2016-02-16 06:00

2016-02-16 06:00

Spännande att följa play off

FILIP FUNDERAR

Filipstads tränare Stefan Asplund är taggad inför uppgiften.
I morgon kväll kommer han att stå i båset och försöka att coacha fram sitt älskade FIF i den första matchen i play off 1 till division 1.

Att han inte känner till någonting om motståndet Oppala ser han inte som någon nackdel.

Han väljer i stället att känna sig trygg i att Filipstad har skaffat sig tillräckligt med muskler, självförtroende, självkänsla och skicklighet under säsongens gång för att kunna vinna serien som avgörs i bäst av tre matcher.

Och det gör han rätt i.

För det enda som spelarna och ledarna i Filipstad kan påverka är sin egen prestation på isen. Hur Oppala kommer att formera sig och hur det kommer att spela är faktorer som står utanför Filipstads kontroll. Det går inte heller att stirra sig blind på vad det står på motståndarnas tröjor. På hemmaplan i Wasahallen är det namn som Magnusson, Dahlgren och Karlsson, bland andra, som ska vara ledande.

Filipstad är nykomling i division 2 och ska nu försöka att ta ytterligare ett steg uppåt i seriesystemet.

Uppgiften är förmodligen alldeles för svår, eftersom stegen dit är många och tuffa att ta, men visst vore det roligt om laget åtminstone skulle kunna ta sig vidare till play off 2?

Förutsättningarna för att lyckas finns onekligen där. Men det finns ett antal punkter som måste fungera för att laget ska kunna gå vidare.

Först och främst måste spelet i powerplay få en jämnare högre nivå. I vissa numerära överlägen kan FIF visa ett bländande spel, där pucken går som på ett snöre mellan spelarna innan till exempel Filip Gran sätter den i nät. Känslan är dock att spelet i powerplay har lätt för att hacka. Det krävs inte mycket för att tempot i passningsspelet ska försvinna och att spelarna då försöker att skjuta från svåra vinklar i stället att åka skridskor och hitta enkla snabba passningar fram till öppna lägen.

För det andra måste spelarna fortsätta att hålla sig kalla i mentalt jobbiga lägen. Filipstad har många vinnarskallar i sitt lag som i medgång är fantastiska ishockeyspelare, men som vid motgång historiskt sett har visat tendenser till att läcka energi på sånt som de inte behöver läcka energi på. Jag kan inte sluta tänka på den förra säsongen när Filipstad var överlägset i division 3, för att sedan få problem i kvalet till division 2 när laget fick tuffare motstånd. Filipstad besegrade förvisso Guldsmedshytte SK i två matcher i följd i play off 1-spelet förra året, men känslan var att laget inte alls var förberett på att motståndarna faktiskt kunde spela ishockey och att det därför blev gnälligt och ofokuserat emellanåt. Det får inte upprepas om Filipstad ska kunna besegra Oppala.

Nu är det bara för spelarna att åka ut på isen och njuta. Och det ska bli intressant att få se vad nyförvärvet Adam Björklund kan åstadkomma. Innan matchen mot Åmål hade han inte spelat ishockey på nästan två år, men gjorde ändå mål direkt i debuten. Det lovar gott inför kvalet.

Att han inte känner till någonting om motståndet Oppala ser han inte som någon nackdel.

Han väljer i stället att känna sig trygg i att Filipstad har skaffat sig tillräckligt med muskler, självförtroende, självkänsla och skicklighet under säsongens gång för att kunna vinna serien som avgörs i bäst av tre matcher.

Och det gör han rätt i.

För det enda som spelarna och ledarna i Filipstad kan påverka är sin egen prestation på isen. Hur Oppala kommer att formera sig och hur det kommer att spela är faktorer som står utanför Filipstads kontroll. Det går inte heller att stirra sig blind på vad det står på motståndarnas tröjor. På hemmaplan i Wasahallen är det namn som Magnusson, Dahlgren och Karlsson, bland andra, som ska vara ledande.

Filipstad är nykomling i division 2 och ska nu försöka att ta ytterligare ett steg uppåt i seriesystemet.

Uppgiften är förmodligen alldeles för svår, eftersom stegen dit är många och tuffa att ta, men visst vore det roligt om laget åtminstone skulle kunna ta sig vidare till play off 2?

Förutsättningarna för att lyckas finns onekligen där. Men det finns ett antal punkter som måste fungera för att laget ska kunna gå vidare.

Först och främst måste spelet i powerplay få en jämnare högre nivå. I vissa numerära överlägen kan FIF visa ett bländande spel, där pucken går som på ett snöre mellan spelarna innan till exempel Filip Gran sätter den i nät. Känslan är dock att spelet i powerplay har lätt för att hacka. Det krävs inte mycket för att tempot i passningsspelet ska försvinna och att spelarna då försöker att skjuta från svåra vinklar i stället att åka skridskor och hitta enkla snabba passningar fram till öppna lägen.

För det andra måste spelarna fortsätta att hålla sig kalla i mentalt jobbiga lägen. Filipstad har många vinnarskallar i sitt lag som i medgång är fantastiska ishockeyspelare, men som vid motgång historiskt sett har visat tendenser till att läcka energi på sånt som de inte behöver läcka energi på. Jag kan inte sluta tänka på den förra säsongen när Filipstad var överlägset i division 3, för att sedan få problem i kvalet till division 2 när laget fick tuffare motstånd. Filipstad besegrade förvisso Guldsmedshytte SK i två matcher i följd i play off 1-spelet förra året, men känslan var att laget inte alls var förberett på att motståndarna faktiskt kunde spela ishockey och att det därför blev gnälligt och ofokuserat emellanåt. Det får inte upprepas om Filipstad ska kunna besegra Oppala.

Nu är det bara för spelarna att åka ut på isen och njuta. Och det ska bli intressant att få se vad nyförvärvet Adam Björklund kan åstadkomma. Innan matchen mot Åmål hade han inte spelat ishockey på nästan två år, men gjorde ändå mål direkt i debuten. Det lovar gott inför kvalet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.