2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Lilla backen prioriteras

ALPINT: Tekniska problem och personalbrist har försenat starten

Skidanläggningen i Dammshöjden är täckt av natursnö.
Men för att kunna pista backarna krävs en stor mängd konstsnö.
– Vi hoppas att vi ska kunna tillverka snö under helgen, säger Johan Pettersson som är ordförande i Filipstads alpina klubb.

Vintern har slagit till med full kraft i Dammshöjdens terräng i Filipstad.

Snötäcket som breder ut sig över backarna för tankarna till utförsåkning och fika med varm choklad i anläggningens cafeteria.

Men än är anläggningen inte i drift. Det finns alldeles för lite natursnö i backen och tillverkningen av konstsnö har av olika skäl inte varit kontinuerlig.

– I dag är läget skapligt vid Dammshöjden, men det kommer att krävas några dagar till innan vi kan öppna. Vi har haft problem med kylan, personalbrist och personal som ännu inte är upplärd, säger Johan Pettersson som är ordförande i Filipstads alpina klubb.

Alltför kallt

Hans kan inte sätta något startdatum, men hoppas att anläggningen ska kunna öppna så snart som möjligt.

– Ja, vi hoppas kunna spruta snö under helgen så att vi kan pista familjebacken, den är prioriterad så att vi kan få i gång skidskolan – den är viktig för oss. När den backen är klar är det sedan lättare att också få den större backen klar, det krävs bara några dygn, säger han.

Hur har kylan påverkat snötillverkningen?

– Det är jättebra att det är kallt, men när det är så kallt som nu ställer det krav på att personalen att vara på tå för att det inte ska bli stopp. 20 grader minus är väldigt kallt när man sätter vatten under tryck, man har inte så mycket marginal att spela på då.

Vintern har slagit till med full kraft i Dammshöjdens terräng i Filipstad.

Snötäcket som breder ut sig över backarna för tankarna till utförsåkning och fika med varm choklad i anläggningens cafeteria.

Men än är anläggningen inte i drift. Det finns alldeles för lite natursnö i backen och tillverkningen av konstsnö har av olika skäl inte varit kontinuerlig.

– I dag är läget skapligt vid Dammshöjden, men det kommer att krävas några dagar till innan vi kan öppna. Vi har haft problem med kylan, personalbrist och personal som ännu inte är upplärd, säger Johan Pettersson som är ordförande i Filipstads alpina klubb.

Alltför kallt

Hans kan inte sätta något startdatum, men hoppas att anläggningen ska kunna öppna så snart som möjligt.

– Ja, vi hoppas kunna spruta snö under helgen så att vi kan pista familjebacken, den är prioriterad så att vi kan få i gång skidskolan – den är viktig för oss. När den backen är klar är det sedan lättare att också få den större backen klar, det krävs bara några dygn, säger han.

Hur har kylan påverkat snötillverkningen?

– Det är jättebra att det är kallt, men när det är så kallt som nu ställer det krav på att personalen att vara på tå för att det inte ska bli stopp. 20 grader minus är väldigt kallt när man sätter vatten under tryck, man har inte så mycket marginal att spela på då.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.