2015-07-09 06:00

2015-07-09 06:00

Lagbygget tar form

INNEBANDY: Nya ledare till herrlaget prioriteras högt

Byggare. I slutet av juli är det meningen att Lesjöfors/Filipstads herrlag ska börja träna inomhus i Spångbergshallen.
Fram tills dess kommer spelande sportchefen Gustaf Ryhed att jobba vidare med två olika projekt, dels att snickra på sin familjs hus, dels att fylla på med talang till lagbygget.
– Jag hoppas på att kunna presentera nya ledare till herrlaget inom kort, säger han.

Lesjöfors/Filipstads herrlag kommer i höst att göra comeback på nationell nivå då det ska spela i division 1.

Spelande sportchefen Gustaf Ryhed har det mesta av sitt lagbygge klart, men det återstår några viktiga detaljer kvar att lösa.

En sådan viktig detalj är vem som ska leda laget på träningar och under matcherna. Tränaren som var med om att föra upp laget till division 1, Michael Paulsson, kommer inte att följa med laget upp i seriesystemet.

Om Gustaf Ryhed får som han vill kommer han inom kort kunna presentera en ledartrio.

– Vi har tre personer som vill vi ha kring laget, en tränare och två coacher. Vi jobbar hårt på att få till en lösning med dem, säger han.

Samtidigt medger han att han är besviken på sättet som Michael Paulsson lämnade klubben.

– Jag känner att det blev väldigt konstigt när han lämnade oss. När vi pratade om det sa han till mig att det var på grund av brist på motivation, dagen efter blev han klar som tränare för Nora. Jag tycker att det var synd att han inte kunde vara ärlig med mig, säger Gustaf Ryhed.

Mer lättnad

Michael Paulsson har förståelse för att Gustaf Ryhed känner besvikelse, men han påpekar samtidigt att den gångna säsongen i Lesjöfors/Filipstad gjorde att han inte kände sig motiverad att fortsätta i klubben. När laget vann serien och gick upp till division 1 kände han precis som spelartruppen en stor glädje, men känslan av lättnad att säsongen var över var ändå större för honom.

– Att det blev Nora för mig har ingenting att göra mitt val att lämna Lesjöfors/Filipstad, så enkelt är det. Nu känner jag att det ska bli roligt med ett nytt äventyr i Nora. Och att jag skulle ha blivit klar för Nora dagen efter stämmer inte. Jag fick förvisso ett samtal (från Nora) när jag hade tackat nej till en fortsättning i Lesjöfors/Filipstad och därifrån gick det sedan fort, säger Michael Paulsson.

Efter tre år som tränare i Lesjöfors/Filipstad kände han att han hade gjort sitt i den rollen.

– Förra säsongen var en av de tuffaste som jag har varit med om under alla mina år som ledare. Om jag skulle vilja ha den ogjord? Absolut inte! Jag fick lära mig mycket under den här säsongen. Jag förstår att Gurra (Gustaf Ryhed) är besviken, men jag tänker inte ta det i tidningen till varför motivationen tröt. Förra säsongen var riktigt jobbig och det tror jag också att Gurra kan intyga, för både Gurra och jag fick slita oerhört med saker utanför planen. Jag förstår att Gurra är besviken, för det är jag också, men jag tror att vi är besvikna på olika sätt, säger Michael Paulsson.

Tränar med hockeyn

Under tiden som det saknas tränare för herrlaget har Lesjöfors/Filipstad tagit hjälp av ishockeyns herrlag i Filipstad. Några av LFIBK-spelarna tränar uppbyggnadsträning med ishockeyspelarna, medan några andra har andra lösningar för att komma i form.

– Ja, vi har kört lite försäsong tillsammans med hockeyn. I dagsläget har vi dock några spelare som har semester, samtidigt som vi har några som bor utanför Filipstad som sköter träningen på egen hand, säger Gustaf Ryhed.

Han är också glad att kunna välkomna tillbaka två spelare till klubben, dels sin lillebror Johan Ryhed, dels den nyttige centern Daniel Carlsson från IBF Lesjöfors.

– DC (Daniel Carlsson) blev klar i förra veckan. Han har Lesjöfors/Filipstad som moderklubb och det är roligt att han kommer hem. När det gäller Johan (Ryhed) kommer han att börja att studera och då kommer han att få mer tid över till innebandyn igen, säger Gustaf Ryhed.

