2015-12-03 06:00

2015-12-03 06:00

Succé för veteranerna

BÄNKPRESS: Fyra medaljer till Filipstad under veteran-SM

Tre guld och ett silver blev facit för de aktiva från Filipstads atletklubb när veteran-SM avgjordes i Gnosjö under den gångna helgen.

– Vi bara bär hem medaljer till kommunen! Vi får ta med oss skottkärra nästa gång, säger silvermedaljören Patrik Fornander och skrattar.

Filipstadsatleterna har ett lyckat veteran-SM bakom sig.

Lars Carlsson och Patrik Fornander tog guld respektive silver i klassisk bänkpress, i 74-kilosklassen för herrveteraner 40-49 år.

Samtidigt tog Donald Karlsson och Björn Iversen varsitt guld i bänkpress med utrustning, vilket innebär att de tävlade med en speciell tävlingströja som ger stabilitet åt kroppen. Donald hade ingen motståndare i sin klass, 74-kilosklassen för herrveteraner 50-59 år, men han pressade upp imponerande 135 kilo under ett av sina försök. Samtidigt vann Björn Iversen 105-kilosklassen för 60-69-åriga herrveteraner i överlägsen stil, efter att ha pressat upp stången med 210 kilo.

Dessutom tog Annelie Izindre från Filipstad, som numer tävlar för Karlstads atletklubb, guld i utrustningsklassen för damveteraner 40-49 år under 60 kilo. Hon gjorde det efter att ha klarat att pressa upp 90 kilo.

För Lars Carlssons och Patrik Fornanders del blev tävlingen något alldeles extra.

– Det är Lasse du ska prata med egentligen, för det var han som stod för den riktiga prestationen. Han slog till med svenskt rekord i sitt sista försök, berättar Patrik Fornander.

Lars Carlsson nya personliga rekord, vilket alltså lyder som det nya svenska rekordet, är 152,50 kilo.

Han vann klassen före Patrik Fornander som tog 137,5 kilo i sitt sista försök och trean Christer Kedmalm från Kalmar som tog 135 kilo som mest.

Patrik Fornander fick hjälp av Lars Carlsson med det taktiska upplägget fram till silvermedaljen. Efter att ha klarat 130 kilo i sitt första av tre tävlingsförsök valde Patrik Fornander att stå över sitt andra försök och satsa allt på ett kort i det tredje och sista försöket. Det satte press på den blivande bronsmedaljören Christer Kedmalm som inte orkade att svara när Patrik Fornander lyckades att få upp stången med 137,5 kilo i det sista försöket.

Efter medaljsuccén var det förstås glada miner bland Filipstadsatleterna.

Patrik Fornander vill lyfta fram den goda sammanhållningen i gruppen som den största framgångsfaktorn.

– Att vi tränar mycket tillsammans är en anledning till varför vi fortfarande håller på med sporten, säger han.

För hans egen del var dock skillnaden mellan succé och fiasko hårfin.

Han åkte till Gnosjö med vetskapen om att han kanske inte skulle få göra ett enda tävlingsförsök.

– I början av tävlingsveckan var jag långt från de 74 kilo som jag hade anmält som vikt. Så jag fick gå ner flera kilo under veckans gång – och sånt gör att man tappar kraft. Så att jag fick vara med överhuvudtaget var nog den största prestationen i sig för min del, säger Patrik Fornander som vägde in på 73,8 kilo.

Men kunde du inte strunta i att försöka gå ner några kilon och försöka att tävla i en högre viktklass i stället?

– Nej, man måste tävla i den viktklass som man har anmält sig till. Och det har varit klart sedan några månader tillbaka vilken klass jag skulle tävla i, så jag har inget annat att skylla på än mig själv, säger han och skrattar.

Filipstadsatleterna har ett lyckat veteran-SM bakom sig.

Lars Carlsson och Patrik Fornander tog guld respektive silver i klassisk bänkpress, i 74-kilosklassen för herrveteraner 40-49 år.

Samtidigt tog Donald Karlsson och Björn Iversen varsitt guld i bänkpress med utrustning, vilket innebär att de tävlade med en speciell tävlingströja som ger stabilitet åt kroppen. Donald hade ingen motståndare i sin klass, 74-kilosklassen för herrveteraner 50-59 år, men han pressade upp imponerande 135 kilo under ett av sina försök. Samtidigt vann Björn Iversen 105-kilosklassen för 60-69-åriga herrveteraner i överlägsen stil, efter att ha pressat upp stången med 210 kilo.

Dessutom tog Annelie Izindre från Filipstad, som numer tävlar för Karlstads atletklubb, guld i utrustningsklassen för damveteraner 40-49 år under 60 kilo. Hon gjorde det efter att ha klarat att pressa upp 90 kilo.

För Lars Carlssons och Patrik Fornanders del blev tävlingen något alldeles extra.

– Det är Lasse du ska prata med egentligen, för det var han som stod för den riktiga prestationen. Han slog till med svenskt rekord i sitt sista försök, berättar Patrik Fornander.

Lars Carlsson nya personliga rekord, vilket alltså lyder som det nya svenska rekordet, är 152,50 kilo.

Han vann klassen före Patrik Fornander som tog 137,5 kilo i sitt sista försök och trean Christer Kedmalm från Kalmar som tog 135 kilo som mest.

Patrik Fornander fick hjälp av Lars Carlsson med det taktiska upplägget fram till silvermedaljen. Efter att ha klarat 130 kilo i sitt första av tre tävlingsförsök valde Patrik Fornander att stå över sitt andra försök och satsa allt på ett kort i det tredje och sista försöket. Det satte press på den blivande bronsmedaljören Christer Kedmalm som inte orkade att svara när Patrik Fornander lyckades att få upp stången med 137,5 kilo i det sista försöket.

Efter medaljsuccén var det förstås glada miner bland Filipstadsatleterna.

Patrik Fornander vill lyfta fram den goda sammanhållningen i gruppen som den största framgångsfaktorn.

– Att vi tränar mycket tillsammans är en anledning till varför vi fortfarande håller på med sporten, säger han.

För hans egen del var dock skillnaden mellan succé och fiasko hårfin.

Han åkte till Gnosjö med vetskapen om att han kanske inte skulle få göra ett enda tävlingsförsök.

– I början av tävlingsveckan var jag långt från de 74 kilo som jag hade anmält som vikt. Så jag fick gå ner flera kilo under veckans gång – och sånt gör att man tappar kraft. Så att jag fick vara med överhuvudtaget var nog den största prestationen i sig för min del, säger Patrik Fornander som vägde in på 73,8 kilo.

Men kunde du inte strunta i att försöka gå ner några kilon och försöka att tävla i en högre viktklass i stället?

– Nej, man måste tävla i den viktklass som man har anmält sig till. Och det har varit klart sedan några månader tillbaka vilken klass jag skulle tävla i, så jag har inget annat att skylla på än mig själv, säger han och skrattar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.