2017-06-27 06:00

2017-06-27 06:00

Glädje och moll i biblioteket

FILIPSTAD: Skört och kraftfullt blandades

I måndags hördes den årliga musiken bland bokryggar och tidningsställ inne på biblioteket i Filipstad. Och både Bengt Berg och Carl Jan Granqvist fanns på plats för att lyssna på duon Jonathan Lavotha och Elin Therese Birkelund. Det blev en blandning av skört och kraftfullt, såväl som skratt och melankoli.

Bengt Berg vidhåller att om man har världen som sitt hem kan man aldrig tappa bort någonting, för då hittar man det alltid någonstans, vart man än letar. Detta till trots hade han förlagt den dikt han tänkte inleda med. Efter letande hittade han den innan publiken blev otålig.

Han grävde i arkiven och läste gamla pärlor, men han berättade också att han är i färd att göra ett samarbete med den norske poeten Helge Torvund.

– Det blir en bok som heter ”Medan våren vaknar” och det är roligt att göra någonting på ett annat språk, förklarar Bengt Berg.

Torvund skriver på nynorska, men just uttrycket ”medan våren vaknar” låter likadant på nynorska som på värmländska, hävdar poeten. Det hörde till sin ordning att han lockade till både skratt och reflektion.

Vidare var det tal om den sextionde breddgraden som möts med precision strax söder om Tossebergsklätten när den har gått över land och vatten runt hela globen.

– En sådan precision är fantastisk. Och ändå ska det vara så svårt att få upp en enkel tapet med blommig bård, förkunnade Bengt Berg.

Precision fanns även hos duon som varvade poesin med sitt program av blandade visor från Norden och en och en annan jazzlåt.

En duo i glädje och moll

Folksångerskan Elin Therese Birkelund medverkade tillsammans med Jonathan Lavotha och de levererade precis vad programmet lovade, spröda såväl som starka toner och en del melankoli i sångerna, bland annat en finstämd tolkning av Monica Zetterlunds ”Trubbel”. Eftersom folksångerskan har rötter i Norge beslöt hon också att trycka på ”switch-knappen” och sjöng en sång på sitt eget språk. Där fanns också en tolkning av ”Uti vår hage” och Cornelis Vreesvijks Ballad om Herr Fredrik Åkare och Cecilia Lind, för att bara nämna några ur programmet.

Som avslutning klev Carl Jan Granqvist upp för att påminna publiken om att köpa Musikboken som publicerades i fjol i samband med festivalens jubileum året dessförinnan. En järntacka som går att köpa för 300 kronor, fylld av musikhistoria och värmländska skrönor.

Bengt Berg vidhåller att om man har världen som sitt hem kan man aldrig tappa bort någonting, för då hittar man det alltid någonstans, vart man än letar. Detta till trots hade han förlagt den dikt han tänkte inleda med. Efter letande hittade han den innan publiken blev otålig.

Han grävde i arkiven och läste gamla pärlor, men han berättade också att han är i färd att göra ett samarbete med den norske poeten Helge Torvund.

– Det blir en bok som heter ”Medan våren vaknar” och det är roligt att göra någonting på ett annat språk, förklarar Bengt Berg.

Torvund skriver på nynorska, men just uttrycket ”medan våren vaknar” låter likadant på nynorska som på värmländska, hävdar poeten. Det hörde till sin ordning att han lockade till både skratt och reflektion.

Vidare var det tal om den sextionde breddgraden som möts med precision strax söder om Tossebergsklätten när den har gått över land och vatten runt hela globen.

– En sådan precision är fantastisk. Och ändå ska det vara så svårt att få upp en enkel tapet med blommig bård, förkunnade Bengt Berg.

Precision fanns även hos duon som varvade poesin med sitt program av blandade visor från Norden och en och en annan jazzlåt.

En duo i glädje och moll

Folksångerskan Elin Therese Birkelund medverkade tillsammans med Jonathan Lavotha och de levererade precis vad programmet lovade, spröda såväl som starka toner och en del melankoli i sångerna, bland annat en finstämd tolkning av Monica Zetterlunds ”Trubbel”. Eftersom folksångerskan har rötter i Norge beslöt hon också att trycka på ”switch-knappen” och sjöng en sång på sitt eget språk. Där fanns också en tolkning av ”Uti vår hage” och Cornelis Vreesvijks Ballad om Herr Fredrik Åkare och Cecilia Lind, för att bara nämna några ur programmet.

Som avslutning klev Carl Jan Granqvist upp för att påminna publiken om att köpa Musikboken som publicerades i fjol i samband med festivalens jubileum året dessförinnan. En järntacka som går att köpa för 300 kronor, fylld av musikhistoria och värmländska skrönor.

  • Jennifer Sundelin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.