2018-03-09 06:00

2018-03-09 06:00

Schultzbergsverk från Rämmen på auktion

KONST

Ett vinterlandskap med motiv från Rämmen bjöds ut på Uppsala auktionskammare i veckan.

Det var en oljemålning av Anshelm Schultzberg, signerad 1899, som gick ut med ett utropspris på 6000 till 8000 kronor. När auktionstiden flöt ut var dock budnivån inte uppe på den nivån och högsta budet nådde heller inte bevakningspriset. Därmed förblev tavlan osåld.

Av beskrivningen som auktionsföretaget lagt ut på nätet framgår att målningen bör vara en av de första han gjorde i Filipstadstrakten, där han bosatte sig just 1899. Samma år hade han överlåtit sin våning och ateljé på Mäster Samuelsgatan i Stockholm till konstnären Pelle Swedlund, berättas i en bok av Otto G Carlsund. Schultzbergs nya bostad och ateljé låg på Storhöjden i Filipstad, nära Hastabergsbacken.

Som proveniens anges att tavlan ägts av grosshandlare Axel F Johanson, Säffle.

Lena Richardson

Det var en oljemålning av Anshelm Schultzberg, signerad 1899, som gick ut med ett utropspris på 6000 till 8000 kronor. När auktionstiden flöt ut var dock budnivån inte uppe på den nivån och högsta budet nådde heller inte bevakningspriset. Därmed förblev tavlan osåld.

Av beskrivningen som auktionsföretaget lagt ut på nätet framgår att målningen bör vara en av de första han gjorde i Filipstadstrakten, där han bosatte sig just 1899. Samma år hade han överlåtit sin våning och ateljé på Mäster Samuelsgatan i Stockholm till konstnären Pelle Swedlund, berättas i en bok av Otto G Carlsund. Schultzbergs nya bostad och ateljé låg på Storhöjden i Filipstad, nära Hastabergsbacken.

Som proveniens anges att tavlan ägts av grosshandlare Axel F Johanson, Säffle.

Lena Richardson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.