2016-06-20 12:42

2016-06-20 12:42

Knattarna satte fart på Flottuvan

MOTOCROSS: Populär prova på-dag med motorklubben

När Filipstads MC bjöd in till pröva på-dag var den unga målgruppen inte trögbedd.
Hade inte mörkret fallit så småningom hade nog flera av dem kört ännu, varv på varv med allt bredare leenden.

En liten kille stannar till vid varvningen och hans pappa kollar: Vill du fika nu? Vill du fortsätta köra?

Svaret kunde inte bli tydligare; en bestämd huvudskakning på fråga a och på fråga b en koncentrerad nick. Sedan drar femårige Melker Olsson på igen, ut på ännu ett varv på banan där de mindre förarna fick pröva på sina färdigheter som motocrossförare. I den stora, vanliga banan åker de lite större men kanske är det just på den lilla banan de mest spännande sakerna sker denna lördag.

De åtta små motorcyklarna fick jobba i skift när alla som ville fick åka.

– Det var roligt, säger Ella Olsson.

Hon är åtta år och var en av dem som provade motocross för allra första gången.

Vad ska man tänka på när man kör?

– Att inte gasa för mycket. Det gjorde jag en gång. Då ramlade jag! säger hon och varnar för en speciell kurva.

Och mycket riktigt, snart ligger tre små hojar i kurvan och får hjälpas upp på rätt köl igen av trygga funktionärshänder. De är de vuxna och nästan vuxna förarna i klubben som ställer upp med den servicen och hoppas kunna frälsa en ny generation till en fartfylld sport.

– Filipstad hade många unga åkare på 90- och 00-talet. Nu satte vi i gång det här för att vi vill ha mer fart på ungdomssidan, säger Micke Shelby Löfqvist, ungdomsledare i klubben.

Han var en av dem som ställde upp som ”medspringare” och han fick springa så svetten lackade, i takt med att de små vågade gasa allt mer.

För säkerhetens skull fick alla också låna hjälmar och annan skyddsutrustning och för den som vill fortsätta i sporten är det även tryggt att veta att klubben satsar på utbildning till alla barn- och ungdomsledare.

Ett annat orosmoment kan vara finansiellt: motocross är ingen direkt billig sport, men klubben arrangerar loppisbord där man kan köpa begagnad utrustning och det finns även två motorcyklar man kan låna i början, tills man är säker på om det är en sport man vill satsa på.

Att döma av barnens ansiktsuttryck ute på banan i lördags var det många som redan gjort det valet!

En liten kille stannar till vid varvningen och hans pappa kollar: Vill du fika nu? Vill du fortsätta köra?

Svaret kunde inte bli tydligare; en bestämd huvudskakning på fråga a och på fråga b en koncentrerad nick. Sedan drar femårige Melker Olsson på igen, ut på ännu ett varv på banan där de mindre förarna fick pröva på sina färdigheter som motocrossförare. I den stora, vanliga banan åker de lite större men kanske är det just på den lilla banan de mest spännande sakerna sker denna lördag.

De åtta små motorcyklarna fick jobba i skift när alla som ville fick åka.

– Det var roligt, säger Ella Olsson.

Hon är åtta år och var en av dem som provade motocross för allra första gången.

Vad ska man tänka på när man kör?

– Att inte gasa för mycket. Det gjorde jag en gång. Då ramlade jag! säger hon och varnar för en speciell kurva.

Och mycket riktigt, snart ligger tre små hojar i kurvan och får hjälpas upp på rätt köl igen av trygga funktionärshänder. De är de vuxna och nästan vuxna förarna i klubben som ställer upp med den servicen och hoppas kunna frälsa en ny generation till en fartfylld sport.

– Filipstad hade många unga åkare på 90- och 00-talet. Nu satte vi i gång det här för att vi vill ha mer fart på ungdomssidan, säger Micke Shelby Löfqvist, ungdomsledare i klubben.

Han var en av dem som ställde upp som ”medspringare” och han fick springa så svetten lackade, i takt med att de små vågade gasa allt mer.

För säkerhetens skull fick alla också låna hjälmar och annan skyddsutrustning och för den som vill fortsätta i sporten är det även tryggt att veta att klubben satsar på utbildning till alla barn- och ungdomsledare.

Ett annat orosmoment kan vara finansiellt: motocross är ingen direkt billig sport, men klubben arrangerar loppisbord där man kan köpa begagnad utrustning och det finns även två motorcyklar man kan låna i början, tills man är säker på om det är en sport man vill satsa på.

Att döma av barnens ansiktsuttryck ute på banan i lördags var det många som redan gjort det valet!