2016-08-09 06:00

2016-08-10 10:22

Två konstarter möts hos Einar

ÄLVESTORP: Kombinerar cirkusliv och fotografi

Einar Kling Odencrants är fotograf – och akrobat.
Den här veckan ställer han ut i sin barndomsby Älvestorp och visar hur två konstarter smälts ihop till en.

Älvestorp är en idyllisk gammal gruvby söder om Grythyttan som just den här veckan har fått en extra attraktion: sommargalleriet Galleri Älvestorp har för andra året poppat upp, för en enda veckas utställning.

Det är Birgitta Kling och Karin Lundmark som står för galleriet som håller till i en imponerande byggnad, en gång bostad åt ett hundratal gruvarbetare. Nu bor familjen Kling där och i år är det sonen i huset som är utställare.

Einar Kling Odencrants berättar att cirkusen kom först och fotograferandet sedan i hans skapande.

– Jag gick på gymnastik i Hällefors väldigt länge och sen höll jag på med lite jonglering och sökte till cirkusgymnasiet i Stockholm. När jag gick på dans- och cirkushögskolan köpte jag en kamera för att dokumentera min träning. Sen gick jag mer och mer över till att fota och att fota mina kompisar, säger han.

Kollegorna är nu motiv på många bilder, bland annat dem han nu ställer ut hemma i Älvestorp, och de har inget emot att bli ”fotomodeller”.

– De är väldigt glada och tycker det är inspirerande att se sig själva på bild också och att bli fotograferade av någon som har rutin från det de gör och kan ta bilderna i rätt ögonblick.

Att bara dokumentera räcker dock inte längre för Einar. Hans strävan är att fånga det unika i varje artist, men också att fånga bra linjer ihop med omgivningen. Miljöerna där bilderna skapas behöver förresten inte ha med cirkus att göra – han tar också akrobatbilder i naturen och i stadsmiljöer, eller med helt ”rena” bakgrunder.

Att han numera är fotograf betyder inte att han inte längre är akrobat, tvärtom är det här en dubbeljobbande ung man. Vernissagehelgen var han just hemkommen från Graz, i Österrike. Han är anställd av Cirkus Cirkör som just nu är på turné i Europa.

– Om tre veckor ska jag till Holland.

Hans inriktning inom akrobatiken är teeterboard, ett slags språngbräda, och han och kollegorna gör rent halsbrytande nummer. Modig vill han dock inte kalla sig.

– Det ligger mycket träning bakom modigheten i så fall! Man vet man man gör, har tränat alla steg och jag har hållit på i många år nu, påminner han.

Vill du se utställningen är det snabba ryck som gäller: söndagen den 14 augusti är sista visningsdagen.

Älvestorp är en idyllisk gammal gruvby söder om Grythyttan som just den här veckan har fått en extra attraktion: sommargalleriet Galleri Älvestorp har för andra året poppat upp, för en enda veckas utställning.

Det är Birgitta Kling och Karin Lundmark som står för galleriet som håller till i en imponerande byggnad, en gång bostad åt ett hundratal gruvarbetare. Nu bor familjen Kling där och i år är det sonen i huset som är utställare.

Einar Kling Odencrants berättar att cirkusen kom först och fotograferandet sedan i hans skapande.

– Jag gick på gymnastik i Hällefors väldigt länge och sen höll jag på med lite jonglering och sökte till cirkusgymnasiet i Stockholm. När jag gick på dans- och cirkushögskolan köpte jag en kamera för att dokumentera min träning. Sen gick jag mer och mer över till att fota och att fota mina kompisar, säger han.

Kollegorna är nu motiv på många bilder, bland annat dem han nu ställer ut hemma i Älvestorp, och de har inget emot att bli ”fotomodeller”.

– De är väldigt glada och tycker det är inspirerande att se sig själva på bild också och att bli fotograferade av någon som har rutin från det de gör och kan ta bilderna i rätt ögonblick.

Att bara dokumentera räcker dock inte längre för Einar. Hans strävan är att fånga det unika i varje artist, men också att fånga bra linjer ihop med omgivningen. Miljöerna där bilderna skapas behöver förresten inte ha med cirkus att göra – han tar också akrobatbilder i naturen och i stadsmiljöer, eller med helt ”rena” bakgrunder.

Att han numera är fotograf betyder inte att han inte längre är akrobat, tvärtom är det här en dubbeljobbande ung man. Vernissagehelgen var han just hemkommen från Graz, i Österrike. Han är anställd av Cirkus Cirkör som just nu är på turné i Europa.

– Om tre veckor ska jag till Holland.

Hans inriktning inom akrobatiken är teeterboard, ett slags språngbräda, och han och kollegorna gör rent halsbrytande nummer. Modig vill han dock inte kalla sig.

– Det ligger mycket träning bakom modigheten i så fall! Man vet man man gör, har tränat alla steg och jag har hållit på i många år nu, påminner han.

Vill du se utställningen är det snabba ryck som gäller: söndagen den 14 augusti är sista visningsdagen.