2016-03-17 06:00

2016-03-17 06:00

Fina framgångar för Filipstad

ALPINT: Veteran-SM avgjordes i Funäsdalens backar

Veteran-SM i slalom, storslalom och super-G kördes i Funäsdalen under den gångna helgen.
Och det blev ett mästerskap som gav Filipstad fina framgångar i form av fyra guldmedaljer, tre silver och två brons.

Grenarna slalom och storslalom kördes i Hamrafjäll medan super-G:n avgjordes på Funäsberget.

Åkarna fick perfekta förhållanden med gott om sol och knappt några vindar alls i backarna.

Mästerskapet började med slalom där en tredjedel av startfältet fick problem med bansättningen till den grad att de åkarna körde ur – däribland det stora guldhoppet i H65-klassen från Filipstad, Ove Wersén. Även Per-Åke Pettersson från Filipstad hade bekymmer med banan i H70-klassen. Han hamnade på innerskidan i den fjärde porten och körde ur, han lyckades dock att trampa sig upp till porten och åka ner i mål, men han var 22 sekunder efter täten och fick nöja sig med en fjärdeplats. Det skulle dock komma att bli ett silver till Filipstad i samma klass trots allt genom norrmannen Kjell Aurmo.

Filipstadsåkaren Ulf Henriksson, som tävlade i H55-klassen, gjorde en mycket bra tävling och nådde en bronsmedalj – vilket var hans första SM-medalj. Det får ses som en mycket bra prestation eftersom Ulf Henriksson sällan tränar banåkning, utan ägnar sig huvudsakligen åt friåkning i Trysil.

I lördagens storslalom lossnade det ordentligt för FIlipstadsåkarna. Per-Åke Pettersson, som fick tävla i H70-klassen då bara han var anmäld till H75-klassen, låg fyra efter det första åket. I den andra åket tog han sig samman och körde sig upp till silvermedaljen, endast slagen av klubbkamraten Kjell Aurmo som därmed tog ett guld i Filipstads färger.

Storslalomguld blev det även till Ove Wersén som tog ledningen i det första åket och sedan behöll den i det andra.

I H55-klassen kämpade Ulf Henriksson för att ta sig upp på prispallen, men fick nöja sig med en slutlig fjärdeplats.

Veteran-SM avslutades med söndagens super-G. Åkarna fick åka i ett så kallat flatljus i backen, vilket gjorde det svårt att se alla ojämnheter.

Trots svårigheterna i backen lyckades åkarna från Filipstad att nå fina resultat.

I H70-klassen vann Kjell Aurmo sitt andra guld i veteran-SM och tvåa blev Per-Åke Pettersson.

I H65-klassen stod Ove Wersén för en stabil insats när han vann sitt andra guld. Han utmanades av Djurgårdens Anders Hellgren, men Ove Wersén visade vilken bra skidåkare han är och höll undan.

I H55-klassen stod Ulf Henriksson för en ny fin insats när han tog sin andra SM-medalj, även det ett brons.

Grenarna slalom och storslalom kördes i Hamrafjäll medan super-G:n avgjordes på Funäsberget.

Åkarna fick perfekta förhållanden med gott om sol och knappt några vindar alls i backarna.

Mästerskapet började med slalom där en tredjedel av startfältet fick problem med bansättningen till den grad att de åkarna körde ur – däribland det stora guldhoppet i H65-klassen från Filipstad, Ove Wersén. Även Per-Åke Pettersson från Filipstad hade bekymmer med banan i H70-klassen. Han hamnade på innerskidan i den fjärde porten och körde ur, han lyckades dock att trampa sig upp till porten och åka ner i mål, men han var 22 sekunder efter täten och fick nöja sig med en fjärdeplats. Det skulle dock komma att bli ett silver till Filipstad i samma klass trots allt genom norrmannen Kjell Aurmo.

Filipstadsåkaren Ulf Henriksson, som tävlade i H55-klassen, gjorde en mycket bra tävling och nådde en bronsmedalj – vilket var hans första SM-medalj. Det får ses som en mycket bra prestation eftersom Ulf Henriksson sällan tränar banåkning, utan ägnar sig huvudsakligen åt friåkning i Trysil.

I lördagens storslalom lossnade det ordentligt för FIlipstadsåkarna. Per-Åke Pettersson, som fick tävla i H70-klassen då bara han var anmäld till H75-klassen, låg fyra efter det första åket. I den andra åket tog han sig samman och körde sig upp till silvermedaljen, endast slagen av klubbkamraten Kjell Aurmo som därmed tog ett guld i Filipstads färger.

Storslalomguld blev det även till Ove Wersén som tog ledningen i det första åket och sedan behöll den i det andra.

I H55-klassen kämpade Ulf Henriksson för att ta sig upp på prispallen, men fick nöja sig med en slutlig fjärdeplats.

Veteran-SM avslutades med söndagens super-G. Åkarna fick åka i ett så kallat flatljus i backen, vilket gjorde det svårt att se alla ojämnheter.

Trots svårigheterna i backen lyckades åkarna från Filipstad att nå fina resultat.

I H70-klassen vann Kjell Aurmo sitt andra guld i veteran-SM och tvåa blev Per-Åke Pettersson.

I H65-klassen stod Ove Wersén för en stabil insats när han vann sitt andra guld. Han utmanades av Djurgårdens Anders Hellgren, men Ove Wersén visade vilken bra skidåkare han är och höll undan.

I H55-klassen stod Ulf Henriksson för en ny fin insats när han tog sin andra SM-medalj, även det ett brons.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.