2016-03-02 15:49

2016-03-02 15:50

Svårt få fram nya landslagsåkare

FILIPSTAD: Många juniorer slutar för tidigt

Det finns ganska gott om duktiga juniorer inom längdskidåkning – men det är svårt att få dem att ta steget till seniorsidan. Och alltför få har tålamodet och viljan som krävs för att nå den absoluta toppen.

I dag är det ingen längdskidåkare från Värmland med i landslaget. Lars-Göran Petterson har varit landslagsledare för längdskidlandslaget, han har coachat några av de mest framstående namnen genom tiderna; bland annat Gunde Svan och Thomas Wassberg.

Är bekymrad

Han brinner fortfarande för sporten, men är bekymrad över att det är så svårt att få de bästa talangerna att satsa på en elitidrottskarriär. Många talanger slutar när de inser vilken tid, energi och vilja som krävs för att nå den absoluta toppen.

– Vi har som målsättning här i Filipstad att få åkarna till Torsby längdskidgymnasium, berättar Lars-Göran Petterson.

Juniorer slutar

Även om man lyckats med att få många talangfulla skidåkare till skidgymnasiet så är det svårare att få juniorerna att ta steget och bli seniorer, menar han.

– Många slutar lite för tidigt och jämför sig med varandra, men alla har inte samma utvecklingskurva. Ligger de för långt efter slutar de i regel, det är tråkigt, säger Petterson som menar att många tar ett för tidigt beslut.

Det tar ofta 5-6 år att bygga upp kroppen för att prestera på topp. Och därför tar det också sin tid innan det går att se vad den egna kroppen faktiskt är kapabel till att prestera.

I dag är det ingen längdskidåkare från Värmland med i landslaget. Lars-Göran Petterson har varit landslagsledare för längdskidlandslaget, han har coachat några av de mest framstående namnen genom tiderna; bland annat Gunde Svan och Thomas Wassberg.

Är bekymrad

Han brinner fortfarande för sporten, men är bekymrad över att det är så svårt att få de bästa talangerna att satsa på en elitidrottskarriär. Många talanger slutar när de inser vilken tid, energi och vilja som krävs för att nå den absoluta toppen.

– Vi har som målsättning här i Filipstad att få åkarna till Torsby längdskidgymnasium, berättar Lars-Göran Petterson.

Juniorer slutar

Även om man lyckats med att få många talangfulla skidåkare till skidgymnasiet så är det svårare att få juniorerna att ta steget och bli seniorer, menar han.

– Många slutar lite för tidigt och jämför sig med varandra, men alla har inte samma utvecklingskurva. Ligger de för långt efter slutar de i regel, det är tråkigt, säger Petterson som menar att många tar ett för tidigt beslut.

Det tar ofta 5-6 år att bygga upp kroppen för att prestera på topp. Och därför tar det också sin tid innan det går att se vad den egna kroppen faktiskt är kapabel till att prestera.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.