2015-09-28 16:30

2015-09-28 16:30

Gruset sprutade varje varv

FILIPSTAD: Mellan 4 000-5 000 personer besökte Hot Rod Rumble

I strålande solsken gick årets upplaga av Hot Rod Rumble där 44 ekipage ställde upp och körde två gånger tre varv. Bilarna var allt från en lite större gokart till riktigt vräkiga raggaråk.

Mellan 4 000-5 000 personer tog sig på lördagen ut till Motorstadion i Filipstad där det skulle köras Hot Rod Rumble. Det blev därmed både en fart- och folkfest.

Ingen avåkning

– Det är fantastiskt hur många människor som är intresserade av den här tävlingen, säger Kjell Johansson som är speaker för fjärde året.

– Hit kommer förare ända från Göteborg för att delta, så Hot Rod Rumble har blivit stort. De kör friskt där nere på banan och vi har sett några snurrningar, men ingen har åkt av banan. Det är i lätt i kurvorna där det är en bit som är asfalt och det blir lite slipprigt där när det kommit grus på asfalten.

Säkerheten viktig

Säkerheten i tävlingarna skulle efterlevas och det fick Roger Allberg från Stora Mellösa erfara.

– Roger Wallberg med sin Amazon från 1966 blev vi tvingade att stopp efter första varvet, säger speakern Kjell Johansson. Han hade glömt ta på sig hjälmen och det går inte. Vi ska se till att han får köra om sitt heat ändå och då med hjälm.

Publiksuccé

Tävlingen går ut på att varje ekipage ska köra tre varv runt banan som består av både grus och asfalt. Tiden de får i de första tre varven ska de försöka komma så nära som möjligt i det andra heatet som också är på tre varv.

– Det är fjärde året vi kör Hot Rod Rumble nu och det har blivit en publiksuccé av stora mått, säger en nöjd Tommy Borg. Det här började en gång tiden med tävlingar på is i det som hette Långlialoppet som sedan flyttade till Färnsjön och då kom det förare från alla nordiska länder utom Island.

– Det tändes en gnista när vi flyttat till Färnsjön om hur skulle vi få till tävlingar där vi kunde köra runt, säger Tommy Borg. Nu finns tanken på att spola is här ute på Motorstadion om vi inte får tillräckligt tjock is på Färnsjön. Det har varit dåligt med is ett par år och för att kunna köra tävlingar där måste det vara cirka 50 centimeter kärnis.

Provade cross

Det stod en blå Cheva picup årsmodell 1957 i solskenet i pausen mellan de två heaten. Lars Johansson från Kil var ägare till den.

– Jag har deltagit de fyra år som den här tävlingen har körts, säger Lars Johansson som gick med kryckor. Det går inte att sluta då det är jävligt roligt. Att jag går med kryckor hindrar mig inte och de fick jag sedan jag provade att köra motorcross och det gick lite väl fort.

Ett par kvinnor kom förbi med sina hundar, men ville inte vara med på bild.

– Det här är ett fantastiskt arrangemang, säger de och försvinner i mängden av det stora publikhavet.

Det var inte bara de bilar som tävlade som fanns på plats på Motorstadion, utan kanterna runt banan kantades av amerikanska bilar, den ena snyggare än den andra. Det fanns också en och annan bil som sett sina bästa dagar, men det är så klart upp till betraktaren.

Mellan 4 000-5 000 personer tog sig på lördagen ut till Motorstadion i Filipstad där det skulle köras Hot Rod Rumble. Det blev därmed både en fart- och folkfest.

Ingen avåkning

– Det är fantastiskt hur många människor som är intresserade av den här tävlingen, säger Kjell Johansson som är speaker för fjärde året.

– Hit kommer förare ända från Göteborg för att delta, så Hot Rod Rumble har blivit stort. De kör friskt där nere på banan och vi har sett några snurrningar, men ingen har åkt av banan. Det är i lätt i kurvorna där det är en bit som är asfalt och det blir lite slipprigt där när det kommit grus på asfalten.

Säkerheten viktig

Säkerheten i tävlingarna skulle efterlevas och det fick Roger Allberg från Stora Mellösa erfara.

– Roger Wallberg med sin Amazon från 1966 blev vi tvingade att stopp efter första varvet, säger speakern Kjell Johansson. Han hade glömt ta på sig hjälmen och det går inte. Vi ska se till att han får köra om sitt heat ändå och då med hjälm.

Publiksuccé

Tävlingen går ut på att varje ekipage ska köra tre varv runt banan som består av både grus och asfalt. Tiden de får i de första tre varven ska de försöka komma så nära som möjligt i det andra heatet som också är på tre varv.

– Det är fjärde året vi kör Hot Rod Rumble nu och det har blivit en publiksuccé av stora mått, säger en nöjd Tommy Borg. Det här började en gång tiden med tävlingar på is i det som hette Långlialoppet som sedan flyttade till Färnsjön och då kom det förare från alla nordiska länder utom Island.

– Det tändes en gnista när vi flyttat till Färnsjön om hur skulle vi få till tävlingar där vi kunde köra runt, säger Tommy Borg. Nu finns tanken på att spola is här ute på Motorstadion om vi inte får tillräckligt tjock is på Färnsjön. Det har varit dåligt med is ett par år och för att kunna köra tävlingar där måste det vara cirka 50 centimeter kärnis.

Provade cross

Det stod en blå Cheva picup årsmodell 1957 i solskenet i pausen mellan de två heaten. Lars Johansson från Kil var ägare till den.

– Jag har deltagit de fyra år som den här tävlingen har körts, säger Lars Johansson som gick med kryckor. Det går inte att sluta då det är jävligt roligt. Att jag går med kryckor hindrar mig inte och de fick jag sedan jag provade att köra motorcross och det gick lite väl fort.

Ett par kvinnor kom förbi med sina hundar, men ville inte vara med på bild.

– Det här är ett fantastiskt arrangemang, säger de och försvinner i mängden av det stora publikhavet.

Det var inte bara de bilar som tävlade som fanns på plats på Motorstadion, utan kanterna runt banan kantades av amerikanska bilar, den ena snyggare än den andra. Det fanns också en och annan bil som sett sina bästa dagar, men det är så klart upp till betraktaren.