2017-10-06 10:30

2017-10-06 10:30

Norma först ut på digitaloperans höstprogram

FILIPSTAD

På lördag kväll, den 7 oktober, är det höstpremiär för den digitala operabion på Folkan. Föreställningen som ges är Norma, och den sänds direkt från Metropolitan i New York. Norma är en så kallad bel canto-opera av den italienska kompositören Bellini. Bel canto är en italiensk sångteknik, där teknisk sångskicklighet är i fokus och Bellini är en typisk representant för denna inriktning.

Norma blev ingen direkt succé vid urpremiären 1831 på La Scala i Milano, men den överlevde, utvecklades och spelas fortfarande världen över. Det är en historia fylld med olycklig kärlek, vansinne, hämnd och längtan. Ingen rom-com alltså, snarare en berättelse som kräver att du tar med pappersnäsdukarna.

Huvudrollen som Norma görs av Sondra Radvanovsky. Hon gjorde samma roll 2013 och fick då många pressrosor. ”Radvanovsky achieved ultimate prima donna status last night” skrev New York Observer. Hon har sedan sjungit samma roll i såväl San Francisco och Chicago som München och Barcelona.

Föreställningen pågår i tre och en halv timme.

På lördag kväll, den 7 oktober, är det höstpremiär för den digitala operabion på Folkan. Föreställningen som ges är Norma, och den sänds direkt från Metropolitan i New York. Norma är en så kallad bel canto-opera av den italienska kompositören Bellini. Bel canto är en italiensk sångteknik, där teknisk sångskicklighet är i fokus och Bellini är en typisk representant för denna inriktning.

Norma blev ingen direkt succé vid urpremiären 1831 på La Scala i Milano, men den överlevde, utvecklades och spelas fortfarande världen över. Det är en historia fylld med olycklig kärlek, vansinne, hämnd och längtan. Ingen rom-com alltså, snarare en berättelse som kräver att du tar med pappersnäsdukarna.

Huvudrollen som Norma görs av Sondra Radvanovsky. Hon gjorde samma roll 2013 och fick då många pressrosor. ”Radvanovsky achieved ultimate prima donna status last night” skrev New York Observer. Hon har sedan sjungit samma roll i såväl San Francisco och Chicago som München och Barcelona.

Föreställningen pågår i tre och en halv timme.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.