2018-04-03 06:00

2018-04-03 06:00

Ledare: Slutskojat?

: 1 april är inte som förr

Den första april är inte vad den varit. Gick du inte på något aprilskämt i år kan det helt enkelt bero på att du inte utsattes för något.

Allt fler mediehus väljer att avstå från skämtandet. Inte så konstigt: oftast överträffar verkligheten dikten och det är svårt nog alla andra dagar på året att reda ut vad som är lort och pannkaka i flödet.

För FTs del var aprilskämtandet helt uteslutet i år. Med aprils första dag på en söndag var ingen papperstidning i sikte och på webben aktar vi oss faktiskt för att skämta. Webbartiklarna lever helt enkelt för länge – om i och för sig roliga men felaktiga ”nyheter” svischar runt i sociala medier och andra flöden flera veckor efter stora skämtardagen är risken för stor att folk går på det på riktigt. Och sen är risken också stor att de tappar i förtroende för mediehuset som levererade ”nyheten”, när de väl upptäcker att den inte var sann.

Nu hör lokaltidningar som FT till de samhällsinstitutioner som har högst förtroende bland allmänheten, det finns det mätningar på, men det betyder inte att vi så att säga har råd att gröpa ur det lite grann. I stället bör trovärdigheten ses som rena rama affärsidén, en pärla att vårda. Du som läser FT ska veta att vi gör vad vi kan för att säkerställa att det som berättas i spalterna blir så sakligt, rätt och riktigt som det bara går.

Bland de skämt som ändå serverades till svenskarna under söndagen fanns några godingar. Som den nya trenden P4 Extra rapporterade om: att folk doppar sina husdjur i choklad på påsk; en trend som EU dessbättre uppgavs ha förbjudit. Att SJ planerar att låta alla tåg avgå fem minuter för tidigt för att de säkert ska gå i tid lät ju däremot som en ganska bra idé, medan Karlstads universitets nya rektor nog inte lyckades få så många att tro på att han skulle förbjuda både aprilskämt och kaffe. Det sistnämna kan man väl inte ens skämta om!

Att en del äkta nyheter ser ut som aprilskämt är en annan sak. Filipstad har verkligen en ny fotbollsplan där inga linjedomare får plats i dagsläget. Men hav hopp, vårsolen ligger på och att ”det som göms i snö kommer upp i tö” är i vart fall en tradition som håller.

Lena Richardson

Allt fler mediehus väljer att avstå från skämtandet. Inte så konstigt: oftast överträffar verkligheten dikten och det är svårt nog alla andra dagar på året att reda ut vad som är lort och pannkaka i flödet.

För FTs del var aprilskämtandet helt uteslutet i år. Med aprils första dag på en söndag var ingen papperstidning i sikte och på webben aktar vi oss faktiskt för att skämta. Webbartiklarna lever helt enkelt för länge – om i och för sig roliga men felaktiga ”nyheter” svischar runt i sociala medier och andra flöden flera veckor efter stora skämtardagen är risken för stor att folk går på det på riktigt. Och sen är risken också stor att de tappar i förtroende för mediehuset som levererade ”nyheten”, när de väl upptäcker att den inte var sann.

Nu hör lokaltidningar som FT till de samhällsinstitutioner som har högst förtroende bland allmänheten, det finns det mätningar på, men det betyder inte att vi så att säga har råd att gröpa ur det lite grann. I stället bör trovärdigheten ses som rena rama affärsidén, en pärla att vårda. Du som läser FT ska veta att vi gör vad vi kan för att säkerställa att det som berättas i spalterna blir så sakligt, rätt och riktigt som det bara går.

Bland de skämt som ändå serverades till svenskarna under söndagen fanns några godingar. Som den nya trenden P4 Extra rapporterade om: att folk doppar sina husdjur i choklad på påsk; en trend som EU dessbättre uppgavs ha förbjudit. Att SJ planerar att låta alla tåg avgå fem minuter för tidigt för att de säkert ska gå i tid lät ju däremot som en ganska bra idé, medan Karlstads universitets nya rektor nog inte lyckades få så många att tro på att han skulle förbjuda både aprilskämt och kaffe. Det sistnämna kan man väl inte ens skämta om!

Att en del äkta nyheter ser ut som aprilskämt är en annan sak. Filipstad har verkligen en ny fotbollsplan där inga linjedomare får plats i dagsläget. Men hav hopp, vårsolen ligger på och att ”det som göms i snö kommer upp i tö” är i vart fall en tradition som håller.

Lena Richardson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.