– Jag försöker hålla i gång lite så där fortfarande. Jag tycker om att träna och att utmana mig själv, berättar han.

En full Iron Man

Den tionde juli gick Iron Man av stapeln i Jönköping. Där började deltagarna med att simma 1,9 km för att sedan cykla 90,1 km och till sist avsluta med 21,1 km löpning. Magnus Norman var naturligtvis där men han förklarar att han kommer att leta upp minst en till Iron Man tävling.

– Den i Jönköping är bara en halv Iron Man, den riktiga distansen är dubbelt så lång. Det tog fem timmar för mig att ta mig igenom banan i Jönköping så jag räknar med att en full Iron Man kommer ta ungefär tio timmar att genomföra. Vart det blir, det vet jag inte än. Men under det här året ska jag genomföra en full Iron Man.

Allergiforskning

Att Magnus Norman bestämde sig för att samla in pengar till Astma- och allergiförbundet är ingen slump. Han har själv allergibesvär och hade svårt att hantera dessa i samband med utomhussäsongen under sin professionella karriär.

– Jag har alltid haft besvär med allergier och nu när mina barn troligen har ärvt det från mig vill jag verkligen hjälpa till och bidra till forskningen. Det blev som en extra morot till mig. Hittills har folk donerat över 70 000 kronor och året är inte slut än. Mitt mål är att samla in 100 000 under året, något som jag tror att jag kommer lyckas med.

Tennisakademi

År 2011 grundade Magnus Norman tennisakademin GOOD to GREAT Tennis Academy tillsammans med Nicklas Kulti och Mikael Tillström.

– Vi tyckte att svensk tennis var på väg åt fel håll. Det hade förändrats sedan jag var aktiv och vi ville göra en insats för att styra upp den i rätt riktning, säger Magnus Norman.

På tennisskolan tar de emot max 30 elever åt gången och har 13 heltidsanställda tränare.

– Vi satsar på att kunna ge en heltäckande träning. Allt från kost och träning till ekonomisk och mental stöttning så att de kan åka och tävla utomlands.

Till hösten påbörjas bygget av det som kommer bli deras alldeles deras egna arena som kommer stå klar sommaren 2017.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, berättar Magnus Norman.

Privattränare

Sedan Magnus Norman lade sin egna professionella karriär på hyllan har han tränat flera andra världsstjärnor. Bland dem bör nämnas den Schweiziska talangen Stan Wawrinka, som med Normans hjälp vunnit två Grand Slam titlar.

– Jag har haft turen att dels få jobba med duktiga spelare men också att jag har fantastiska kollegor, säger Magnus Norman.

I samband med sin fyrtioårsdag bestämde sig Magnus Norman för att han skulle genomföra en hel Iron Man och samla in pengar till Astma och Allergi Förbundet. Sagt och gjort, nu är han i gång.

– Jag försöker hålla i gång lite så där fortfarande. Jag tycker om att träna och att utmana mig själv, berättar han.

En full Iron Man

Den tionde juli gick Iron Man av stapeln i Jönköping. Där började deltagarna med att simma 1,9 km för att sedan cykla 90,1 km och till sist avsluta med 21,1 km löpning. Magnus Norman var naturligtvis där men han förklarar att han kommer att leta upp minst en till Iron Man tävling.

– Den i Jönköping är bara en halv Iron Man, den riktiga distansen är dubbelt så lång. Det tog fem timmar för mig att ta mig igenom banan i Jönköping så jag räknar med att en full Iron Man kommer ta ungefär tio timmar att genomföra. Vart det blir, det vet jag inte än. Men under det här året ska jag genomföra en full Iron Man.

Allergiforskning

Att Magnus Norman bestämde sig för att samla in pengar till Astma- och allergiförbundet är ingen slump. Han har själv allergibesvär och hade svårt att hantera dessa i samband med utomhussäsongen under sin professionella karriär.

– Jag har alltid haft besvär med allergier och nu när mina barn troligen har ärvt det från mig vill jag verkligen hjälpa till och bidra till forskningen. Det blev som en extra morot till mig. Hittills har folk donerat över 70 000 kronor och året är inte slut än. Mitt mål är att samla in 100 000 under året, något som jag tror att jag kommer lyckas med.

Tennisakademi

År 2011 grundade Magnus Norman tennisakademin GOOD to GREAT Tennis Academy tillsammans med Nicklas Kulti och Mikael Tillström.

– Vi tyckte att svensk tennis var på väg åt fel håll. Det hade förändrats sedan jag var aktiv och vi ville göra en insats för att styra upp den i rätt riktning, säger Magnus Norman.

På tennisskolan tar de emot max 30 elever åt gången och har 13 heltidsanställda tränare.

– Vi satsar på att kunna ge en heltäckande träning. Allt från kost och träning till ekonomisk och mental stöttning så att de kan åka och tävla utomlands.

Till hösten påbörjas bygget av det som kommer bli deras alldeles deras egna arena som kommer stå klar sommaren 2017.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, berättar Magnus Norman.

Privattränare

Sedan Magnus Norman lade sin egna professionella karriär på hyllan har han tränat flera andra världsstjärnor. Bland dem bör nämnas den Schweiziska talangen Stan Wawrinka, som med Normans hjälp vunnit två Grand Slam titlar.

– Jag har haft turen att dels få jobba med duktiga spelare men också att jag har fantastiska kollegor, säger Magnus Norman.

  • Lotten Rönqvist