2016-02-22 16:35

2016-02-22 16:35

FIF lämnar in protest

ISHOCKEY: Filipstad–Oppala 1–2

Filipstad förlorade den avgörande play off-matchen mot Oppala. Säsongen borde därmed vara över.
Men nu lämnar FIF in en protest, eftersom klubben anser att Oppala använde sig av en ogiltig spelare, målvakten John Morelius.
– Det vore inte kul att vinna på det här viset, men rätt ska vara rätt, säger FIF-tränaren Stefan Asplund.

Filipstadsspelarna hade väldigt svårt för att göra mål i söndags, när det förlorade den avgörande play off 1-matchen mot Gävlelaget Oppala i Wasahallen.

Och det var inte så att det saknades chanser för Filipstad. Laget tillbringade mycket tid i motståndarnas försvarszon och sköt 61 skott på mål. Endast ett av skotten gick dock i mål, Henrik Skalares avslut i den andra perioden.

– Det är inte lätt när man möter en målvakt som står på huvudet, säger Filipstads tränare Stefan Asplund och syftar på John Morelius.

Samtidigt gjorde Oppala två mål på sina 21 skott och vann matchen. På onsdag är det meningen att Gävlelaget ska möta Grums i den första matchen i play off 2 till division 1, men Filipstad har under måndagseftermiddagen lämnat in en protest till Svenska ishockeyförbundet mot att Oppala har fått använda sig av målvakten John Morelius på dispens.

Oppala hade till matchen lånat in den talangfulle målvakten från Brynäs J20-lag.

– I fredags den 19 februari, när vi mötte Oppala i Gävle, stod Morelius samtidigt i mål för Brynäs J20-lag mot AIK. Måndagen den 15 februari var det deadline för övergångar i svensk ishockey, säger Stefan Asplund.

Men är det inte så att han kan vara en så kallad namngiven spelare, där han får representera två klubbar?

– Ja, han kan vara dubbelskriven. Men reglerna tydliga, det vill säga att en målvakt kan dubbelskrivas men att den maximalt får gå ner två steg i seriesystemet. John Morelius representerar Brynäs i det här fallet, en klubb i SHL, han kan därför spela i Hockeyallsvenskan eller i division 1.

Bosse Jansson, som arbetar med tävlingsfrågor på Värmlands ishockeyförbund, bekräftar regeln.

– Ja, det går att ha en dispens för en junior- eller seniormålvakt som kan lånas ut till A-lagsspel två steg neråt i seriesystemet. Den här målvakten tillhör Brynäs, ett lag i SHL medan Oppala spelar i division 2, det innebär att det har blivit ett steg för mycket, säger Bosse Jansson.

Med andra ord räknas play off 1 till division 1 som spel i division 2?

– Ja, så länge det handlar om play off är det division 2, men skulle det här ha handlat om kvalserien till division 1 skulle det ha räknats det som division 1.

Filipstads protest mot dispensen ska ha lämnats in under måndagseftermiddagen. Och nu brinner det i knutarna. Spelet i play off 2 ska inledas på onsdag och då är det enligt spelschemat tänkt att Oppala ska möta Grums på bortaplan.

– Det är jättebråttom nu för Filipstad att lämna in en protest. Det är Brynäs som äger dispensen för spelaren, så en eventuell protest ska lämnas in till Svenska ishockeyförbundet, säger Bosse Jansson.

Hur kan en protest av det här slaget bedömas? Vilka är alternativen?

– Jag kan inte föregripa någonting eftersom frågan ligger hos Svenska ishockeyförbundet. Men det kan bedömas som att det inte har gjorts något fel, eller så har det gjorts ett fel och då skulle det kunna bli omspel eller så har Filipstad vunnit matchen.

Mål, Filipstad: Henrik Skalare. Oppala: Victor Strand, Dennis Lundberg.

Filipstadsspelarna hade väldigt svårt för att göra mål i söndags, när det förlorade den avgörande play off 1-matchen mot Gävlelaget Oppala i Wasahallen.

Och det var inte så att det saknades chanser för Filipstad. Laget tillbringade mycket tid i motståndarnas försvarszon och sköt 61 skott på mål. Endast ett av skotten gick dock i mål, Henrik Skalares avslut i den andra perioden.

– Det är inte lätt när man möter en målvakt som står på huvudet, säger Filipstads tränare Stefan Asplund och syftar på John Morelius.

Samtidigt gjorde Oppala två mål på sina 21 skott och vann matchen. På onsdag är det meningen att Gävlelaget ska möta Grums i den första matchen i play off 2 till division 1, men Filipstad har under måndagseftermiddagen lämnat in en protest till Svenska ishockeyförbundet mot att Oppala har fått använda sig av målvakten John Morelius på dispens.

Oppala hade till matchen lånat in den talangfulle målvakten från Brynäs J20-lag.

– I fredags den 19 februari, när vi mötte Oppala i Gävle, stod Morelius samtidigt i mål för Brynäs J20-lag mot AIK. Måndagen den 15 februari var det deadline för övergångar i svensk ishockey, säger Stefan Asplund.

Men är det inte så att han kan vara en så kallad namngiven spelare, där han får representera två klubbar?

– Ja, han kan vara dubbelskriven. Men reglerna tydliga, det vill säga att en målvakt kan dubbelskrivas men att den maximalt får gå ner två steg i seriesystemet. John Morelius representerar Brynäs i det här fallet, en klubb i SHL, han kan därför spela i Hockeyallsvenskan eller i division 1.

Bosse Jansson, som arbetar med tävlingsfrågor på Värmlands ishockeyförbund, bekräftar regeln.

– Ja, det går att ha en dispens för en junior- eller seniormålvakt som kan lånas ut till A-lagsspel två steg neråt i seriesystemet. Den här målvakten tillhör Brynäs, ett lag i SHL medan Oppala spelar i division 2, det innebär att det har blivit ett steg för mycket, säger Bosse Jansson.

Med andra ord räknas play off 1 till division 1 som spel i division 2?

– Ja, så länge det handlar om play off är det division 2, men skulle det här ha handlat om kvalserien till division 1 skulle det ha räknats det som division 1.

Filipstads protest mot dispensen ska ha lämnats in under måndagseftermiddagen. Och nu brinner det i knutarna. Spelet i play off 2 ska inledas på onsdag och då är det enligt spelschemat tänkt att Oppala ska möta Grums på bortaplan.

– Det är jättebråttom nu för Filipstad att lämna in en protest. Det är Brynäs som äger dispensen för spelaren, så en eventuell protest ska lämnas in till Svenska ishockeyförbundet, säger Bosse Jansson.

Hur kan en protest av det här slaget bedömas? Vilka är alternativen?

– Jag kan inte föregripa någonting eftersom frågan ligger hos Svenska ishockeyförbundet. Men det kan bedömas som att det inte har gjorts något fel, eller så har det gjorts ett fel och då skulle det kunna bli omspel eller så har Filipstad vunnit matchen.

Mål, Filipstad: Henrik Skalare. Oppala: Victor Strand, Dennis Lundberg.