2016-01-21 06:00

2016-01-21 06:00

Maja visade explosivitet i sprinten

SKIDOR: I tuffast tänkbara konkurrens i Scandic cup i Åsarna

Filipstads skidåkare som deltog i Scandic cup, Sveriges största serietävling för de bästa juniorerna, under den gångna helgen kan alla vara nöjda med sina prestationer i spåren.
Maja Eriksson visade exempelvis form i söndagens sprinttävling, när hon blev elva i prologen.
– Jag är bättre i sprint än på distans för tillfället, säger hon.

Sett till sin ålder, 16 år, skulle Maja Eriksson från Filipstad egentligen inte ha fått delta i Scandic cup, eftersom den yngsta juniorklassen är för 17-18-åringar.

Men då hon studerar vid skidgymnasiet i Torsby innebär det att hon redan nu får tävla med Sveriges bästa juniorer som är ett-två år äldre än henne själv. Och när den senaste deltävlingen avgjordes i Åsarna under den gångna helgen visade Maja Eriksson att hon går mot en ljus framtid i spåren. Under lördagens distanslopp över fem kilometer blev hon 21:a.

– Jag får väl säga att det var helt okej. Jag blev sexa bland 99:orna och det är väl ganska bra, säger hon.

Sprinttävlingen blev dock en roligare upplevelse för henne. I den mycket jämna prologen placerade hon sig på en elfte plats, vilket får ses som mycket starkt.

– Till den här tävlingen ville jag vara i form – och det var jag. Det var också en bana som passade mig och föret var hårt, allt var bra, säger hon om vad som låg bakom framgången.

Efter prologen tog sprinttävlingen slut i kvartsfinalen för Maja Erikssons del.

– Men jag får skylla mig själv i kvartsfinalen. Jag stod för en taktikmiss och jag borde ha lyssnat på de råd jag fick innan loppet. Jag mötte henne som vann prologen och sedan även finalen (Moa Lundgren) i min kvartsfinal och fick rådet att inte lägga mig i rygg på henne utan i rygg på den som låg bakom henne i stället. Jag gjorde tvärtom och följde med henne nästan hela loppet. Det gjorde att jag kom in på upploppet med två trästockar som ben, berättar hon.

Sett till sin ålder, 16 år, skulle Maja Eriksson från Filipstad egentligen inte ha fått delta i Scandic cup, eftersom den yngsta juniorklassen är för 17-18-åringar.

Men då hon studerar vid skidgymnasiet i Torsby innebär det att hon redan nu får tävla med Sveriges bästa juniorer som är ett-två år äldre än henne själv. Och när den senaste deltävlingen avgjordes i Åsarna under den gångna helgen visade Maja Eriksson att hon går mot en ljus framtid i spåren. Under lördagens distanslopp över fem kilometer blev hon 21:a.

– Jag får väl säga att det var helt okej. Jag blev sexa bland 99:orna och det är väl ganska bra, säger hon.

Sprinttävlingen blev dock en roligare upplevelse för henne. I den mycket jämna prologen placerade hon sig på en elfte plats, vilket får ses som mycket starkt.

– Till den här tävlingen ville jag vara i form – och det var jag. Det var också en bana som passade mig och föret var hårt, allt var bra, säger hon om vad som låg bakom framgången.

Efter prologen tog sprinttävlingen slut i kvartsfinalen för Maja Erikssons del.

– Men jag får skylla mig själv i kvartsfinalen. Jag stod för en taktikmiss och jag borde ha lyssnat på de råd jag fick innan loppet. Jag mötte henne som vann prologen och sedan även finalen (Moa Lundgren) i min kvartsfinal och fick rådet att inte lägga mig i rygg på henne utan i rygg på den som låg bakom henne i stället. Jag gjorde tvärtom och följde med henne nästan hela loppet. Det gjorde att jag kom in på upploppet med två trästockar som ben, berättar hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.