Egen prägel

Som sportchef har han också jobbat med att försöka hitta träningsmotstånd under försäsongen. Hittills är två träningsmatcher inbokade.

– Men sen hoppas jag att våra blivande tränare kommer att ta vid när det gäller att boka motstånd, så att de själva får sätta sin egen prägel på upplägget inför seriestarten, säger han.

Lesjöfors/Filipstads herrlag kommer i höst att göra comeback på nationell nivå då det ska spela i division 1.

Spelande sportchefen Gustaf Ryhed har det mesta av sitt lagbygge klart, men det återstår några viktiga detaljer kvar att lösa.

En sådan viktig detalj är vem som ska leda laget på träningar och under matcherna. Tränaren som var med om att föra upp laget till division 1, Michael Paulsson, kommer inte att följa med laget upp i seriesystemet.

Om Gustaf Ryhed får som han vill kommer han inom kort kunna presentera en ledartrio.

– Vi har tre personer som vill vi ha kring laget, en tränare och två coacher. Vi jobbar hårt på att få till en lösning med dem, säger han.

Samtidigt medger han att han är besviken på sättet som Michael Paulsson lämnade klubben.

– Jag känner att det blev väldigt konstigt när han lämnade oss. När vi pratade om det sa han till mig att det var på grund av brist på motivation, dagen efter blev han klar som tränare för Nora. Jag tycker att det var synd att han inte kunde vara ärlig med mig, säger Gustaf Ryhed.

Mer lättnad

Michael Paulsson har förståelse för att Gustaf Ryhed känner besvikelse, men han påpekar samtidigt att den gångna säsongen i Lesjöfors/Filipstad gjorde att han inte kände sig motiverad att fortsätta i klubben. När laget vann serien och gick upp till division 1 kände han precis som spelartruppen en stor glädje, men känslan av lättnad att säsongen var över var ändå större för honom.

– Att det blev Nora för mig har ingenting att göra mitt val att lämna Lesjöfors/Filipstad, så enkelt är det. Nu känner jag att det ska bli roligt med ett nytt äventyr i Nora. Och att jag skulle ha blivit klar för Nora dagen efter stämmer inte. Jag fick förvisso ett samtal (från Nora) när jag hade tackat nej till en fortsättning i Lesjöfors/Filipstad och därifrån gick det sedan fort, säger Michael Paulsson.

Efter tre år som tränare i Lesjöfors/Filipstad kände han att han hade gjort sitt i den rollen.

– Förra säsongen var en av de tuffaste som jag har varit med om under alla mina år som ledare. Om jag skulle vilja ha den ogjord? Absolut inte! Jag fick lära mig mycket under den här säsongen. Jag förstår att Gurra (Gustaf Ryhed) är besviken, men jag tänker inte ta det i tidningen till varför motivationen tröt. Förra säsongen var riktigt jobbig och det tror jag också att Gurra kan intyga, för både Gurra och jag fick slita oerhört med saker utanför planen. Jag förstår att Gurra är besviken, för det är jag också, men jag tror att vi är besvikna på olika sätt, säger Michael Paulsson.

Tränar med hockeyn

Under tiden som det saknas tränare för herrlaget har Lesjöfors/Filipstad tagit hjälp av ishockeyns herrlag i Filipstad. Några av LFIBK-spelarna tränar uppbyggnadsträning med ishockeyspelarna, medan några andra har andra lösningar för att komma i form.

– Ja, vi har kört lite försäsong tillsammans med hockeyn. I dagsläget har vi dock några spelare som har semester, samtidigt som vi har några som bor utanför Filipstad som sköter träningen på egen hand, säger Gustaf Ryhed.

Han är också glad att kunna välkomna tillbaka två spelare till klubben, dels sin lillebror Johan Ryhed, dels den nyttige centern Daniel Carlsson från IBF Lesjöfors.

– DC (Daniel Carlsson) blev klar i förra veckan. Han har Lesjöfors/Filipstad som moderklubb och det är roligt att han kommer hem. När det gäller Johan (Ryhed) kommer han att börja att studera och då kommer han att få mer tid över till innebandyn igen, säger Gustaf Ryhed.

Egen prägel

Som sportchef har han också jobbat med att försöka hitta träningsmotstånd under försäsongen. Hittills är två träningsmatcher inbokade.

– Men sen hoppas jag att våra blivande tränare kommer att ta vid när det gäller att boka motstånd, så att de själva får sätta sin egen prägel på upplägget inför seriestarten, säger han.